Binnenkort schiet het fluitenkruid weer omhoog en wordt de vangdrang nóg groter…

We zitten momenteel redelijk opgesloten in Nederland vanwege het corona-virus, en hoewel we er godzijdank nog niet zo aan toe zijn als in andere (zuidelijker) landen, moeten we allemaal goed op onze tellen passen en even buiten onze hengelsportbubbel treden om aan het algemeen belang te blijven denken.

Richtlijnen

Ook al buitelen 17 miljoen mensen in NL over elkaar heen met 17 miljoen verschillende meningen; de richtlijnen zijn duidelijk. In sportvistermen betekent dit dat je als individu nog steeds naar buiten mag om te gaan vissen. Ga wel in je eentje, rij niet met je vismaat in dezelfde auto; ga niet verkouden of ziek naar buiten; stap niet bij elkaar in de boot, en wees niet zo dom om onderlinge wedstrijdjes te gaan houden. Het houden van ruime onderlinge afstand (houd voor jezelf gerust 3 of 4 meter aan in plaats van de voorgeschreven 1,5 meter – zo moeilijk is dat niet). Wil je het nog eens zeker weten, lees dan hier nog even de richtlijn die Sportvisserij Nederland hanteert.

Meer dan ooit is het belangrijk voor je (mentale) gezondheid om geen stress op te bouwen thuis, en buitenlucht of zon mee te pakken – ook al betekent dit zonnebaden in je eigen tuintje als je niet kunt gaan vissen.

Het is heerlijk aan zee, maar vermijd de drukte en bij twijfel; doe het dan liever niet...

Het is heerlijk aan zee, maar vermijd de drukte en bij twijfel; doe het dan liever niet…

Belgische broeders

Onze Belgische visbroeders en –zusters hebben het zwaarder; zij moeten noodgedwongen thuisblijven met hun visgerief en alleen voor de meest noodzakelijke levensbehoeften naar de supermarkt of de apotheek. Des te meer pijn doet het dan bij de fanatieke sportvissers die behept zijn met dat andere (minder schadelijke) virus dat visvirus heet. De zon schijnt, het wordt voorjaar, gras gaat groeien en de vis komt langzaam uit de wintermodus. Zelfs bij een strakke oostenwind brandt het verlangen om met de hengel naar buiten te gaan. In Nederland mag dat nog wel; in België niet…

Winkeliers

Ook voor de handel, die het toch al moeilijk had, is de impact van de coronacrisis groot. Hengelsportwinkels zaten al in zwaar weer en iedereen kent inmiddels al een winkel in de buurt die onlangs (of het afgelopen jaar) is omgevallen. Dit is een gegeven, een trend waar nog weinig aandacht aan wordt besteed; wat ons betreft onterecht.

Voor al de hengelsportwinkeliers is het zaak om in beeld te blijven en de crisis zo goed mogelijk te doorstaan. Dat kan. Zeker omdat kinderen momenteel thuis moeten blijven, maar individuen, gezinnen en koppels nog wel onder bepaalde voorwaarden naar buiten mogen, kan de plaatselijke hengelsportwinkel een belangrijke rol vervullen! Kijk maar eens naar buiten en je ziet veel kinderen met een hengeltje aan de waterkant. Zoals vaak bij deze kinderen ontbreekt het niet direct aan het juiste materiaal, maar wel aan de juiste toepassing; de juiste stekken en het juiste aas en voer. Met een betaalbaar vast hengeltje, een juiste lichte dobber en voor een eurootje aan maden, kunnen deze kids een hele dag zoet zijn. Een prima initiatief zagen we bij Wout van Leeuwen in Vlaardingen, die alert reageerde en een leuke actie opzette waarbij kinderen voor 5 euro een hengeltje konden aanschaffen, en meteen een boodschappendienst op poten zette om spulletjes aan huis te bezorgen in hun regio Vlaardingen, Maassluis, Schiedam en Spijkenisse. Ook de plaatselijke krant pikt dit op, en zo is ook meteen de lokale bevolking op de hoogte. Klik hier voor het filmpje.

Ook in België proberen de mensen alle zeilen bij te zetten. Zo heeft Hengelsport Pajottenland een mooie actie opgezet waarbij extra korting geldt en 5% van de opbrengst naar medewerkers van de zorg gaat: klik hier.

Houd afstand bij het vissen en ga bij voorkeur in je eentje. Tip: voorntjes 'tikken' is heerlijk ontspannend...

Houd afstand bij het vissen en ga bij voorkeur in je eentje. Tip: voorntjes ’tikken’ is heerlijk ontspannend…

Vissen blijft dus nog mogelijk, al is het beperkt, maar gebruik je verstand en denk ook aan anderen.

Visie

Eens te meer ontbreekt er nu binnen de hengelsportmarkt een gezamenlijke boodschap en een overkoepelende organisatie (zoals een Dibevo in de huisdierenbranche) die hier een krachtige visie, mening en boodschap verkondigt en een discussie hierover op gang brengt. Wat betekent het wegvallen van lokale hengelsportzaken voor onze jeugd? Kunnen zij nog een hengeltje kopen in hun eigen dorp? Voor een euro maden? Of blijven ze aangewezen op internet en de bezorgdienst, die hun het begeerde werpmolentje van hun keuze aan de deur komt brengen? Dat laatste is overigens geen verkeerde ontwikkeling, en veel winkeliers hebben al een webshop, maar er ontbreekt een discussie en visie over deze trend over het wegvallen van lokale voorzieningen. Om de jeugd aan het vissen te houden worden gelukkig veel initiatieven ontplooid, maar over wat het ontbreken van steeds meer lokale hengelsportwinkels betekent, tasten we in het duister.

De corona-crisis brengt dit nog eens extra aan het licht. Een mooie gelegenheid om dit aan te kaarten is (of was) misschien de Europese conferentie over de Recreational Fishing die eind juni in Nederland wordt gehouden – áls deze al doorgang vindt vanwege de coronacrisis en wellicht bij het schrijven van dit artikel al is afgelast.

De ontwikkelingen rond de crisis zijn nog altijd zorgwekkend, maar er zijn gelukkig ook tekenen die op een afvlakking wijzen van de groei van het aantal besmettingen. Laten we vooral niet te vroeg juichen en houd je aan de voorschriften, ook al is de vangdrang nog zo sterk. Take care out there!

Geef gerust je opbouwende mening richting je medevissers over de ontwikkelingen op de Facebookpagina.

De redactie

In sommige ondiepe sloten komt de karper al lekker los (archieffoto)...

In sommige ondiepe sloten komt de karper al lekker los (archieffoto)…

 

Bekijk ook:
https://beet.nl/coronavirus-nieuws-visreis-nl/
https://beet.nl/hengelsport-pajottenland-klaar-lockdown/
https://beet.nl/corona-viswedstrijden-opgeschort-en-noorwegen-gangers-lockdown/