ROBIN EN LUKE VAN DONGEN – Robin en zijn broer Luke vissen al van kleins af aan met veel succes op alles wat zwemt en kieuwen heeft. Van brasem tot snoek, van graskarper tot zeelt, van giebel tot baars: ze vinden alles even leuk en interessant.  Sedert enige jaren is het tweetal ook meer en meer aan zee te vinden, meer bepaald in het gebied rond IJmuiden. In deze bijdrage beschrijft Robin over zijn visserij en aanpak op een ‘makkelijke’ stek, die ideaal is voor beginners.

Bij het vissen op zee ligt er letterlijk en figuurlijk een zee aan mogelijkheden voor je. Zeevissen is niet zo verschillend van de zoetwatervisserij: bij beide komt het erop aan om de stek te kiezen in functie van de vissoort die je wil vangen. Een stek waar je op zeebaars kan gaan vissen, bijvoorbeeld, verschilt namelijk soms behoorlijk van een stek waar je op platvis vist. En het maakt ook nogal wat uit op welk moment van het getij je ergens postvat… Ervaren zeerotten hebben dit spelletje dankzij veel vallen en opstaan goed door, maar voor beginners kan het nogal overweldigend zijn. Waar moet je in godsnaam beginnen?

Gelukkig zijn er ook stekken waar je zo’n beetje van alles en nog wat kunt vangen, en precies zo’n stek willen we in deze bijdrage beschrijven. Concreet nemen we jullie mee naar het Noordzeekanaal bij Velsen-Noord, een prachtig stuk water waar er vis altijd wel vis rondzwemt. Zelfs het getij is hier niet zo van belang, want je kunt hier eigenlijk altijd wel een visje vangen. Het enige waar je hier bij de stekkeuze rekening mee kunt houden, is dat je een plekje uitzoekt waar je jezelf en je spullen makkelijk kunt positioneren.

Het Noordzeekanaal

Het Noordzeekanaal is een kanaal in Nederland dat in 1876 geopend is en  een verbinding vormt tussen de Noordzee en de haven van Amsterdam. Het kanaal is 21 kilometer lang en begint bij de sluizen van IJmuiden. Het heeft een maximale diepte van zo’n 15 meter.

Op een diepte van zo’n 15 meter kan het nooit kwaad om voor wat extra attractie van je aas een glow in the dark kraaltje op de lijn te zetten.

 

Net na de Coentunnel gaat het kanaal over in het IJ. Hoe verder landinwaarts je gaat, hoe zoeter het water wordt. Net na de sluizen in IJmuiden is het water veelal zout. Mede door dat het water hier van zout naar zoet gaat en er een heel groot stuk brak water is, komen hier veel verschillende soorten vis voor. Het hele jaar door is er hier een walhalla aan vis te vinden. In de koudere maanden van het jaar, pak hem beet tussen december en februari, kan je hier steenbolken, wijting, schar, bot en als je geluk kan je hier zelf af en toe een gulletje vangen.

In de zomer biedt het kanaal dan weer een hele goede omgeving om hier, met name in de nacht, op grote tong te vissen, terwijl je je dan overdag kunt amuseren met het vissen op harder met de broodkorst of het actief vissen op zeebaars met kunstaas. Zelfs voorns, brasems, baarzen en snoekbaarzen kan je hier soms tegenkomen!

Vrijwel alle stekken aan het Noordzeekanaal zijn goed te bereiken. Vaak hoef je niet meer dan een paar honderd meter te lopen en je staat al aan de waterkant. Mijn persoonlijke voorkeur gaat wel uit naar de zone bij het pontje dat vanuit Velzen Noord naar Velzen Zuid gaat.

Direct naast deze pont aan de Kanaaldijk heb je een parkeerplaats waar je praktisch vanuit de auto kan vissen! Wat ook erg fijn is, is dat Engelhart Hengelsport op nog geen 5 minuten rijden van deze stek zit – en daar kan je terecht voor alles wat je nodig hebt voor een geslaagde visdag.

Kortom: de ideale stek voor de beginnende zeevisser om een hoop ervaring en kennis op te doen.

 

|> Verder Lezen? “Het Noorzeekanaal” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 2  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.