BERTUS ROZEMEIJER – Op 21 maart is het officieel lente, en ook al kan het dan nog flink koud zijn, toch voel je aan alles dat de natuur weer ontwaakt. Als je het aan Bertus Rozemeijer vraagt, dan zijn de laatste paar weken van het seizoen een absolute topperiode voor alle vissoorten. In deze bijdrage vertelt hij over hoe hij zijn seizoen bij voorkeur afsluit…

In de voor ons gesloten tijd voor roofvis zijn er hele volksstammen die het eigen water verruilen voor een mooi stuk water buiten de grens. Ierland, Zweden: daar kan je naar hartenlust je gang gaan. Maar voor het zover is gaan we even kijken hoe we op een prettige en succesvolle manier die laatste weken in maart kunnen afsluiten.

Ga er gewoon voor

Het zou echt jammer zijn die laatste weken van het seizoen niet te benutten. Als je van het eerste tot het laatste licht vist, is de dag lekker lang, zo lang zelfs dat je aan het eind aardig kapot kunt zijn. Het weer kan al fenomenaal zijn, en je zit midden in de natuur die nu volop tot leven komt. Alleen dat al maakt het de moeite waard aan of op het water te zijn. En, ook niet onbelangrijk: de vis werkt vaak heel goed mee en is niet te beroerd om regelmatig een kijkje bij je te nemen.

Maak je nu eens niet al te druk over snoek en of die wel of niet is afgepaaid. Deze vraag lijkt alleen de snoekvisser bezig te houden, want vissers op karper, brasem, zeelt of wat dan ook hoor ik eigenlijk nooit over het niet-vissen rond de paaitijd van hun targetvis. Wettelijk gezien is er sowieso geen probleem: je mag gewoon met kunstaas vissen en paait de snoek, dan kijken ze niet naar je kunstaas om, ook al hang je er gouden haken aan. Vang je er wel een, dan heeft die vis gepaaid of is er nog net niet aan toe. De regel waar ik mij aan houd is: vang je een snoek in maart, zet die dan meteen terug – maar dat lijkt me voor een Beetlezer geen enkel probleem.

Een snoek van 130+ van het ondiepe water.

 

Maart is een maand van vooral veel mix. Je kunt eigenlijk elke roofvis vangen die je wilt en sowieso heb je soms niets te kiezen en vang je een vissoort waar je niet op rekent of op uit bent. Dikke baars op voor snoek bedoeld kunstaas bijvoorbeeld, of andersom: een mega snoek op een mini-shadje. Omdat ik aan een eventuele baars toch ook wel een beetje plezier wil hebben, vis ik in deze periode met een niet al te zware hengel. Eigenlijk hoeft dat nu ook niet want snoek, net voor of net na de paai, is niet op zijn allersterkst en daarom is wat lichter materiaal best te verantwoorden.

Schiet echter ook weer niet door naar ultralicht, want dan loopt het toch vaak verkeerd af. Spin- of castinghengels die tot goed vijftig gram kunnen werpen mag je best wel allround noemen. Daarmee hoef je niet bang te zijn voor zelfs de grootste snoek die op je kunstaas klapt en ja, ook een dikke baars trekt zo’n hengel in de gewenste bocht. Groot kunstaas werp je er niet mee, maar ook dat is niet nodig. Met deze hengel kan je ook overal terecht: op groot water, maar wie ermee in de polder vist, of op veenplassen, heeft aan een dergelijke hengel een prima vismaat.

Grove baars zit vaak net op de rand van het diepe naar de vlakke plateaus.

Overal kans

Einde maart is echt een tijd waarin het op alle types water goed vissen is, dus dat zou ik zeker benutten. Maar waar moet je precies zijn in deze periode? Kennis over de paaizones van de verschillende rovers komt goed van pas om die vraag te beantwoorden, want dan weet je minstens in welke buurt je moet zoeken.

 

 

|> Verder Lezen? “Op de valreep van het seizoen” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 2NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.