PASPOORT
Naam: Pieter Beelen
Geboortejaar: 13-02-1985
Woonplaats: Amersfoort
Favoriete visserij: Soorten jagen

Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?

Zelf ben ik begonnen met vissen omdat mijn vader fanatiek vliegvisser is en we op de mooiste plekjes visten. Rond mijn 10e verjaardag sloeg het visvirus pas echt goed toe en ging ik met de korst achter de karpers aan.

Heb/had je een voorbeeld, zo ja wie?

Arnout Terlouw, al die mooie avonturen die hij beschrijft hebben bij mij het avontuurlijke in mijn visserij naar boven gehaald, waardoor ik nu de hele wereld over ga om mooie vissen te vangen.

Welke vangst is jou het meest bijgebleven?

Het is meer een hele visdag dan een bepaalde vangst. Ik zat samen met mijn vriendin bij René Flohil in de boot op La Palma. Ik vertelde René wat ik die dag wilde vangen en we maakten een oorlogsplan. Iedere soort die we probeerden lukte vrij snel. Als kers op de taart ving ik een sierra tonijn die we later die avond op zouden eten.

Pieter Beelen met tonijn

Ik moest maar vaker tonijn vangen…

Mijn vriendin vond het een geweldige beleving en ik mocht wel vaker tonijn gaan vangen zei ze glunderend. René vertelde dat ik vandaag maar een staatslot moest gaan kopen, want deze dag was het mijn geluksdag.

Hoe ziet jouw visjaar er ongeveer uit? Richt je jezelf per seizoen op bepaalde soorten?

Meestal stel ik bepaalde doelen voor Nederland. Zoals bijvoorbeeld mijn pr baars of zeebaars aanscherpen en soms wil ik op een bepaald water bijvoorbeeld meer vissen van een bepaalde soort vangen dan het voorgaande jaar. Hierbij kies ik inderdaad per vissoort het beste seizoen uit.

Pieter Beelen vleet Ierland

Met goede vrienden een mooie vis vangen is dubbel zo leuk.

Daarnaast plan ik ver van tevoren de vistrips waarin ik bepaalde sterke vissen wil vangen en daarnaast mijn soortenlijst uit kan breiden met alles wat wil bijten. Soms vis ik ook zonder doel en puur voor de ontspanning en de rust.

Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?

Tijdens de Tour de Carpe brak ik mijn been toen ik uitgleed nadat ik een flinke run kreeg. Ik kroop naar de hengel en drilde de vis liggend op de grond tot het midden en tot overmaat van ramp schoot de vis toen los.

“Als ik aan het vissen ben bestaat er daadwerkelijk even niets anders dan vissen in mijn hoofd”.

Welke visdroom heb je nog?

Graag zou ik eens een griet (vissoort) vangen. Ik ben er héél dichtbij geweest, maar steeds ving ik tarbotten en beten de grieten niet. Misschien lukt het op een van mijn volgende trips.

Wat is voor jou de charme van het vissen?

Altijd blijven zoeken naar het onbekende, mensen met dezelfde interesse ontmoeten overal ter wereld en op het moment dat ik aan het vissen ben bestaat er daadwerkelijk even niets anders dan vissen in mijn hoofd.

Pieter Beelen met Snook

Altijd een genot om een spectaculaire nieuwe soort te vangen zoals deze snook.

Wat is het gekste dat je ooit tijdens het vissen hebt meegemaakt?

Tijdens het nachtvissen kwam er ooit een vreemde, verwarde man voor mijn tent staan en vroeg of ik een pistool wilde kopen. Ik was uit mijn diepe slaap gewekt en dacht wat een mafkees en zei nee bedankt, maar mijn vismaat zit verderop te vissen en ik wees naar zijn tent. Die wil dat vast wel. Toen mijn vismaat de volgende ochtend bij me kwam en zei: “Je raadt nooit wat ik vannacht heb meegemaakt”, begon ik natuurlijk heel hard te lachen.”

Wat is je laatste materiaalaankoop geweest?

Big Hammer shads voor de snoekbaars, dat blijven killers. Ik kijk nu alweer uit om die lekkere beuk erop te krijgen.

Met wie zou je nog wel eens willen vissen?

Ik zou wel eens met Arnout willen vissen en dan het liefst in de Amazone. Daar wachten nog veel mooie soorten en een geweldig avontuur.

Lees ook: 

 Visserslatijn met de ultieme allrounder

Visserslatijn met Sjors Milder

Voor kinderen tot en met dertien jaar is de toegang gratis onder begeleiding van een betalende volwassene.Visserslatijn met Michiel Pilaar

Visserslatijn met Marco Kraal