Shimano heeft de afgelopen tijd ongelooflijk briljante kunstaasjes op de markt gebracht, waaronder de Japanse World Series, die inmiddels bij veel roofvissers een vaste plek hebben veroverd in hun tacklebox.

De World Series zijn onderdeel van de Bantam JDM lures en hebben wereldwijd een benijdenswaardige reputatie voor kwaliteit, innovativiteit en effectiviteit. Wat dit kunstaas zo ‘werelds’ maakt, zijn de unieke BOOST-eigenschappen die onder andere in dit kunstaas zijn verwerkt.

Wat dit kunstaas zo ‘werelds’ maakt, zijn de unieke BOOST-eigenschappen die onder andere in dit kunstaas zijn verwerkt.

Het BOOST concept bestaat uit een viertal kunstaastechnologieën: SCALE BOOST, JET BOOST, FLASH BOOST en ARMA BOOST. Deze unieke features boosten de effectiviteit van het kunstaas in alle opzichten. Maar wat is het?

SCALE BOOST is een 3D holografische afwerking om het kunstaas een levensecht en realistisch uiterlijk te geven. Het schubbenpatroon, de vorm en de kleuren van de vissoort worden zo precies nagebootst voor optimale attractiviteit. Binnen een kunstaasserie kom je verschillende SCALE BOOST variaties tegen.
JET BOOST is een intern gewichtssysteem om de afstand en precisie van elke worp te optimaliseren. De kracht van de worp verplaatst een tungsten gewichtje naar de achterkant van het kunstaas, waar zich een veer bevindt. Zo ontstaat er een voorwaartse gewichtsbalans en wordt het kunstaas bij elke worp met een strakke vlucht gelanceerd, zelfs bij harde zijwind.
FLASH BOOST is een intern spiegeltje dat zorgt voor extreem veel attractie. Dit ingenieuze systeem bestaat uit een op veren gebalanceerd aluminium plaatje dat zorgt voor extra reflectie van de plug, zelfs wanneer het kunstaas niet beweegt.
ARMA BOOST is een technologie die de werpprestaties van jointed swimbaits naar een hoger niveau brengt. Strategisch geplaatste magneten in de body verbeteren de uitlijning voor een natuurlijke zwemactie. Tijdens de worp vouwt het kunstaas nagenoeg dubbel wat zorgt voor een aerodynamisch geheel dat tevens ook voorkomt dat haken in de war raken tijdens de vlucht.

De World series bestaat uit…

De Bantam World familie bestaat uit verschillende soorten hardbaits die geschikt zijn voor het vissen op baars, snoekbaars, snoek en roofblei. De pluggen die in dit artikel onder de aandacht worden gebracht zijn: World Minnow, World Diver, World Rush, World Crank, World Undulator en de World Pop.

World Minnow

De Bantam World Minnow is met zijn langgerekte slanke lichaam een veelzijdige suspenderende minnow die vooral uitblinkt bij twitch- of jerktechnieken langs de ondieptes. Bij een constante snelheid wiebelt het kunstaas zenuwachtig maar in een strak patroon heen en weer, wat erg goed werkt wanneer je ‘s nachts op snoekbaars vist of wanneer je aan het trollen bent. Bij het twitchen/jerkbaiten heeft de World Minnow een zeer brede, agressief uitslaande (links-rechts) actie die perfect een in nood verkerende aasvis nabootst. Deze 11,5 cm lange plug loopt tot ongeveer 1,5 meter diep en is voorzien van JET BOOST en SCALE BOOST. Wat deze twitchbait onderscheidt is vooral FLASH BOOST. Door dit kenmerk is de World Minnow zeer traag binnen te vissen en met extreem lange pauzes zeer effectief. Zelfs vijf tot vijftien seconden stil laten hangen is niet ongebruikelijk en heeft de afgelopen jaren zijn vruchten afgeworpen.

Langzaam vissen is de sleutel tot succes.

Langzaam vissen is de sleutel tot succes.

World Diver

Sinds begin 2023 is de World Diver toegevoegd aan het gamma. De WD is het kleinere (9,9 cm) broertje van de World Minnow. Ook dit is een suspenderende minnow die is uitgerust met dezelfde nieuwste BOOST features. Deze twitchbait beschikt over een wat grotere duikschoep en loopt hierdoor tot een diepte van ongeveer 2,5 meter. Het kleinere formaat maakt de Diver wat wendbaarder. Zenuwachtige twitches kosten hierdoor nauwelijks moeite. Door korte rukjes te geven met de hengeltop in de slappe lijn maakt de World Diver strakke, uitslaande bewegingen die lijken op een gewonde prooivis op de vlucht. Bij iedere pauze blijft ook de World Minnow perfect stil hangen (suspenderen) in de waterkolom, waarbij een zacht pulserende lichtreflectie wordt gegenereerd door het FLASH BOOST systeem wat onweerstaanbaar is voor elke roofvis.

Vooral het blauwe kleurtje doet het goed op snoekbaars.

Vooral het blauwe kleurtje doet het goed op snoekbaars.

World Crank

De Bantam World Crank is de meest geavanceerde, diep lopende (tot 3,8 meter) crankbait op de markt, voorzien van de nieuwste SHIMANO kunstaastechnologieën. FLASH BOOST en SCALE BOOST zorgen voor maximale visuele aantrekkingskracht en JET BOOST levert optimale werpprestaties op grote afstand. De grote duikschoep van de World Crank en de balans bevorderen een soepele, maar agressieve zwemactie bij het binnenhalen met een constante snelheid en voorkomt vastlopen in obstakels. Op deze manier kan hij zorgeloos over de bodem worden gestuiterd, wat onweerstaanbaar is voor elke roofvis. Tijdens het pauzeren, stijgt de World Crank langzaam en met een zachte, schommelende actie naar de oppervlakte, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de FLASH BOOST technologie om extra aantrekkingskracht te creëren. De World Crank is een fantastische plug voor verschillende situaties. Hij werkt uitzonderlijk goed bij constant binnenhalen, trollen of met een stop&go techniek.

Het langzaam, waggelend opstijgen is onweerstaanbaar voor roofblei.

Het langzaam, waggelend opstijgen is onweerstaanbaar voor roofblei.

World Rush

De Bantam World Rush is een klassieke squarebill maar dan voorzien van moderne eigenschappen. Deze compacte crankbait bezit een grote, vierkante zwemlip die helpt om het vastlopen te voorkomen bij het vissen rond structuren. De compacte, ronde vorm zorgen voor een zenuwachtige maar stabiele presentatie, vooral op en rondom obstakels. Je kunt de Bantam World Rush met een hoge snelheid binnenvissen tot op een diepte van rond de twee meter. Ook de World Rush stijgt tijdens de pauze langzaam waggelend naar de oppervlakte en is tevens ook voorzien van FLASH BOOST en SCALE BOOST technologie om extra aantrekkingskracht te creëren.

Ook de World Rush stijgt tijdens de pauze langzaam waggelend naar de oppervlakte en is tevens ook voorzien van FLASH BOOST en SCALE BOOST technologie om extra aantrekkingskracht te creëren.

World Undulator

Een van de nieuwste leden van de Bantam World familie is de Undulator. Deze drijvende, lipless crankbait loopt tot ongeveer 1,5 meter diepte. Dit unieke kunstaas bezit een voorwaartse verzwaring resulterend in een constante ‘head down’ positie tijdens het binnenvissen. Dit zorgt voor een strakke, vibrerende zwemactie die effectief werkt bij alle inhaalsnelheden en vastlopen voorkomt. De Undulator is voorzien van zowel FLASHBOOST als SCALEBOOST technologie, voor een levensecht uiterlijk en ongeëvenaarde visuele attractie. Stuiter hem over een ondiepe, structuurrijke bodem en las regelmatig pauzes in om een reaction strike uit te lokken bij op de loer liggende vis. Het lipless ontwerp (met hogere bevestigingsring) voorkomt dat de dreggen blijven haken aan de bodem, waardoor je hem optimaal kunt inzetten en kunt vissen over de meest interessante stekken.

Het lipless ontwerp (met hogere bevestigingsring) voorkomt dat de dreggen blijven haken aan de bodem, waardoor je hem optimaal kunt inzetten en kunt vissen over de meest interessante stekken.

World Pop

Er is niets opwindender dan een roofvis aan de oppervlakte op je kunstaas te zien klappen. De World Pop is voorzien van FLASH BOOST en SCALE BOOST technologie die samen zorgen voor maximale visuele aantrekkingskracht. Je kunt de World Pop op twee manieren binnenvissen. Creëer een ‘Walk the dog’ actie door met constante, kleine rukjes het kunstaas tot actie aan te zetten. Bij ruiger weer wil je wellicht meer aandacht trekken, probeer dan agressieve rukken of halen te geven met de hengeltop om een klassiek poppende actie te creëren, waarbij je een luid ploppend geluid produceert waarmee je vis echt kunt wakkerschudden. De World Pop is fantastisch om mee te vissen. Niet alleen wanneer de vis actief aan de oppervlakte jaagt maar – door de nieuwe eigenschappen – waarbij ook dieper zwemmende vissen worden aangezet tot jagen. Een bewezen vanger op baars, roofblei, snoek, winde en zelfs meerval!

Een bewezen vanger op baars, roofblei, snoek, winde en zelfs meerval!

Bantam Armajoint

Een kunstaas dat niet in de Bantam World familie zit maar wel het benoemen waard is, is de Bantam World Armajoint. Deze next-level swimbait brengt functionaliteit naar een volledig nieuw niveau. Swimbaits worden steeds populairder en niet zonder reden. Grote swimbaits blijken weergaloos te zijn voor het vangen van vooral grote vis. De Bantam Armajoint bezit FLASH BOOST en SCALE BOOST. Daarnaast is deze swimbait het eerste kunstaas dat voorzien is van ARMA BOOST technologie, dat de werpprestaties aanzienlijk verbetert, doordat het kunstaas tijdens het werpen volledig in tweeën wordt gevouwen, waardoor een compactere vorm ontstaat. Een slim ‘hook-lock’ systeem voorkomt dat de voorste en achterste dreg in de lucht in de war raken. Door de toevoeging van strategisch geplaatste magneten in de uiteinden van de delen wordt de uitlijning geoptimaliseerd, wat resulteert in een meer natuurlijke zwemactie, zelfs bij een langzame presentatie. Je kunt de 19 cm lange Arma Joint traag en constant binnenvissen of met agressieve jerkbewegingen. Met deze veelzijdigheid vergroot je je kansen op het vangen van grote snoek en snoekbaars als nooit tevoren.

Je kunt de 19 cm lange Arma Joint traag en constant binnenvissen of met agressieve jerkbewegingen. Met deze veelzijdigheid vergroot je je kansen op het vangen van grote snoek en snoekbaars als nooit tevoren.

Ook zeebaars kan de World lures niet weerstaan

Hoewel de Bantam hardbaits oorspronkelijk ontwikkeld zijn voor het vissen op zoetwater zijn deze pluggen ook geweldig in te zetten op het zoute. Daarvoor is het wel belangrijk om de dreggen af te spoelen onder de kraan na gebruik om roestvorming te voorkomen. Voor de echte specialisten die achter de zeebaars of andere zeerovers aan willen gaan heeft Shimano een speciale zoutwaterserie kunstaas onder de naam ‘Exsence’ die voorzien zijn van speciale zoutwater dreggen.

Deze zeebaars kon de Bantam World Minnow niet weerstaan.

Deze zeebaars kon de Bantam World Minnow niet weerstaan.

Wil je zien hoe deze pluggen onderwater bewegen? Klik dan op deze Youtube link van Shimano om de onderwaterbeelden één voor één te bekijken of ga naar de Shimano website.

Wil je zien hoe deze pluggen onderwater bewegen?