JAN VAN SCHENDEL – Het nieuwe wedstrijdseizoen is nu echt van start gegaan. Na de eerste internationale feederinterland, waarover ik schreef in het vorige nummer van dit blad, volgde al snel het eerste weekend van de Teamtopcompetitie in dezelfde discipline. Eigenlijk strekt dit weekend zich uit over meer dan alleen een paar dagen, want in het feedervissen is deze competitie georganiseerd in twee ‘blokken’ van drie wedstrijddagen elk. Het eerste blok vond plaats op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 april langs de oevers van de rivier de Bergse Maas, en er volgt nog een tweede blok in oktober in het Amstel-Drechtkanaal bij Vrouwenakker.

Wat is de Teamtopcompetitie precies? Het is een serie wedstrijden georganiseerd door Sportvisserij Nederland, de nationale hengelsportorganisatie, in visdisciplines zoals die internationaal gebruikelijk zijn. Er zijn competities voor zowel feeder- als dobbervissen, met verschillende categorieën binnen het dobbervissen, waaronder jeugdcategorieën (U15, U20, U25), en categorieën voor Dames, Senioren en Masters (ouder dan 55 jaar), conform internationale standaarden.

De winnende teams en individuen mogen zich nationaal kampioen noemen en het winnende team verdient een plek op het eerstvolgende Wereldkampioenschap voor Clubteams. Bovendien worden alle deelnemers automatisch lid van de Nationale Selectie, waaruit de coaches hun nationale teams selecteren voor de internationale wedstrijden van het volgende jaar. Vissers die de Nederlandse nationaliteit hebben en in de top tien eindigen tijdens het O.N.K. (Open Nederlands Kampioenschap), dat in principe voor iedere vispashouder via regionale selectiewedstrijden toegankelijk is, zijn ook verkiesbaar.

Inschrijving voor de Teamtopcompetitie is alleen mogelijk als onderdeel van een deelnemend team, aangezien internationale kampioenschappen in de eerste plaats teamwedstrijden zijn, zij het met een individuele uitslag. Het eerste blok van drie wedstrijden vond dus plaats begin april langs de oevers van de Bergse Maas tussen Dussen en Waalwijk, met twee sectoren aan de noordzijde nabij Haghoort en drie sectoren stroomopwaarts nabij Doeveren aan de zuidzijde van de rivier.

Ondanks de uitzonderlijke weersomstandigheden dit voorjaar konden de wedstrijden gelukkig doorgaan. Voorafgaand aan de wedstrijden werd er intensief getraind door de verschillende teams, en er werd vaak buitengewoon goed gevangen. Dit is overigens gebruikelijk in dit jaargetijde, en daarom werden de wedstrijden hier ook georganiseerd. De rivier stroomde echter sterker dan normaal tijdens de wedstrijden, wat als coach prima is. In internationale wedstrijden krijg je vaak te maken met omstandigheden die totaal anders zijn dan wat we gewend zijn in ons eigen land. Het is interessant om te zien wie zich daar goed aan kan aanpassen en wie niet. Voor onze nationale teams hebben we vissers nodig die zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan elke situatie.

Zorg voor de gevangen vissen

Langs de oevers van al onze grote rivieren liggen stenen om schade aan de oevers te voorkomen, en bovendien is er scheepvaart. Daarom moeten de gevangen vissen op dit soort wateren nog meer dan elders goed worden beschermd. De leefnetten, twee per deelnemer, moeten stevig worden bevestigd met een gewicht aan de buitenzijde, zodat ze stabiel blijven liggen tussen de stenen. Bovendien proberen we zoveel mogelijk te voorkomen dat de vissen door de gehele lengte van het leefnet worden gerold. De meeste vissen kunnen gemakkelijk in het weegnet worden geplaatst wanneer de tweede of derde ring aan de onderzijde van het net door de bovenste ring wordt getrokken. Zo glijden ze gemakkelijk het weegnet in en blijven ze onbeschadigd. Dit lukte werkelijk prima, en bij elke weging die ik zag, werd elke gevangen vis onbeschadigd terug in het water gezet, zoals het hoort.

 

 

|> Verder Lezen? “Nationale Team Topcompetitie” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet mei NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement op Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.