Vorige week op 3 juni overleed op 60-jarige leeftijd onze goede vriend Piet Ott uit Midden-Beemster. Piet was een bekende en geliefde zeevisser in het Noord-Hollandse, letterlijk en figuurlijk een man van formaat, iemand die voor iedereen klaarstond en zich inzette voor casting & zeehengelsport.

Piet Ott met een 12-ponder gevangen op een zondag in oktober vanaf een de dammen bij Grote Keeten. 

 

Dutch Surfcasting Federation

Piet Ott was van het eerste uur betrokken bij de Dutch Surfcasting Federation (DSF), was drie keer Castingkampioen van Nederland en België en vele jaren bestuurslid en werpinstructeur bij de DSF en wedstrijdvisser bij Seagull.  Zoals gezegd een groot mens, letterlijk en figuurlijk, en Neil Youngs ‘Heart of gold’ dat aan het begin van de crematieplechtigheid klonk, had niet beter gekozen kunnen worden. Bij de crematieplechtigheid in Heerhugowaard waren naast familie van Piet, vrienden en buurtgenoten vele clubgenoten/zeehengelaars aanwezig om hem de laatste eer te bewijzen.

 

Zeehengelsport oktober 1991

In de Zeehengelsport van oktober 1991 – de tiende jaargang van het magazine – schreef ik een artikel over Piet Ott, die ik toentertijd vaak tegenkwam als zeevisser op de stranden en strekdammen van Noord-Holland. Piet was een geweldig goede visser, iemand die altijd meer ving dan een ander, en dat interview met hem moest er dan ook eens van komen.  Het ging natuurlijk over techniek en materiaal, maar ook over het ‘lezen’ van de zee en zijn inzicht en ervaring om de vis te vinden. In die tijd waren we nog kansrijk om wat gullen te vangen die de 10 pond overschreden (na een nóg mooiere periode in de twee decennia ervoor) maar tussen de regels door kon je al merken dat de glorietijd van de grote kabeljauwen tanende was. Van gulvisserij vanaf de stranden en strekdammen langs onze kust is nu geen sprake meer. Zijn prognose voor de gullenwinter van 1991 was toen al: “Ik hoop op een goed gullenseizoen, maar ik vrees van niet.” Profetische woorden, want het jaar ervoor had hij er 28 in mooi formaat, en twee jaar ervoor zelfs 130 stuks. Als altijd viste hij toen met Zziplex-2000 hengels, voorzien van twee reels, een Daiwa Millionaire en een Shimano Speedmaster. Dankzij zijn kracht maar vooral werptechniek zwiepte hij met deze hengels zonder moeite 6 oz werpgewicht een enorm eind de zee in, vaak met de back-cast. Het artikel ‘Vistips van Piet Ott’ was in zoverre wel onvolledig, omdat het niet of nauwelijks Piets fijne karakter, sociaal gevoel en zijn onnavolgbare humor belichtte. (Ik hoop dat hiermee te hebben goedgemaakt.)

 

Een surfcaster en zeevisser van formaat.

 

Rots in de branding

De tekst boven de overlijdenskaart  ‘Rots in de branding, vriend van velen’ geeft exact aan dat het heengaan van Piet Ott een groot gemis is voor zijn familie en vele vrienden. Ik prijs me meer dan gelukkig tot Piets vrienden te hebben mogen behoren en hem vele malen aan zee te hebben meegemaakt. Prachtige tijden, mooie vent. Een die klaar stond voor anderen en die, door wie hij was, veel heeft  betekend voor zijn familie, vele vrienden, zeesportvissers en vérwerpers in Nederland en België.  Veel sterkte aan zijn familie om zonder Piet verder te gaan. Piet, rust in vrede, goede vaart.

Jan Willem Wijnstroom