Dit artikel verscheen eerder in Witvis Totaal magazine no.88.

WARREN MARTIN – Voormalig FishOMania winnaar Warren Martin ziet pellets vrijwel altijd als zijn eerste aaskeuze. Maar met zoveel aanbod en variaties in soorten pellets en vistechnieken met deze specifieke aassoort, is het niet altijd makkelijk om de juiste keuze te maken. Warren Martin beschrijft  zijn aanpak voor het vissen met pellets en neemt alle twijfels weg.

 

In deze tijd van het jaar is het vangen van vijverkarper niet altijd even eenvoudig. De twee belangrijkste aspecten van de pelletvisserij zijn de diepte en manier waarop je voert. Vis je niet op de juiste diepte en is de voermethode niet juist, dan lijkt het soms of er geen vis zit. Maar bedenk dat de visserij op commercials vaak heel nauw komt. Het gaat vaak om details die het verschil maken tussen vangen of blanken.

Als het aankomt op het maken van de juiste pelletkeuzes, dan kan dat met het enorme aanbod van producten op de huidige markt best lastig zijn. Er zijn bij ons in de UK echter slechts twee grote spelers op de markt die pellets produceren en dat zijn Skretting en Coppens. Ik gebruik de producten van beide producenten. Coppens pellets zijn donkerder van kleur en zinken aanzienlijk sneller dan de Skrettings. Dat maakt ze ideaal voor de bodemvisserij. De Skretting zinkt dus veel langzamer en dat maakt deze pellet dan weer ideaal voor de oppervlaktevisserij. Verder is de Skretting pellet beter geschikt om licht te bevochtigen en ze toe te passen binnen de method feeder visserij omdat ze beter hun vorm behouden. Deze basiskennis blijkt in de praktijk heel belangrijk…

Het verschil zit ‘m in de zinksnelheid.

FORMAAT

Als het aankomt om het maken een keuze qua formaat pellets, dan heeft dat alles te maken met de te gebruiken techniek en de tijd van het jaar. Micro’s en 4 mm pellets worden meestal gebruikt in het voorseizoen om zowel op de bodem als in de oppervlakte te vissen. Een formaat van 4 of 6 mm is een betere keuze als het water opwarmt en de visserij wordt gedomineerd in de oppervlakte. De uit de kluiten gewassen 8 mm is de juiste keuze als de vis helemaal los is bij zowel de stok als de pellet waggler techniek. Zorg altijd voor wat variatie van je haakaas. Zo heb ik altijd wat 6 mm Van Den Eynde RS Elite expanders  bij me en wat Juicy pellets die tussen een expander en harde pellet in zitten.

HOE EN WAAR?

Het kan soms lastig zijn om de bepalen hoe en waar je moet starten met je sessie. Ik heb in de loop van de tijd een uitstekende manier gevonden om mezelf letterlijk ‘in de wedstrijd te vissen’… Het betreft een eenvoudige aanpak die heel wat denkwerk elimineert als het gaat om hoe, en waar je moet vissen. Als de vis in het begin nog niet met vertrouwen aast en niet duidelijk is op welke diepte, dan start ik altijd op de maximale toegestane lengte die je mag vissen met de stok. Ik voer standaard op die lengte altijd maar één stek aan, zodat deze stek mijn volledige aandacht heeft. Hierdoor kan ik in de eerste fase van de wedstrijd inschatten wat er onder water precies gebeurt. Als je van meet af aan meer stekken creëert, ben je waarschijnlijk steeds aan het wisselen tussen deze stekken en krijg je dus nooit een goed beeld van de juiste tactiek en wat de vis nou precies wil.

Ik begin altijd op de bodem. Micro’s hebben bij het aanvoeren van mijn stek mijn voorkeur. Ze zorgen voor een mooi bedje voer op de bodem en zijn geweldig als het gaat om het op de stek houden van de vis in diepere wateren. Ik cup de micro’s als kleine balletjes in diepere gedeelten en gewoon los in de cup op de ondiepere stekken. Ik blijf voorzichtig bijvoeren met een kleine cup, totdat ik de eerste actieve vissen op mijn stek waarneem.
Bij dat bodemvissen start ik normaal altijd met een expander pellet op de haak. Bij aanvang van een wedstrijd is de vis vaak nog wat schuw en zal een zachter aas beter werken en een positievere aanbeet geven. Dit brengt ons op het volgende zeker zo’n belangrijk onderdeel als de pellets: je tuigen…

Warren cupt op dieper water bij voorkeur kleine balletje micro’s.

MONTAGES

De perfecte tuigen voor de pellet visserij laten zich het beste beschrijven als licht en eenvoudig. In de diepere wateren tot drie meter gebruik ik 0,4 en 0,5 gram dobbers met Matrix Power Micron 12/00 onderlijnen en een Carp Baggers haak no. 16. Ik vis ook nog een lichtere montage met een nummer 18 Carp Rigger haak. Dit tuig gebruik ik om circa 30 cm boven de bodem te vissen. Zelfs in wateren tot drie meter diep wil de vis graag boven de bodem azen. Vergeet nooit dat er meer is dan bodem- en oppervlaktevisserij. Op commercials begeven vissen zich in verschillende waterlagen en zijn dan dus ‘ergens’ tussen water te vinden. Waar ze zich precies ophouden, moet je proefondervindelijk zien vast te stellen.

KATAPULT

Kleine hoeveelheden pellets zijn makkelijker te brengen met een katapult. Op de Nederlandse ‘buitenwateren’ nog immer verboden, maar aan de commercial vijvers probleemloos te gebruiken.

PINGEN MET BELEID!

Als eenmaal enkele vissen hun aanwezigheid hebben verraden, begin ik voorzichtig met de katapult wat pellets te brengen. Zo’n katapult heeft als voordeel dat je makkelijker kleine hoeveelheden aas kunt brengen zonder dat je de vaste stok steeds heen en weer over je stek hoeft te schuiven. Verder creëert het afzinken (en het geluid) van de geschoten pellets vaak wat extra rumoer en voedselnijd op je stek. Het belangrijkste element in deze fase is dat je de stek niet overvoert.

Begin daarom niet meteen al volle (katapult) cups te gebruiken. Om de paar minuten vier tot vijf stuks 4 mm is voldoende om een beeld te krijgen van hoe je stek er voor staat en welk effect je voeren heeft op de aanbeten. Als de vis reageert, zul je waarschijnlijk direct meer indicaties op de bodem krijgen en een paar vissen vangen. Dit is voor mij het moment om te wisselen naar een harde 4 mm pellet die ik monteer met behulp van een pelletbandje. Blijven de beten uit, dan ga ik weer terug naar een expander. Nemen de aanbeten toe, dan kun je ook meer bijvoeren. Denk aan zes stuks 4 mm pellets per minuut.

Licht en eenvoudig, met haakjes no. 16 of 18.

DE VOLGENDE FASE!

Vaak volgt er een fase in de wedstrijd waarin je zoekende bent en meer aanbeten wilt forceren en natuurlijk meer vis wilt vangen. Je kunt dan plotseling geconfronteerd worden met het feit dat je veel aanbeten mist. Meestal is dat een indicatie van lijners. Lijners ontstaan doordat de vis omhoog komt en tegen je lijn zwemt, met als gevolg dat je valse aanbeten op je dobber krijgt. Soms kan het echter ook zo zijn dat je helemaal geen aanbeten meer ziet. Dit komt vaak voor in het prille seizoen als de vis nog heel sloom zwemt en ook nauwelijks lijners veroorzaakt, maar wel omhoog komt.

In beide gevallen is het in ieder geval tijd om je montage voor een aasaanbieding ‘boven de bodem’  in te zetten. Met deze lijn vis ik eerst een 4 of  6 mm harde pellet zo’n 30 cm boven de bodem. Vervolgens schuif ik de dobber continu steeds een 15 cm omhoog, totdat ik regelmatig beet krijg. Op dat moment weet ik dat ik de gewenste diepte heb gevonden en begin ik zo regelmatig mogelijk bij te voeren met pellets. Ik weet dat vanaf dat punt enkel die diepte nog de  factor is die ik eventueel moet aanpassen om voortdurend in contact te blijven met de vis. Het liften en droppen van je dobber kan de vis aanmoedigen om het aas te pakken en zal de pellet voor je laten werken.

Warren gebruikt regelmatig 4 mm pellets in combinatie met een bandje.

VOERPATROON CONTINUEREN

Als de vis eenmaal op een bepaalde diepte goed aast en je vangt ze daar ook, dan is het zaak om je ritme van bijvoeren constant te houden. Je kunt makkelijk afgeleid worden doordat alles erg eenvoudig lijkt en je vergeet vervolgens enkele (of meerdere) minuten te voeren. Als je het voor elkaar krijgt om in een constant ritme bij te voeren, zal de vis uiteindelijk een diepte vinden waarop ze willen azen en je hoeft je dan alleen te concentreren om ze zo snel als mogelijk te landen

 

STRATEGIE

Misschien heb ik een boel informatie gegeven en zijn er onder jullie die dat vissen tussen water en wind (en dus niet op de bodem of aan het wateroppervlak) wat verwarrend vinden. Bedenk dan dat deze aanpak alles te maken heeft met het starten op de bodem en vervolgens de vis volgen naar de waterlaag waar ze willen azen. Probeer deze laag te vinden en je zult zien dat je duidelijke aanbeten krijgt en dat de vis daar makkelijk en snel te vangen is.
Er valt veel te kiezen als het gaat om pellets en pellet technieken. Als je de juiste pellet hebt gevonden die past bij je techniek en vervolgens goed nadenkt over je voerstrategie, zal het vangen met pellets je op elke diepte gemakkelijker afgaan.

Het resultaat van een doordachte aanpak…
Voor de foto zijn de karpers kort even uit het water getild en vervolgens meteen weer losgelaten. Op de commercials wordt er streng op toegezien dat de vis zo optimaal mogelijk wordt behandeld!