In Nederland is het erg moeilijk om gericht op (grote) kroeskarper te vissen, daar is de populatie simpelweg te klein voor. Slechts op een select aantal wateren zwemt een mooi bestand aan kroeskarper. In Engeland daarentegen vist Duncan Charman gericht op deze mysterieuze vis. Daar zwemmen veel meer kroezen! Een visserij die niet alleen geschikt is voor kroeskarper, maar ook grote giebel ( die wel veel in Nederland voorkomt) kun je met deze methode prima vangen!

Grote Kroeskarper en giebel

Grote kroeskarpers en giebels vragen om een moderne aanpak.

EFFECTIEF OP KROESKARPER

Nadat ik een artikel van Ian Welch gelezen had, werd mij voor het eerst duidelijk hoe effectief het vissen met vastlood op kroeskarper kan zijn. Ian landde de ene na de andere grote kroeskarper op een erg dun bezet water. Omdat het wachten op een aanbeet even kan duren is het aangenaam om niet de hele tijd naar een dobber te hoeven staren. Je concentratie verslapt op een gegeven moment en dan kun je erop wachten dat je aanbeten gaat missen. Dat is de hoofdreden waarom ik vis met een vastloodsysteem. Wel pas ik de montage aan naar de visserij die ik graag en vaak beoefen. Voor giebel geldt exact hetzelfde!

Grote Kroeskarper en giebel zeven

Zeef je voer goed van te voren!

MONTAGE

Mijn montage heb ik gedurende een aantal jaren ontwikkeld. Hoewel ik altijd naar verbeteringen op zoek was, kwam ik steeds weer terug bij de onderlijn zoals deze oorspronkelijk bedacht is. Als eerst rijg ik een rubberen stuitje op de 18/00 Gardner Hydro-Flo hoofdlijn. Vervolgens schuif ik een 45 gram wegend inline loodje, met systeem zodat je snel van loodgewicht kunt wisselen, op de lijn.

Grote Kroeskarper en giebel montage

Dit is in mijn ogen dé montage voor giebel. Enorm effectief!

Tot slot pak ik een wartel, aan het ene knoop ik de hoofdlijn, aan het andere oog komt de 14/00 fluorocarbon onderlijn. De haak bevestig ik middels een knotless knot, de hair laat ik erg kort. Het stuitje verschuif ik totdat deze ongeveer drie centimeter boven het lood zit, dit zorgt voor het zelfhaakeffect. Zodra een kroeskarper of giebel de haak bemerkt, schrikt hij en gaat ervandoor.

“Bij een gehaakte kroeskarper of giebel zal de waker prachtig op en neer dansen!”

BACKLEAD

Op sommige wateren is dit niet mogelijk vanwege de bodemgesteldheid. In dergelijke gevallen maak ik gebruik van een backlead. Het backlead zorgt ervoor dat de laatste meters lijn toch over de bodem lopen.
De molenslip stel ik strak af zodat de vis goed gehaakt wordt, maar niet te strak anders bestaat de kans dat een vis de onderlijn breekt en natuurlijk zal dit dan vooral bij de dikkere exemplaren gebeuren… Strak dus, maar niet te strak!

Grote Kroeskarper en giebel strak lijn

In de regel vis ik altijd strak onder de eigen kant.

GOEDE VOORBEREIDING 

Wanneer het water een groot bestand aan kroeskarper herbergt is het handig om, voordat je gaat vissen, het water een tijdje te observeren. Zeker in de avondschemer zijn de kroeskarpers erg actief en verraden ze hun aanwezigheid door dicht onder het oppervlak heen en weer te zwemmen. De voortstuwende golven zijn aan de oppervlakte goed te zien. Ik bevis kroeskarper altijd in de oeverzone. Om te beginnen hark ik een plekje schoon zodat er geen waterplanten meer op de bodem staan. Het aanvoeren van de stek doe ik met behulp van een spod, omdat de stek zo dichtbij is werp ik hem niet uit zoals je normaal gesproken zou doen.

Grote Kroeskarper en giebel voeren spod

Een klein zwiepje met de spod is genoeg en ik heb dus ook geen grote spodmolen nodig.

WAT VOER JE VOOR GIEBEL EN KROESKARPER

Op wateren met een goed bestand werp ik zes voerballen in het water, voor mij is als beste kroeskarpervoer de ‘Supercrush green’ van Sonubaits uit de bus gekomen. Bij het aanmaken van lokvoer worden vaak fouten gemaakt. Veel vissers denken dat het volstaat om een zakje lokvoer te openen, te bevochtigen en hiermee te gaan vissen.
Zelf prepareer ik mijn voer altijd de avond voordat ik ga vissen. Hierdoor worden alle lokkende stoffen goed door het water opgenomen, wanneer je het voer aan het water aanmaakt vervliegen deze direct bij het werpen, dat is zonde. Ik bevochtig het voer net zo lang tot ik er een bal van kan maken die tijdens het werpen niet uit elkaar valt. Zodra de juiste consistentie bereikt is, druk ik het voer door een zeef. Je wilt geen klonten in je voer.

Grote Kroeskarper en giebel lokvoer lood

Voor het inwerpen kneed ik altijd een balletje lokvoer om mijn lood.

PENDELEN

Ik pendel het met voer ingepakte loodje op de stek en schud het voer ervan af. Dan beaas ik de haak en voorzie het lood opnieuw van een mantel van lokvoer. Dit geheel laat ik aan een strakke lijn afzinken tot op de stek. Na elke vijftien minuten voorzie ik de stek opnieuw van een beetje lokvoer, wanneer de kroeskarper eenmaal op de stek gearriveerd is kan het namelijk erg hectisch worden. Soms duiken ze tijdens het afzinken van het lood al vol op je haakaas! Vandaar die strakke lijn…
Kroeskarper is vooral tijdens de schemer erg actief. Daarom arriveer ik een uur voor de schemer invalt, zo heb ik het licht en de tijd om alles op mijn gemak op te bouwen. Wanneer ik nu ga vissen kan ik rekenen op een periode van twee tot drie uur met veel aanbeten. Hierna neemt het aantal aanbeten snel af.

Grote Kroeskarper en giebel net vis

Een fantastisch resultaat van deze sessie!