JAN VAN SCHENDEL – Op het moment dat ik dit schrijf zit ik precies 52 jaar in de wereld van het zoetwater wedstrijdvissen. Dat is natuurlijk een lange tijd en gedurende al die jaren heeft onze sport zich gigantisch ontwikkeld en is bijna alles totaal veranderd. Een ding is echter nooit veranderd. Om succesvol te zijn in onze sport moet je als visser jezelf zo goed mogelijk ‘in kunnen leven’ in de wereld van de te vangen vissen onder water en die vissen, althans de vissen die in de buurt rondzwemmen, zo goed mogelijk weten te triggeren om juist op jouw visplek te blijven in plaats van die van de concurrentie.

De laatste zin van deze inleiding was best ingewikkeld misschien. Toch kan ik geen betere woorden vinden om het belang aan te geven van het te gebruiken voer en de te kiezen voermanieren.in de wedstrijdvisserij. Dat belang is namelijk enorm groot. Gebruik je het verkeerde voer of, en dat zal vaker voorkomen, gebruik een voer op de verkeerde manier en je lokt bijvoorbeeld teveel vissen aan waardoor je ze veel te moeilijk nog gevangen krijgt of je lokt ze bijvoorbeeld naar een plek die je niet meer kan bereiken.

Het Vlaamse woord dat in de sportvisserij gebruikt wordt voor voer is lokaas en eigenlijk geeft dat woord veel beter aan waarom het allemaal draait. Het voer dat je gebruikt als visser moet precies dat doen wat het zegt en dat is het aanlokken van de vis en vooral niet meer of minder dan dat! Het heeft geen enkele zin natuurlijk om de vissen aan te lokken naar de visplek en dat de aangelokte vissen teveel geobsedeerd raken door al dat lekkers dat op de bodem ligt. Die aangelokte vissen moeten ook nog het haakaas pakken natuurlijk. Alleen zo kun je ze vangen.

Nog een ander aspect bij het voeren zijn de omstandigheden. Wat heb je eraan om het beste voer van de wereld te gebruiken dat iedere vis in de buurt aanlokt maar wat dan door een steil aflopende bodem te ver naar beneden rolt waardoor ze buiten bereik geraken van de visser. Ander voorbeeld is bij een hele zachte modderbodem. Als je dan het voer op de normale manier gebruikt en als bol in het water werpt verdwijnt dat goede voer waarschijnlijk meteen onder een ‘filmlaag’ van modder en is het niet meer te vinden voor de vissen. Ik gaf hier nog maar snel even een paar vaak voorkomende praktijksituaties aan waarmee ik aan wil geven dat de voermanier vaak zeker zo belangrijk is als het gebruikte voer zelf. Ik kom hier later zeker op terug.

MARVEL VAN DEN EYNDE

Marcel is een van mijn grootste helden in het wedstrijdvissen. Wat een geweldenaar! Niet alleen als wedstrijdvisser, zeker ook als mens. Ik raakte eerst bevriend met hem als visser en later kwam daar ook een zakelijke relatie bij maar wat me vooral bij blijft is dat hij altijd in alles goudeerlijk was. Recht voor zijn raap en goudeerlijk zoals gezegd. Zo vergeet ik nooit de uitspraak van hem dat volgens hem het belang van voer niet meer was dan 20% bij het succesvol zijn van een wedstrijdvisser. Nog eens 20% belang gaf hij aan waterkennis en kennis van de omstandigheden.

Hij zag het belang van het beheersen van de juiste vismanier(en) als 30% en de overige 30% was voor hem ‘het geluk van het moment (de visdag)’. Ik vind dat een hele eerlijke uitspraak voor een voerproducent in wiens belang het is om zoveel mogelijk voer te verkopen. Dat was nu echt zo’n typische uitspraak van de Marcel zoals ik die kende. Prachtig! Hij meende ook echt wat hij zei. Als
wij spraken over te vissen wedstrijden dan ging het altijd over de te vangen vissoorten, het type water en de daar eerder opgedane ervaringen of die van vergelijkbare wateren en eigenlijk maar zelden over het voer.

 

|> Verder Lezen? “Voer en voeren” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet februari  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.