MARTIJN DEKKERS – Onze tweede visdag is de dag dat iedereen vol adrenaline zit! Waar de dag gisteren nog een beetje in het teken stond van zoeken, oriënteren en kijken welke technieken er werken zijn we nu wijzer en kunnen we rechtstreeks naar de beste stekken varen. Deze stekken zijn de steile randen vlak bij het eiland Loppa, om exact te zijn zuid van Loppabaan.

Alle drie de boten lagen in hetzelfde gebied, dat overigens groot genoeg is. Het weer is prima om heerlijk te driften, weinig wind, weinig golfslag en een heerlijke temperatuur voor deze tijd van het jaar. Al snel druppelen er foto’s van de vangsten binnen in onze whatsappgroep. Op alle drie de boten worden mooie vangsten gedaan. De vangsten bestaan uit een mix van dikke kabeljauwen, wat heilbotten en dat afgewisseld met wat mooie zeewolven. De visserij van vandaag is wat typerend, we vissen niet in grote scholen skrei waarbij je het aas laat zakken en er vrijwel meteen een aanbeet volgt. Die scholen komen we eigenlijk gewoon niet tegen. Het is echt vissen en dat maakt het natuurlijk wel extra leuk.

 

Joris staat vandaag bij ons op de boot en neemt de taak van schipper op zich. De eerste driften maken we over randen die ergens tussen de 70 meter en 100 meter diepte liggen. De shads laten we helemaal naar de bodem afzakken en vissen steeds wat hoger de waterlagen af. Zo proberen we te weten te komen op welke diepte de vis zich bevindt. De meeste aanbeten volgen tot 15 meter boven de bodem. Toch blijkt het verstandig te zijn om ook wat hoger door te vissen tot half water, liefst met korte tussenpozen. Zeker de heilbotten die gevangen worden lijken het aas te volgen en vervolgens pas toe te happen.

We zien haast geen vissen voorbijkomen op de dieptemeter, maar we vangen ze wel. Als we dan wat vissen voorbij zien komen zijn de plukjes zo klein dat we eigenlijk al te laat zijn om er gericht op te vissen. Ook op de bodem zijn het van deze kleine plukjes. Soms krijgen we een tijdje geen aanbeet om vervolgens weer met meerdere kromme hengels aan boord te staan. Gelukkig helpen we elkaar graag en wie niet met een kromme hengel staat draait binnen en helpt met landen en fotograferen.

Ons groepje neemt geen vis mee naar huis, wij vissen enkel catch & release, zoals we dat ook in Nederland doen. Natuurlijk gaat er wel iets mee naar huis, maar we houden het beperkt tot wat we deze trip in de avond opeten. Met deze vis maken we heerlijke nasi, lekkere kibbeling en zelfs overheerlijke gevulde vissoep.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen je vis te fileren, in te vriezen en de filets mee naar huis te nemen. 18 kg filet is toegestaan en hier bij het viskamp Loppa Seafising zijn ze hier prima op ingesteld. Op aanvraag regelen zijn piepschuim kisten zodat je de ingevroren filets ook bevroren thuis kan krijgen! Fileren kan in de speciaal ingerichte fileerruimtes om vervolgens de filets in een van de vriezers in te vriezen.

Het formaat vissen is echt goed, haast allemaal grote vissen van 10 kg, 15 kg en zelfs over de 20 kg en dat is toch wel het doel wanneer je gaat vissen op skrei. De grootste vissen van de dag is voor Frank die een dikke kabeljauw van 128,5 cm en 27 kg zwaar weet te vangen, wat een bakbeest zeg! Zelf mag ik me gelukkig prijzen wanneer ik op half water een 119 cm lange en 24,5 kg zware skrei weet te haken. Tegen het einde van de dag krijg ik echter nog een droomvis aan de haak.

Ik sta wat met Joris te keuvelen over diverse visreizen terwijl ik wat aan het binnen draaien ben. Als ik mijn shad even stil laat hangen voel ik een zachte tik op de hengeltop, uit reflex sla ik aan. Hengel hoepel krom, maar weinig beweging. De eerste gedachte gaat uit naar een hele dikke kabeljauw, maar binnen no-time is de vis op de bodem, duidelijk een flinke heilbot.

Het wordt 20 minuten geven en nemen op het redelijk lichte materiaal. Als deze vloermat langs de boot ligt duikt hij nog even terug naar half water, maar de tweede keer weet Joris de gafhaak door de bek te halen. We besluiten de vis niet binnen te halen en langs de boot te fotograferen. Puur voor het welzijn van deze prachtige vis. Dit is voor onze boot de afsluiter, het is welletjes geweest, morgen weer een dag.

De boot van Henk komt pas laat binnen en daar hebben ze een hele goede reden voor. Zij stuitte op een grote school skrei en vangen de sterren van de hemel. Van 90 meter diepte tot half water ligt het vol grote vissen, dan denk je niet eens aan terug varen…

Morgen wordt het wat winderig, maar op deze locatie bieden verschillende eilanden genoeg beschutting om toch te kunnen gaan vissen. De kans is er altijd, maar de verwachting is dat we het met wat minder grote vissen moeten gaan doen, maar met aangepast materiaal is dit ook gewoon een zeer leuke visserij!

>| LEES ALLE SKREIFESTIVAL UPDATES