De volgende vijvers waar Jan van Schendel zijn viskist heeft opgesteld, staat in het Achterhoekse Lievelde. Deze horen aan Rene Bomers. Rene kennen veel mensen van zijn winkel in Groenlo. Ook Jan heeft hier wel eens een lezing gehouden. Op de vijvers was hij echter nog nooit geweest. Hoogste tijd dus om hier eens een hengeltje uit te gooien!

Lekker diep gelegen uit de wind.

De vijvers

Er zijn in Lievelde op de Leeghte twee vijvers. Karpervijver 2 is een ‘speelvijver’ van 50 bij 40 meter waar alleen met de vaste stok gevist mag worden. Hier zwemmen kleine karper, uit eigen kweek onder meer, en ook flink wat giebels. Karpervijver 1 is 90 meter lang en 40 meter breed en kent een visbestand van ruim 3800 kg. Er zwemmen flinke graskarpers, schub- en spiegelkarpers rond.

Een mooi bestand sterke vissen.

De wedstrijdvijver

In Karpervijver 1 zwemmen dus de grootste vissen. De vijver is rechthoekig en de visstekken liggen aan de beide lange kanten. Er zijn 18 stekken en de vijver is behoorlijk diep, ruim 3 meter op sommige plekken. Op de meeste plekken staat op de vaste stok visafstand zo’n 2,5 meter water. Een mooie visdiepte dus. In de vijver ligt een ‘wel’ (bron) die het water voedt. Het water heeft een prachtige groene kleur die ik nog bijna nergens heb gezien. Een hele mooie vijver al met al.

Prachtig water met een ‘wel’ als bron.

Bestand

Karper vijver 1 is zoals gezegd 90 meter lang. Met een bestand van ruim 3800 kg kun je er exemplaren tegenkomen van 1 t/m 11 kilo. Wat er dan allemaal zwemt? Onder meer graskarpers, albino graskarpers, zilverkarpers, schubkarpers en spiegelkarpers.

De ligging

Ik had al vaker gehoord over visvijver De Leeghte en zijn grote vissen, gevist had ik er echter nog nooit. Visvijver De Leeghte ligt in een prachtig landelijk gebied en de vijver ligt relatief ‘diep’ waardoor je heel beschut zit te vissen. Dat viel me meteen al op toen ik de vijver zag. Dat kwam goed uit want er stond behoorlijk wat wind op de dag van mijn bezoek en tijdens het vissen was er van die wind maar weinig te merken.

 

Vissen onder het kantje.

Vissen op de Leeghte – alle info op een rij.

Vijvers: twee vijvers. Vijver 1 (voor match, picker, vliegenhengel of vaste stok) van 90 x 40 meter met 16 tot 18 visstekken. Vijver 2 (voor vaste stok) van 50 x 40 meter met  10 tot 14 stekken.

Waterdiepte: Vijver 1 heeft stekken tot 11 meter een gemiddelde diepte van 2,75 meter. Vijver 2 heeft is op 11,5 meter ongeveer 1,80 meter diep.

Visbestand: Vijver 1: graskarper, schubkarper, spiegelkarper en zilverkarper. Vijver 2: karpertjes, giebels.

Geopend: van 9 tot 17 uur. In de maanden mei, juni, juli en augustus tevens van 16.00 uur tot 20.00 uur.

Tarieven: Per dagdeel € 10,-. Twee dagdelen aaneengesloten € 16,-. Voor drie dagdelen aaneengesloten is het € 22,50. Dagdeel 1 van 08:00 uur tot 12:00 uur; dagdeel 2 van 12:00 uur tot 16:00 uur; dagdeel 3 van 16:00 uur tot 20:00 uur.

Adresgegevens en contact:  visvijver De Leeghte, Droebertweg 3B, 7137 HB Lievelde. Telefoon: 0544 464 970. Website www.deleeghte.nl

Avondwedstrijd

Een van de mooie dingen in mijn werk is dat ik op dit soort vijvers/commercials niet alleen een bezoek breng, maar daar ook kan vissen. En als er dan ook nog eens toevallig op de dag van mijn bezoek een avondwedstrijd wordt georganiseerd dan kan het allemaal natuurlijk helemaal niet meer stuk. Het werd dan ook een lange, maar al met al ook een hele mooie dag.

Daar hebben we Rene Bomers.

Gepassioneerd

Ik ken Rene Bomers als een gepassioneerd iemand en dat bleek ook nu weer. Het duurde dan ook niet lang of we hadden het over de hengelsport(handel) en het commerciële vissen in het bijzonder. Ook kreeg ik het hele complex te zien. Naast en achter de vijver liggen nog enkele kweekbakken en ook de genoemde vijver 2 waar de wat kleinere vissen rondzwemmen en waar men vissers helpt die nog niet zo veel kennis hebben van het commerciële vissen maar die daar wel belangstelling voor hebben. Ook daar zijn trouwens 14 visstekken en je zou die vijver ook prima kunnen gebruiken bij een wat grotere wedstrijd. Vissen zwemmen er absoluut genoeg daar.

 

Kweekbassins

Rene is bijzonder gepassioneerd bezig met viskweek. Naast de visvijver liggen enkele bassins waarin hij op dit moment vissen aan het opkweken is. Geen verkeerd idee natuurlijk richting de toekomst. Alle vissen komen uit de eigen vijver dus de kwaliteit ervan is gegarandeerd. Als er teveel vissen zijn voor eigen gebruik dan zal er altijd belangstelling voor zijn van elders. Er is genoeg vraag naar karper en in de toekomst wordt dat alleen maar meer. Je kan zien dat Rene weet waarover hij praat en hij heeft inmiddels heel wat kennis opgebouwd. Het (op)kweken van de vissen is heel wat meer dan ze alleen maar simpelweg voeren, zoveel werd me wel duidelijk. Machtig interessant allemaal!

Pellets en paste worden door de Leeghte verstrekt.

 

Halibut pellets

We hadden wel de gehele dag kunnen doorpraten zo maar het werd ook tijd om even te vissen natuurlijk. Ik had zelf allerlei aassoorten meegenomen maar ik besloot om niet eigenwijs te zijn en alleen te doen en gebruiken wat Rene me adviseerde. Zo voert hij de vissen met een bepaalde soort halibut pellets en die gebruikte ik dan ook. De vissen op dit soort wateren zijn altijd het meest gewend aan de dingen die hen dagelijks worden ‘toegeworpen’ dus waarom zou je iets anders gebruiken?

 

Oersterk

Er zwemmen werkelijk prachtige vissen rond, zowel spiegel- als schubkarpers. Grote vissen ook nog eens en bovendien, dat zou snel blijken, zijn ze oersterk. Ik besloot om niet al te ver te vissen, op zo’n zes meter uit de oever en ook zou ik een margin-plek maken, dus pal tegen de oever. Er staat daar weinig water maar dat zou geen probleem zijn begreep ik en dat klopte ook. Binnen een half uur was daar al volop vis aanwezig. Die vis vangen was nog wat anders trouwens. Maar er was heel de dag genoeg beweging langs de oever, hoewel het soms zo ondiep was dat ze misschien wel op hun zij moesten zwemmen.

Oersterk…

Op zes meter

De zesmeterlijn was het meest productief. De bodem is sterk aflopend op die afstand maar dat was ideaal omdat de wind richting oever waaide. Secuur vissen moest je wel. Het duurde misschien een minuut na de eerste inzet voordat de eerste vis aan de haak hing. De vissen zien er kerngezond uit en dat zullen ze ook echt wel zijn want ze zijn oersterk! Ik verbaasde me erover. Zo had ik een vis al enkele minuten aan de lijn toen hij nog een onderlijn van 18/00 wist te breken bijvoorbeeld. Dat gebeurt me op die manier niet zo vaak.

 

Elastiek en al

Even later arriveerde ook collega John Huussen en dat is ook een witvisser. John wilde dus ook nog wel even de visserij ervaren. Ook hij wist niet wat hij meemaakte toen hij zijn eerste vis aansloeg. Waar hij normaal altijd binnen enkele seconden de grootste vis van de dag weet te haken was het ditmaal eerst nog de kleinste, maar dat maakte hij even later weer dubbel goed. Tja, dit soort vissen vangen is ook gewoon prachtig natuurlijk. Op een bepaald moment brak bij John de elastiek en hij verspeelde dus de vis, de elastiek, dobber…alles. Maar wat denk je: na de avondwedstrijd had ik gewoon alles weer terug. Die vis werd gewoon weer gevangen tijdens de avondwedstrijd. Een vis van zo’n 7 kilo!

 

Nummer geloot

Toen ik Rene  meteen na aankomst wilde vertellen dat ik graag mee zou vissen met de avondwedstrijd bleek dat hij al een nummer had geloot voor me. Dat had hij dus perfect ingeschat. We visten drie uur en een kwartier en het bleek, hoe stom dat ook mag klinken, een onverwacht moeilijke avond. Er werd gewoon prima gevangen hoor, daar niet van. Rene won de wedstrijd met ruim 36 kilo en beide zoons, Tim en Bob werden eerste en tweede in de andere sector met ruim 23 kilo. Ik kwam zelf daar niet verder dan ruim 16 kilo en daarmee kon ik geen potten breken. Zoveel lijners! Ook verspeelde ik – heel frustrerend – een grote vis die gewoon in de bek was gehaakt en die nog wel wat had goed kunnen maken in de eindstand. Maar goed, zoiets kan gebeuren bij dit soort visserijen. We visten op een dag met grote luchtdrukverschillen en dat is nooit ideaal voor karpers. Het valt me trouwens toch vaak op hoe gevoelig karpers kunnen zijn. Het zijn zulke sterke en krachtige vissen en toch zijn ze zowat van alle vissoorten het meest gevoelig van allemaal voor weersveranderingen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat er hier ook avonden zullen zijn waar je het dubbele gewicht nodig hebt als op deze avond, als je wilt winnen.

Rene toont een paar fraaie topsets.

Materiaal

Nog even iets over het gebruikte materiaal. Ik gebruikte 20/00 JVS Extreme als hoofdlijn met een 18/00 onderlijn. Als aas viste ik vooral met harde pellets in een bandje aan een haakje 16 en 14. Stevig materiaal dus en dat in combinatie met een holle elastiek 2,5 mm. Het elastiek zou nog een maatje dikker kunnen misschien maar ik ben daar altijd voorzichtig mee. Een te dikke elastiek kan er ook voor zorgen dat de haak los schiet uit de vissenbek. Ik heb altijd nog een gedeelte elastiek buiten de hengeltop hangen en ik gebruik de nieuwe Flatside Soft Pullerbeads van Cresta om alles op de juiste spanning te houden. Als ik een grote vis haak die echt weg wil dan loopt de extra lengte elastiek van buiten de hengeltop zo door de pullerbead en heb je dus extra rek. Ideaal! Goed, het landen van de vis duurt net iets langer maar bij dat soort vissen aan de haak is er altijd genoeg tijd.

Je haakt hier echt extreme vissen die ook nog eens extreem sterk zijn. Ik zou bij een volgend bezoek dan ook proberen om nog iets dikker te vissen. Waarom niet als het kan? Het zou zeker het uittesten waard zijn. Ik heb al veel te vaak, ook in het internationale vissen, vissen verspeeld zien worden die het hele verschil hadden kunnen maken!

 

De toekomst

Eigenaar Rene heeft heel wat plannen voor de toekomst om de accommodatie nog te verbeteren. Ik vind het nu al heel mooi. Heel veel vissers vangen graag grote vissen en ik heb nog niet zoveel plekken gezien die daarvoor beter geschikt zijn dan hier in De Leeghte. Je vist ook nog eens in een heerlijke rustige omgeving. Een bezoekje is echt de moeite waard! Voor wedstrijdvissers al helemaal. Je hebt hier bovendien een zo eerlijk mogelijke visserij met overal een vergelijkbare diepte, en er zijn volgens mij heel wat plekken waar de wedstrijd is te winnen.

Voor beginnende vissers die eens dit soort visserij mee willen maken is dit ook een goed adres. Zowel Rene als de zonen Tim en Bob zullen iedereen met raad en daad bijstaan, daar ben ik van overtuigd!

De winkel in Groenlo.