Stroperij – Vlaamse vissers trekken aan alarmbel

MATTHIAS VANHEERENTALS – Stroperij… Het is de nachtmerrie van elke sportvisser in de lage landen. Beroepsvisserij op het zoete water is sowieso al iets waar heel veel mensen vraagtekens bij hebben, maar die wordt nog aan banden gelegd door quota’s en regelgeving. Dat is niet het geval bij stroperij: vissen worden illegaal en totaal ongecontroleerd meegenomen, wat grote gevolgen kan hebben voor het visbestand. In deze bijdrage beschrijft Matthias Vanheerentals de wantoestanden aan de waterkant in Vlaanderen…

Onlangs trok een aantal Vlaamse vissersclubs aan de alarmbel in de pers om het probleem van stroperij aan te klagen. Sommige visclubs wijzen erop dat er bendes actief zijn die steeds driester en georganiseerder te werk gaan. Sportvisserij Vlaanderen, de instantie die de belangen van Vlaamse sportvissers behartigt, erkent het probleem en probeert het sinds 2016 aan te pakken met de zogenaamde stewardwerking. Dit behelst een samenwerking tussen Sportvisserij Vlaanderen, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Provinciale Visserijcommissies (de zogenaamde PVC’s).

KERSTKARPERS

Zo is er het verhaal van de Martinusvijver in Deinze, in de provincie Oost-Vlaanderen. Deze Martinusvijver is al jaren een hotspot voor sportvissers maar wordt tegenwoordig leeggevist door stropers. De voorbije drie jaar ziet de club die de vijver beheert namelijk steeds meer vissers die hun vangst meenemen naar huis. In de Martinusvijver zwemmen vooral F1-karpers of kruiskroeskarpers, een hybride soort karper die vaak gebruikt wordt in de hengelsport. Deze vis kan zich niet voortplanten waardoor er jaarlijks vis wordt aangekocht om het visbestand op peil te houden. Het visbestand kan zich dus niet op natuurlijke wijze weer herstellen.

Ook de visvijvers van Desselgem een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Waregem worden al geruime tijd geplaagd door stroperij. De hengelclub De Eendrachtige Lijnvissers betrapten al meermaals stropers die karpers
vingen om ze te verkopen. Volgens de club zijn het vooral mannen van Oost-Europese origine, zoals Hongaren, Bulgaren en Roemenen die zich hiermee bezighouden. “Hengelaars kunnen hier vissen tegen betaling (met een dagvergunning)” zegt Koen Peirs van de Eendrachtige Lijnvissers.

“De stropers zien de karper echter als een delicatesse.

Ze eten dat met Kerst zoals wij kalkoen eten.” De vis wordt op klaarlichte dag doelbewust uit de vijver gehaald en in een koelbox gestoken om die te verkopen. “Ze gaan steeds driester te werk en slaan hun vangst dood op de grond. We hebben overal affiches gehangen met de boodschap dat ze geen vis mogen meenemen, op straffe van een administratieve boete van 200 euro”, zegt Koen Peirs. “Maar zelfs als we hen op heterdaad betrappen, is het niet eenvoudig om dat af te dwingen. Ze zijn vaak met meer en kunnen agressief uit de hoek komen. Wij mogen ook geen paspoortcontrole doen.”

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram