Is het vissen op snoekbaars in de winter makkelijk? Nee, dat zeker niet. Is vissen vanaf de kant op snoekbaars eenvoudig? Nee, dat ook niet. Is het de moeite waard? Ja, dat zeker wel! Je hebt het mis wanneer je denkt dat je met enkel vanaf kant vissen een stap achterstand hebt. Opvallend genoeg worden er ieder jaar bakken van snoekbaarzen vanaf de kant gevangen. Het is echter zaak om op de juiste moment op de juiste plaats te zijn. Met deze 10 tips hopen we je een beetje op weg te helpen.
TIP 1. Gebruik gerust een grote softbait voor snoekbaars
Winterse snoekbaars stelt aas van een behoorlijk formaat op prijs. Kies je kunstaas dan ook gerust een formaat groter. Shads van 15 tot 20 centimeter lang zijn nu een prima aas. Dit formaat levert in het koude jaargetijde meer aanbeten op dan kleiner kunstaas. Ook de snoekbaarzen van een bescheiden formaat hebben geen moeite met aas van deze grootte. Dit is niet verwonderlijk omdat snoekbaarzen nu ook bij de jacht op natuurlijke prooi energiebewuster reageren, in plaats van vele kleine porties pakken ze nu liever een grote prooi.
Lees het hele artikel NU online
TIP 2. Vis langzaam en bij de bodem
Een zeer langzame aaspresentatie langs de bodem is bij het vissen op snoekbaars in de winter van groot belang. Vis je aas daarbij hoofdzakelijk met de werpmolen binnen, veel minder met de hengel. Het kunstaas komt omhoog door een enkele draai met de slinger van de werpmolen. Om toch een zekere afzinkfase te bereiken, kun je het beste de loodkop wat lichter kiezen dan gebruikelijk.
TIP 3. Op lastige dagen wordt opvallend veel grote snoekbaars gevangen
Vooral op erg koude dagen zul je op de meeste wateren niet veel aanbeten van snoekbaarzen krijgen. Meerdere van onze auteurs stellen vast dat de vangsten van ondermaatse snoekbaarzen onder dergelijke omstandigheden uiterst zeldzaam zijn. Je hoeft dus nauwelijks te rekenen op de aanbeten van deze, toch veel voorkomende vissen. De snoekbaarzen van gemiddeld en groot formaat blijven echter actief azen, dit omdat ze meer voedsel nodig hebben. Het betekent dat je bij het vissen op snoekbaars in de winter wat meer geduld moet hebben, je wordt echter wel beloond met grotere exemplaren! De beweringen dat de luchtdruk verantwoordelijk is voor perioden van inactiviteit, zijn niet met bewijzen te staven.
TIP 4. Een stinger met dreg levert bonusvissen op
Nog steeds zijn sommige snoekbaarsvissers er huiverig voor om een extra dregje bij de staart van de shad te plaatsen. Toch levert dit in combinatie met een relatief korte jighaak een betere inhakingskans. Bovendien verkrijgt de shad ook een levendigere actie in het water. Een van onze Duitse collega’s vangt zich in de Elbe te pletter aan grote snoekbaars. Ongeveer de helft van zijn 80 cm+ snoekbaarzen hingen uitsluitend aan de extra haak. Dat zelfs bij het gebruik van relatief klein aas dat nauwelijks langer was dan tien centimeter. Omdat de snoekbaarzen in de winter doorgaans voorzichtiger het aas pakken, is het extra dregje van extra groot belang.
TIP 5. Actief met natuurlijk aas is dodelijk
De dode aasvis kan in combinatie met een Drachkovitch-takel tot leven gebracht worden. Een beter systeem voor het vissen op snoekbaars in de winter is nauwelijks denkbaar. Het voordeel van het vissen met natuurlijk getakeld aas bestaat er uit dat je actief de bodem van een water af kunt zoeken. Je kunt echter ook het aas een aantal seconden stil op een plek kunt laten liggen. Ideaal, want de stekelridders hebben zo minder snel door dat er iets niet in de haak is. Deze gevoelige en extreem langzame manier van binnenvissen valt bij de winterse snoekbaarzen zeer in de smaak. Vooral op wateren met een geringer visbestand en bij zeer lage watertemperaturen lig je hiermee doorgaans duidelijk voor op het gebruik van een shad.
TIP 6. Experimenteren met flavours en geurstoffen
Voor het reukorgaan van de mens zijn lokstoffen die voor gebruik op kunstaas bedoeld zijn, doorgaans een echte stinkbom. De glasogen stellen ze echter zeer op prijs. In het koude jaargetijde kan het gebruik van dergelijke flavours zeer succesvol zijn, dit omdat de voorzichtig azende snoekbaarzen het aas nu niet meer zo snel los laten. Je kunt zo met meer kans op succes de haak zetten en vaak levert het gebruik van flavours ook meer aanbeten op.
TIP 7. Snoekbaars stekken: wie zoekt zal vinden
Een goede kennis van potentiële snoekbaarsstekken is bij lage watertemperaturen van groot belang. De vissen verblijven alleen op enkele specifieke plekken in een water en trekken weinig rond. Op rivieren vind je de snoekbaars vooral op plekken die uit de stroming liggen, zoals havens en de uitgangen hiervan, in de buurt van sluizen, langs diepe kribben of op plekken waar warmer water in de rivier stroomt. Op stilstaand water dien je de diepste plekken te bevissen. Let er op dat er hier een vaste bodemstructuur met grind of zand voorhanden is. In het ideale geval zijn er ook taluds in de onmiddellijke nabijheid, die een overgang naar ondiepere gedeelten vormen.
TIP 8. Minder actie vangt meer
Omdat snoekbaars in de winter zeer traag reageert en ook ’s nachts nauwelijks van de bodem omhoog komt, is een shad aan een loodkop in deze periode het beste aas. Overigens zijn niet alle shads even geschikt voor het gebruik in koud water. Shads met een zacht rubbermengsel en een beperkte actie leveren overdag duidelijk meer glasogen op. De actie van een shad hangt in eerste instantie af van de vorm van de staart. Een zeer kleine schoepstaart of een kleine V-staart zijn nu ideaal. Bovendien dient ook de shad zelf een slanke vorm te hebben. Shads met een zeer levendige actie zijn alleen ’s nachts of op wateren die zeer troebel zijn nog het proberen waard.
TIP 9. Vissen in troebel water
Snoekbaarzen zijn liefhebbers van troebel water. In de winter zijn veel wateren, door het ontbreken van algenbloei, duidelijk helderder dan in de warme maanden. Bij een doorzicht van meer dan een meter kun je beter in het donker op de lichtschuwe glasogen jacht maken. Kies anders dagen uit met een zware bewolking en redelijk wat wind. Op stromend water levert een periode van hoogwater vaak de gehele dag door aanbeten op. Het water dan meestal minder helder is. Op meren waar nog zand of grind wordt gewonnen is het gebied rondom de zuigers vaak een topstek. Ook hier heeft het water minder doorzicht dan de rest van het water.
TIP 10. Het probleem van ijskou en een gevlochten lijn
Een hengel met een snelle actie is, onafhankelijk van het jaargetijde, belangrijk om de haak door te laten dringen in de harde bek van een grote snoekbaars. Een ander belangrijk onderdeel van de uitrusting hiervoor is de gevlochten hoofdlijn. Bij temperaturen onder het vriespunt kan het gebruik hiervan echter wel problemen opleveren. Een standaard gevlochten lijn kun je bij lichte vorst het beste besproeien met een siliconenspray. Nog zinvoller is het gebruik van een zogenaamde thermofusion-lijn, dit type lijnen is minder gevoelig voor ijsvorming; ze hebben echter net als een gewone gevlochten lijn nauwelijks rek, zodat het zetten van de haak goed doorkomt.