Mike Gerritsen neemt je in dit artikel mee naar zijn penvisserij zoals hij deze in de jaren 80 beleefde maar nu nog steeds toepast. Is het mogelijk om tussen al het geweld van de moderne zelfhaaktechnieken met deze simpele ‘old skool’ tactiek succesvol te zijn? Met een terugblik op het afgelopen jaar is het antwoord een volmondig ja!

September 2020 verhuisde ik naar een nieuwe woonomgeving. Nou ja, nieuw, in de jaren ’80 heb ik hier al veel tijd doorgebracht aan de waterkant. Het is een waterrijke omgeving waar, zeker in die periode, serieus mooie karpers rondzwommen voor die tijd en deze omgeving was dan ook zeer populair bij Engelse karpervissers die met grote regelmaat de oevers bemanden om een nieuw personal best te vangen.

In de winter van 2020/2021 heb ik veel tijd besteed aan het observeren van diverse wateren. In mindere mate met een hengel aan de waterkant maar vooral een beeld vormen van de dieptes, verkleuring van de wateren en mogelijke signalen van aanwezige vis. Dit vooral omdat ik een ‘trip down memory lane’ in mijn hoofd had. Ook wilde ik me een beeld vormen van de hengeldruk en welke gedeeltes van de wateren meer en juist minder bevist werden.

Observeren… de sleutel tot succes.

Begin jaren ’80 viste ik erg veel met slechts één hengel en een pennetje

TRIP DOWN MEMORY LANE

Aan het begin van de jaren ’80 viste ik erg veel met slechts één hengel en een pennetje. Ik heb altijd veel plezier beleefd aan deze visserij, ontzettend spannend om de pen te zien bewegen met een mogelijk (grote) karper in de duistere diepte eronder. In die jaren ving ik rond de 100 karpers per jaar, niet al te groot toen, de gewichten in die tijd lagen flink anders dan de hedendaagse bestanden op diverse wateren. Destijds een bijzonder succesvolle visserij waar je in slechts enkele uren per dag vaak één of meer karpers kon vangen.

Inmiddels is er anno 2021 veel veranderd in de karpervisserij met een enorme verschuiving naar de statische visserij met voornamelijk zelfhaaksystemen. Dit heeft zonder twijfel effect op het gedrag van de karper, zeker als veel gevist wordt. De vraag was dan ook of het in deze tijd met deze gewijzigde omstandigheden nog wel mogelijk zou zijn om met een penhengel, dicht onder de kant vissend deze karpers nog te vangen.

In slechts enkele uren per dag vaak één of meer karpers vangen…

Het water is niet van mij en ik bezit geen stek

Deze vraag werd een uitdaging, en deze uitdaging een doelstelling; zou het mogelijk zijn om net als vroeger met één hengel en een pennetje, uitsluitend vissend op de dag, 100 karpers in een seizoen te vangen?

Ik ben niet iemand die van te voren voerplekken aanlegt. Belangrijkste reden is vooral dat het nogal eens leidt tot teleurstelling als in de directe omgeving een andere visser plaats heeft genomen. Het water is niet van mij en ik bezit geen stek. Ik vis dus liever instant, maak enkele voerplekjes als ik aankom, en bevis deze dan stuk voor stuk.

Ik ben vooral een opportunist, loop vele (kilo)meters om vis te vinden en bevis vaak meerdere wateren in sessies van een uur of vier. Ook sta ik graag vroeg op, in het seizoen loop ik vaak rond 04.30 uur al buiten. Het is opvallend dat ik daar een uitzondering in ben, de meeste vissers verschijnen pas veel later ten tonele, ofwel arriverend aan de waterkant, ofwel uit een afgesloten tent.

Het verbaast mij vooral hoeveel deze mensen gemist hebben. Buiten het feit dat de vroege ochtend een ongelofelijk mooie natuur weergeeft is deze periode bij uitstek dé periode van de dag om activiteit van vis te zien en ze dicht te benaderen.

Het voorjaar van 2021 ontwikkelde zich moeizaam wat weersomstandigheden betreft, een lang en koud voorjaar met veel wind en regen leidde ertoe dat het dragen van waterdichte warmtekleding een must was. Toch leverde dit koude voorjaar een aantal prachtige vissen op. Maar ook de rest van het seizoen leverde prachtige vangsten en verhalen op.

 

>| Dit is een preview van het artikel ‘PASSIE MET DE PEN’ – Wil je het hele artikel lezen? Dit artikel en nog veel meer interessante karper artikelen kun je zien en lezen in Karperwereld 143

Karperwereld 144  ligt NU in de winkel !

Wil je 6x Karperwereld thuis op de Mat? Neem dan NU een voordelig jaarabonnement.

ABONNEREN