De hengelsport heeft afgelopen donderdag een heel krachtig signaal afgegeven richting Partij voor de Dieren (PVDD), die met een nieuw initiatiefvoorstel kwam om de sportvisserij in Amsterdam te verbieden. Zo’n 250 gepassioneerde sportvissers, van heinde en ver, zelfs uit België (!), mensen uit de handel, een grote delegatie van Sportvisserij Nederland, pers en nog veel meer waren vroeg in de ochtend naar de Stopera gekomen om hun steun te betuigen om dit initiatiefvoorstel van tafel te krijgen.

Grote opkomst, grote steun.

Grote opkomst, grote steun.

Juul Steyn, Hans Sibbel (Lebbis) en Daan Rijpkema, namens de Amsterdamse Hengelsport Vereniging en haar 15.000 leden, verwoorden ieder op hun eigen manier wat hun passie, het vissen, voor hen en andere vissers betekent wat zoveel meer is dan het vangen van een vis. Het gaat om beleving, buiten in de natuur zijn, zorg voor het water – onder en boven de waterspiegel -, inclusiviteit en verbinding. Hulde!

Het betoog van Lebbis werd ook buiten de zaal aandachtig aangehoord.

Het betoog van Lebbis werd ook buiten de zaal aandachtig aangehoord.

Juul Steyn: “Ik denk dat we trots mogen zijn op wat we in amper in een week voor elkaar hebben gekregen: van razendsnel reageren op het plotseling ingediende voorstel, tot het mobiliseren van onze achterban en de pers. Het is jammer dat het moet, maar goed om te weten dat we er met z’n allen staan als de nood aan de man is!”

Juul Steyn aan het woord.

Juul Steyn aan het woord.

In de vergaderzaal mocht maar een klein deel plaats nemen, de rest kon de vergadering door de glazen wand volgen en op een tv-scherm. De betogen van Juul, Hans en Daan, maar ook die van o.a. het CDA en VVD, die de sportvisserij in de hoofdstad een warm hart toedragen, werden met een luid geapplaudisseer vergezeld, wat in de raadszaal ongetwijfeld goed te horen moet zijn geweest.

Het werd al snel duidelijk dat het initiatiefvoorstel van de PVDD op weinig steun kon rekenen, al liep de PvdA wel om de hete brij heen te draaien en moest uiteindelijk met de billen bloot toen de vraag gesteld werd of de PvdA in Amsterdam in principe voor een verbod op de de sportvisserij is. Daar kwam een schoorvoetend JA als antwoord op. Dus sportvissers, wees gewaarschuwd als je PvdA wil gaan stemmen in Amsterdam.

Lang niet iedereen kon naar en mocht naar binnen.

Lang niet iedereen kon naar en mocht naar binnen.

Het ziet er naar uit dat er geen meerderheid is voor het voorstel van de PvdD, en dat is voor nu geruststellend. De hengelsport heeft op een fatsoenlijke manier een statement gemaakt. Niet alleen richting PVDD, maar richting de hele politiek.

Samen staan we sterk! Volg de Facebookgroep ‘Hengelsport Alarm’, om op de hoogte te blijven, want de strijd is nog lang niet gestreden!