PASPOORT
Naam: Ingmar Boersma
Geboortejaar: 1967
Woonplaats: Zwolle
Favoriete visserij: Roofvis, witvis en vissen over de hele wereld

Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?

In 1979 kwam ik via vriendjes op de toen geheten ‘Lagere School’ in aanraking met vissen. Zij namen mij mee. In het begin ving ik überhaupt niets maar toch werd ik gegrepen door het vissen. De spanning en tegelijk ontspanning, de natuurbeleving.

Heb/had je een voorbeeld, zo ja wie?

Op het moment dat ik begon met vissen kende ik niets of niemand in de hengelsport. Ik had geen familie die viste dus heb ik mezelf vrijwel alles via boeken en tijdschriften (internet bestond nog lang niet) moeten aanleren. Later, nadat ik veel gelezen had, ontwikkelde ik mijn voorkeur voor roof- en witvissen in Nederland. In de roofvisserij waren de toen bekende coryfeeën als Bertus Rozemeijer, Henk Rusman en Arjan Willemsen degenen van wie ik veel boeken en artikelen las. Om ze nu ‘mijn voorbeeld’ te noemen is misschien wat theatraal, maar ik heb van hen heel veel geleerd.

Welke vangst is jou het meest bijgebleven?

Tja, dat is altijd lastig. Dat zijn er eigenlijk twee in het buitenland en twee in eigen land. Ik was bij een vriend van mij in Sydney, Australië. Hij nam me mee naar zijn vakantiewoning een uurtje of drie rijden van Sydney. Te weinig ruimte hier om het hele verhaal te vertellen maar dat is wel verleidelijk.

We vingen die dag maar liefst 12 marlijnen vanuit dit bootje.

De sfeer was namelijk uniek op het water waar we gingen vissen. We visten op de Grote Oceaan voor de kust en vingen die dag in een klein, open visbootje van 5,5 meter lang niet minder dan 12 marlijnen en verspeelden er nog eens 4! En dan die genoemde sfeer. Dit was zo’n dag waarvan je direct al het gevoel hebt: “Heueueueul goed opletten nu want dit ga je nooit meer mee maken.” Tweede was de vangst van mijn eerste zeilvis vanaf een tropisch paradijs in de Seychellen.

Een speervis gevangen bij Mauritius.

In eigen land een bizarre dag op snoek. Een dag waarop we een aantal metersnoeken vingen waarvan drie meter vissen en nog enkele tachtigers en negentigers die we met elkaar in het laatste uur van de dag vingen. We hadden de hele dag actie maar de grootsten kwamen aan het einde van de dag. Ik had een (vrouwelijke) gast mee aan boord die dag en het was zelfs zo gek dat ze een vis drilde onder het slaken van de kreet: “Gelukkig is deze niet zo heel groot.” Blijkbaar kreeg ze wat last van haar armen. ‘Gelukkig’ bleek maar een holle kreet want ook deze vis mat nog altijd een prachtige 97 cm. Zij verpletterde overigens haar pr die dag naar 112 cm snoek.

Bianca met haar pr snoek, 112 cm!

Tenslotte een gedenkwaardige witvissessie. Eigenlijk waren het er twee kort op elkaar. Ik viste met een vismaat op de IJssel. Na de nodige witvis gevangen te hebben haakte ik een forse vis die in de stroom goed partij gaf. Het bleek een lap van een brasem van 63 cm te zijn. Detail is dat ik tot dan toe mijn record al ruim 25 jaar had staan op een niet eens zo grote van 52,5 cm. Die kon ik telkens maar niet verbeteren. Nu dus wel naar 63. Enkele dagen erna gingen we opnieuw. Mijn maat ving volop. Ik kreeg veel aanbeten maar kon vrijwel niks verzilveren. Heel cliché, maar echt waar: aan het einde van de dag haak ik ‘iets zwaars’.

Ingmar Boersma met pr brasem.

Nieuw pr brasem, 67 cm. Deze zal Ingmar Boersma niet snel meer verbeteren.

Na een mooie dril komt er weer een dikke lap boven die mijn kersverse record brasem overtreft, nu 67 cm. Deze zal ik niet snel meer verbeteren. Hoe bizar kan het gaan. Eerst wacht je 25 jaar om vervolgens binnen drie dagen twee keer je pr aan te scherpen.

Hoe ziet jouw visjaar er ongeveer uit? Richt je jezelf per seizoen op bepaalde soorten?

Jazeker. Natuurlijk is het afhankelijk van het weer en de vangsten van dat moment. En ook van de wensen van mijn gasten die ik als visgids al jarenlang mee neem. Maar als ik ‘vrij’ vis ziet dat er globaal als volgt uit:
Januari/februari: Doodaas op snoek, af en toe al proberen op de eerste optrekkende witvis. Vooral dikke winde op de Vecht kan al vroeg beginnen. Maart: Snoek op diverse manieren. Ook al op de voorlopers van de witvis optrek.

Ingmar Boersma met snoek.

Snoek vooral in de winter met dood aas.

April: Geheel richten op witvis op de rivieren IJssel en Vecht. In deze tijd kan het super zijn. Mei: Vissen op een lager pitje, onderhoud aan de motor, boot enzovoorts. Roofvissen mag nu niet en witvis is over de top heen en naar mijn ervaring in deze maand het lastigste te vangen. Juni: Geheel op roofvis. Na het gesloten seizoen mag het weer en doorgaans is deze periode goed. Witvis is dan nog niet zo geweldig.

Juli/augustus: Afhankelijk van de watertemperatuur bepaal ik mijn visserij. Boven pakweg 20, 21 graden vind ik roofvis heel tricky worden. De snoek kan er niet best tegen. Op echt warme dagen vis ik dan sowieso niet. Wel kun je volop baars en roofblei vangen en ook witvis zoals barbeel doe ik af en toe.

Ingmar Boersma met roofblei.

Roofblei is een goed alternatief voor de warmere maanden.

Echt selecteren op andere rovers dan snoek is echter best lastig, zelfs met klein kunstaas. Gidsen op roofvis doe ik sowieso weinig in de zomer in verband met de snoek. Ik bekijk dat per keer en afhankelijk van de omstandigheden. Welzijn van de vis staat bij mij voorop ten opzichte van mijn vangsten. Vissen in de zomer op de IJssel is vaak nog wel prima te doen en dat is dan ook een uitstekend alternatief. Roofblei, baars en snoek, evenals snoekbaars. Het water stroomt en is dus vaak koeler.

Snoeken springen af en toe graag tijdens de dril.

September/oktober: Gekkenhuis. Altijd heel druk met vissen en allerlei activiteiten daar omheen. Vangsten van zowel witvis als roofvis zijn doorgaans uitstekend in deze tijd. Veel gericht op grote snoek met allerlei technieken. Ook de IJssel op voor snoekbaars, snoek, roofblei.

Ingmar Boersma met een snoekbaars.

Een mooie snoekbaars in het donkere nazomernacht.

November/december: Afhankelijk van de temperatuur van het water vis ik op roofvis en witvis. Prima tijd om de aasvis voorraad aan te vullen. Je kunt bij ons in de stad nu massa’s witvis vangen, ook grote exemplaren. Maar ook de roofvis trekt de stad en het achterliggende gebied in.

Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?

Ik had eens lijn opgespoeld op een niet nader bij merknaam te noemen reel. Deze bleek niet goed opgespoeld te zijn want doordat de reel regelmatig ‘vastliep’ zaten er lussen in de lijn die onder elkaar lagen. Ik had dat wel door maar uit pure laksheid verving ik de lijn niet en spoelde hem ook niet opnieuw op. Totdat, je snapt ‘m al, ik er een dijk van een snoek aan kreeg. Die dame, want dat was het zeker, ging echt met een run door de slip totdat er weer een volgend lusje aan kwam. Met een droge knap liet ze mij achter met de vraag hoe groot ze nu eigenlijk geweest zou zijn. Het is al jaren geleden maar nog kan ik het mij levendig herinneren. Nooit meer doen zoiets. Enne… Die lijn is nooit meer opnieuw opgespoeld… Ik heb de reel weg gedaan en vervangen voor een beter exemplaar.

Ingmar Boersma met een barbeel.

Ook vis ik af en toe op barbeel.

Welke visdroom heb je nog?

Tjonge, wat een lastige vragen allemaal… Ik zou nog graag opnieuw eens een zeilvis willen vangen. Weliswaar heb ik dat al eens gedaan maar ze zijn zo fabelachtig mooi van kleur. Daar komt bij dat ik zeer slechtziend ben. Zeg maar bijna blind. Ik loop in het dagelijks leven met een geleidehond op straat. Vissen met de boot en gidsen doe ik dan ook samen met mijn vismaat annex stuurman. Maar dat terzijde. Ik heb sinds een paar jaar een exotisch soort ‘contactlens’ waarmee ik met één oog iets meer kan zien. Nog altijd marginaal maar toch. Ik zou dolgraag nog eens met die lens in zo’n prachtige zeilvis willen vangen en bewonderen.

Wat is voor jou de charme van het vissen?

Zonder meer de totale beleving van een visdag. Klinkt misschien vreemd maar ik ben geen recordjager of soortenjager. Nu zullen sommigen misschien zeggen: “Jij hebt makkelijk kletsen want je hebt over de hele wereld gevist en al van alles meegemaakt.” Dat klopt maar ook daarvoor heb ik niet alles uit de kast gehaald.
Ik lees soms verhalen van mensen die in mijn beleving tot waanzin toe achter iets aan jagen. Een soort, een record, een beleving. Ik vraag me dan af of ze niet vergeten te genieten van het moment, ook als ze niets of weinig vangen. Ik heb legio voorbeelden van dagen die ik me na soms tientallen jaren nog levendig voor de geest kan halen. Dat zijn herinneringen die ik koester. En, inderdaad, ik heb al veel mooie vangsten mogen boeken dus blijkbaar komen die er dan min of meer vanzelf bij.

“Mijn doel is altijd om een mooie dag te hebben. Nee, de vangst is voor mij geen bijzaak.” 

Je hoort/leest wel eens dat mensen zeggen: Mijn doel vandaag of dit jaar is om een snoek van boven de 120 cm te vangen. Nou mensen, dat wil ik ook, maar… mijn doel is altijd om een mooie dag te hebben. Nee, die vangst is voor mij geen bijzaak. Dat zou oneerlijk zijn om te zeggen maar, om het eens plastisch te zeggen… Ik staar me er niet blind op…

Wat is het gekste dat je ooit tijdens het vissen hebt meegemaakt?

Dat was, alweer in het buitenland. Ik ging in de tropen een dag mee met een bekende van me. Hij had een boot geregeld om met gasten uit Frankrijk te gaan vliegvissen op zeilvis. Ik zou daar een artikel over maken en ben dus mee gegaan. Het was een knotsgekke dag. Tijden lang niks en dan ineens die aanbeet.

Wat een spektakel op marlijn.

Paniek aan boord, rondvliegende spullen, rennende mannen die hun kop stoten omdat ze vergeten te bukken voor lage doorgangen enzovoorts. De stukken ananas die net voor de lunch gesneden werden vlogen in ’t rond. Prachtig!

Wat is je laatste materiaalaankoop geweest?

Los van aas en voer is mijn laatste serieuze aankoop denk ik mijn nieuwe combinatie fishfinders en boegmotor geweest. De Raymarine Axiom 12 fishfinder, de Humminbird Solix 12 fishfinder en de Minn Kota Ulterra boegmotor. Dat was een rib uit m’n lijf dus zal het voorlopig wel even stil blijven denk ik…

Met wie zou je nog wel eens willen vissen?

Tjonge, ik gaf al aan dat ik niet zo ben van de ‘voorbeelden’ om na te streven. Maar een gezellige dag lijkt me altijd prachtig. Iemand waarvan ik, denk ik, nog wel veel kan leren en waarmee ik dus nog wel eens mee zou willen is Hilco van Nuil voor het snoekvissen. Los van zijn kennis vind ik dat hij velen tot voorbeeld is. Niet alleen qua methoden van vissen maar ook hoe hij tegen het vissen, een visdag en de natuur aan kijkt. Hoe hij omgaat met de snoek. Daar herken ik veel van mijzelf in met dat verschil dat hij er ook nog eens beduidend meer vis mee vangt dan ik. Zoals gezegd, daar kan ik nog wat van leren.
Verder zou ik het niet zo weten. Wat ik al eerder zei: Ik ga voor een mooie dag dus als ik met gelijkgestemden op pad ga, vind ik dat al heel prima!

Lees ook: 

 Visserslatijn met de ultieme allrounder

Visserslatijn met Sjors Milder

Voor kinderen tot en met dertien jaar is de toegang gratis onder begeleiding van een betalende volwassene.Visserslatijn met Michiel Pilaar

Visserslatijn met Marco Kraal