MARTIJN DEKKERS – Op onze derde visdag staat er aardig wat wind, maar dat gaat de pret echt niet bederven. Onze locatie biedt erg mooie mogelijkheden wanneer het wat harder waait. Vooral langs de randen van het eiland Silda kan je lekker in de luwte liggen en gewoon lekker vissen, tot een bepaalde hoogte natuurlijk. Met de wind van vandaag kunnen we redelijk ver naar de kop van het eiland, alle drie de boten kiezen dan ook voor deze optie.

De boot van Henk gaat vissen op een plateau op zoek naar heilbot, wij gaan op zoek naar zeewolven op langzaam aflopende randen en de boot van Marcel blijft wat meer in de luwte op zoek naar alles wat wil bijten. We komen na een hobbelig ritje aan op de kop van Silda, net voor het hoekje waar de wind als een malle langs waait. Last hebben we daar gelukkig niet van. Net wat hoger ligt Henk, die trotseren de hogere golven, maar worden rijkelijk beloond blijkt later!

Arjan heeft nog nooit een zeewolf gevangen, het is haast niet voor te stellen dat hij deze vandaag niet gaat vangen. Hij monteert een havfiskeboom met aan de haaklijn een muppet voor extra attractie en een stukje vis op de haak. De bedoeling is om agressie uit te lokken bij de zeewolven. De techniek is door met je lood op de bodem te bonken en dan vervolgens op te liften. Zo vis je de bodem af tot een zeewolf het aas pakt. Het duurt niet lang voor de eerste zeewolf zich meldt, Johan is de gelukkige, maar Arjan volgt hem op de voet. Ze kunnen samen op de foto.

JOHAN EN ARJAN SUCCESVOL OP ZEEWOLF

Zelf kies ik ervoor om met de shad te vissen op heilbot, maar dat wilt niet echt lukken. Bij Henk en Joris lijkt het beter te lukken, zij vangen in de eerste drift al 20(!) heilbotten. Op 25 meter lijken ze opgestapeld te liggen. Een ware vreetorgie onder water. Het wordt zelfs zo gek dat de heilbotten elkaar tot aan het oppervlak volgen en zelfs uit het water springen, dit heeft nog niemand van ons meegemaakt.

SJOERD MET EEN MOOIE HEILBOT

Ondertussen gaan de heren op de Lissi, de boot waar Henk op staat lekker door met vangen, de teller loopt al aardig door. Wij vissen dezelfde diepte, maar willen niet nog verder richting de kop. De sandeels, al dan niet met een krulstaart blijken de truc voor vandaag. Als we dan over een diepte van 30 meter driften is het wel raak bij mij. Er wordt eerst een paar keer aan het staartje getrokken en vervolgens buigt de hengel diep door, het moment om de haak te zetten! Een mooie heilbot van rost meters lijn van de molen voordat hij omhoogkomt. Na een paar wanhopige pogingen geeft hij het op, eindelijk toch een heilbot. Aan de andere kant van de boot staat Johan ondertussen ook te vechten met een mooie heilbot, nummer twee is een feit. Helaas krijgen we enkel nog wat staartplukkers en nummer drie komt niet meer aan boord.

FRANK MET EEN KROMME HENGEL, ZO ZIEN WE HET GRAAG

Het is genoeg geweest, we moeten nog 45 minuten terugvaren en de magen rammelen van alle kanten. Wetend dat Joris ons vanavond verse kibbeling van kabeljauw en zeewolf voorschotelt kunnen we niet meer wachten. Maar Joris vist natuurlijk lekker door, zij sluiten de dag af met het ongelofelijke aantal van 71 heilbotten. Met vissen tot een meter hebben zij zich meer dan prima vermaakt op het lichte materiaal.

DE BELONING VOOR MARTIJN

De meeste heilbotten hingen aan de stingerhook, dat is vaker zo. Helaas hebben Arjan en Johan deze niet bij zich, maar Arjan bedenkt een hele goede oplossing! Met wat tyraps en losse haken fikst hij super goede stingerhooks, die komen morgen wellicht weer van pas, ook dan gaat het weer waaien en zijn we aangewezen op de fjorden.

De visdag van morgen zal wat later van start gaan. Rond een uur of tien wordt het wat rustiger op het water, daar gaan we even op wachten. Geen straf natuurlijk, want vanwege de gezelligheid gaan we alle dagen later naar bed dan normaal en staan we steeds weer vroeg op om op tijd te kunnen gaan vissen. De wekker zetten we iets later en we gaan genieten van een uitgebreid ontbijt, wat we daarna gaan beleven lezen jullie morgen weer….

>| LEES ALLE SKREIFESTIVAL UPDATES