ROBERT JAN MASTENBROEK – Iedereen kent of doet het inmiddels wel: pelagisch vissen oftewel ‘pelagic sharpshooting’. Daarbij ga je gericht op zoek naar de grotere snoekbaarzen, snoeken en meervallen, die zich vaak in de hogere waterlagen bevinden. Bij de bodem tref je meestal de kleinere snoekbaarzen, maar op half water zwemmen de kleppers. Dat is ook logisch, want deze uitgegroeide exemplaren hebben weinig tot geen natuurlijke vijanden en hoeven zich dus niet meer te verstoppen. In deze bijdrage legt Robert Jan Mastenbroek uit hoe hij met zijn 3D-sonar en zijn bellyboat op jacht gaat naar groot wild.

Waar zouden ze zwemmen? Je vaart rond, en na lang zoeken zie je iets verschijnen op je scherm: een signaal in de verte. Zo snel je kunt vaar je er heen, maar eenmaal in de buurt probeer je zo stilletjes mogelijk, zonder of met een heel langzaam draaiende motor, boven de vis te komen, om je shad te laten zakken. Wat een gigant van een vis! Je hartslag versnelt. Als ik die vang, flitst door je hoofd, is mijn dag goed.

De vis heeft je shad gezien en komt dichterbij. Gaat hij pakken of niet? Je hartslag versnelt, de spanning stijgt. Ineens zwemt hij weg… Aaahhh, jammer! Vol adrenaline ga je op zoek naar een volgend onbekend monster. Wanneer je er een vindt duurt het niet lang: je krijgt een zacht tikje op de hengeltop en BAM! Je zet de haak alsof er geen volgende ochtend is en je kunt beginnen drillen.

Pelagisch vissend vind je vaak de echte monsters…

Timing

Pelagisch vissen is timing. Van cruciaal belang is dat je de shad precies op het juiste moment dropt. Je wilt namelijk dat je kunstaas zo dicht mogelijk bij de kop van je gevinde vriend belandt. Dat is helaas niet altijd even makkelijk. Als het windstil is en de rovers stil in het water liggen te wachten tot er een prooi voorbijkomt, dan kan je je drop heel goed plannen. Vaker echter zwemmen ze gewoon rond, en dan komt het erop aan om goed in te schatten waar de vis heen wil om ervoor te zorgen dat je erboven kunt komen zonder hem te verstoren.

Ook wind en stroming maken het leven van een pelagische visser een stuk lastiger, zeker als je een beginner bent met weinig ervaring. Om je drop goed te timen ben je dus in je hoofd constant bezig met je omgeving. Hoe hard waait het, en uit welke richting? Wat doet de stroming met mijn boot? Kan ik de wind of de stroming effectief gebruiken om precies boven de vis te driften? Met al deze factoren moet je rekening houden voor je shad laat gaan, en succesvol pelagisch vissen staat en valt dan ook met je vaarkunsten.

Het is dus zeer belangrijk dat je in alle omstandigheden kunt vissen. We hebben nu eenmaal vaker wel dan niet met (veel) wind of stroming te maken, dus ik zou zeggen: ga ook lekker vissen als het slecht weer is en hard waait, ook als je weet dat het je niet zal lukken om precies te droppen. Na elke keer dat je in de wind gevist hebt zal je namelijk zien dat je je boot weer een stukje beter kunt besturen, en daar zal je later als het juist minder waait heel veel profijt van hebben. Oefening baart kunst.

Kunstaaspraat

Als de vis eenmaal je kunstaas heeft opgemerkt, volgt er een waar kat-en-muisspelletje. Je moet de vis namelijk ook zien te halen tot een aanbeet door je shad goed te presenteren. Daarbij houd ik mijn hengeltop altijd zo laag mogelijk bij het water, en ik wiebel met de hengeltop, niet veel maar wel vloeiend.

|> Verder Lezen? “Pelagic sharp shooting” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet mei NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.