Voorjaar karpervissen in Frankrijk? Het voorjaar is een heerlijke tijd om te gaan karpervissen in (Noord) Frankrijk, maar zorg er dan wel voor dat je water kiest wat niet te diep is. Ondiepe wateren, zoals Lac de Grosley,  warmen al snel op en daardoor worden de karpers snel actief en gaan op zoek naar voedsel. Maar aasperioden zijn vaak nog kort en stekkeuze, aas en voerhoeveelheden zijn vaak heel bepalend. Wanneer je gaat karpervissen in het vroege voorjaar in maart/april zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Ga bijvoorbeeld vooral vissen bij voedselrijke stekken, meet de watertemperatuur en stem daar het aas en voerhoeveelheid op af.

Voorjaar karpervissen in Frankrijk

Er zijn in het voorjaar een aantal zaken waar je extra op moet letten.

Karper Voorjaartips | Stekkeuze

De gehele winter zijn karpers weinig actief geweest waardoor de karpers moeite hebben om in het vroege voorjaar op gang te komen. Daarom is het verstandig om rond de waterplanten en stukken water waar de zon op staat te karper vissen in april. Daar zullen namelijk de meeste karpers zich bevinden omdat deze plekken voedselrijk zijn. Een andere plek waar karper vissen in Frankrijk een hoge kans van slagen heeft in het vroege voorjaar is langs rietkragen. Ook daar is veel voedsel te vinden, dus ook veel karpers. Het voedsel heeft namelijk de hele winter verborgen gezeten in de wortels van het riet en komt door de warmte vrij. Zorg er dus voor dat je een stek pakt in de buurt van waterplanten, rietkragen of waar de zon op staat.

Voorjaar karpervissen in Frankrijk

Zorg er voor dat je een stek pakt in de buurt van waterplanten, rietkragen of waar de zon op staat.

Bij welke watertemperatuur wordt karper actief?

Let tijdens het vissen in april vooral op de watertemperatuur. Omdat in het voorjaar de zon weer begint te schijnen, kan het voorkomen dat de watertemperatuur op verschillende stekken in het water kan verschillen met wel 3 graden. Ook de diepte van de bodem kan voor verschil in temperatuur zorgen. De karpers zitten in het voorjaar vooral op de warmere gedeeltes, dus meet op verschillende plekken in het water de temperatuur voordat je gaat karper vissen. De watertemperatuur heeft ook invloed op het soort aas en voer dat nodig is. Als de watertemperatuur nog onder de 10 graden Celsius is, is het aan te raden om (kleine) lichtverteerbare boilies te gebruiken als aas. Voer zeker niet teveel! Een PVA-zakje met wat verkruimelde boilies is vaak het beste om mee te beginnen.

Voorjaar karpervissen in Frankrijk

Gebruik zeker nog niet veel voer, zeker niet als de watertemperatuur hard gedaald is na een, heldere, ijskoude voorjaarsnacht!

Wat is het beste aas voor het voorjaar?

Je kan natuurlijk een keuze maken in je aassoorten, maar waarom zou je niet elke hengel met een andere aassoort vissen? We vissen immers (bijna) allemaal met twee, drie of zelfs vier hengels. Het is sowieso een mooi startpunt. Misschien kom je er in de loop van de sessie wel achter dat er een favoriete aassoort is waar je vervolgens meerdere hengels mee kunt beazen. Na 24 uur zonder beet is het aan te raden om een ander plekje te zoeken. Maar laat je hengels wel ook overdag in liggen, in het vroege voorjaar kan de aasperiode zomaar op de dag liggen. Het flauwste zonnetje kan de vissen al activeren, en misschien maar voor een korte periode. Het zou zonde zijn als je dan net je hengels opnieuw staat te beazen of in de boot zit. Het is dan ook zaak om de hengel zo snel mogelijk weer op z’n plaats te leggen. Doe de vis even in de sling, of laat je maat het net met de vis even bewaken als jij alles weer op z’n plek legt. Met de korte aasperiodes en vissen die verzameld liggen kan je zomaar snel een tweede run krijgen.

Voorjaar karpervissen in Frankrijk

Aftoppen met een natuurlijk aas, zoals maden, kan soms verrassend goed werken!

Welke onderlijn in het voorjaar? 

Iedere visser heeft wel zijn of haar favoriete onderlijnen waar ze rotsvast vertrouwen in hebben. En met vertrouwen vissen is natuurlijk wel zo fijn.

Maar durf ze eens in te korten, een onderlijntje van zo’n 8 tot 10 cm is zo gek nog niet in het vroege voorjaar. De vissen zwemmen nog niet veel en zullen dus sneller geprikt moeten worden. En net als met de aaskeuze, waarom niet een aantal verschillende onderlijnen proberen?

Bijvoorbeeld één met een fel pop-upje op een bedje van hennep, een maden rig, een chodje, de mogelijkheden zijn eindeloos. Zorg er wel voor dat je haak zo scherp is al ‘ie maar zijn kan.

Voorjaar karpervissen in Frankrijk

De kleinste details kunnen nu het verschil maken. Vergeet ook zeker niet zoete mais mee te nemen!

Hoe vis je in het voorjaar met de chod rig?

In het voorjaar werkt het goed om in te spelen op de nieuwsgierigheid van de vis. Hier is een chod-rig ideaal omdat deze op elk type bodem in te zetten is en de heen en weer bewegende pop-up maakt het een zeer aantrekkelijke set-up om in de bek te nemen. Ook drijvende imitatie mais werkt vaak prima omdat deze wat opvallender van kleur is dan ander aas. Een beetje bijvoeren met mais uit blik en klaar!

Voorjaar karpervissen in Frankrijk

Ideaal voorjaarwater | Lac de Grosley

Ben je op zoek naar een goed voorjaarwater in Frankrijk? Lac de Grosley, op zo’n 400 km van Brussel, is een aanrader. Op het complex liggen 2 meren, één van 12 ha en één van 4 ha. Het grote meer heeft een eiland in het midden en de begroeiing op de oever bestaat uit bomen en struiken. De bodem van deze oude grindafgraving bestaat uit een harde kiezelbodem, met hier en daar zand en modder dat heel wat natuurlijk voedsel bevat. Het water is gemiddeld 2 tot 2,5 meter diep en het heeft geen obstakels. Het domein is helemaal omheind en wordt ‘s nachts gesloten. Beide meren hebben een ruim bestand aan dertigers en veertigers en een enkele vijftiger. Record: 28 kg.

Voorjaar karpervissen in Frankrijk

Lac de Grosley, op zo’n 400 km van Brussel, is een aanrader: zeker voor in het voorjaar!

Karpervissen Frankrijk | ‘huisje’ aan het water

Het complex telt 11 stekken verdeeld over de twee vijvers. Bijna alle stekken zijn met de auto bereikbaar (behalve stek 13) en de auto mag op de stek blijven staan. Boot is toegestaan. Er is een nieuwe blokhut op stek 3 gebouwd, met stroomvoorziening. In het slaapgedeelte is genoeg plek voor 2 bedchairs, het overdekte terras biedt beschutting bij regen en wind. Op 50 meter ligt het gebouwtje met een koelkast en een vriezer. Op Grosley is een kleine tackle shop waar je aas (particles) en klein materiaal kunt kopen. Elke morgen komt de bakker vers brood brengen, die kun je bestellen bij aankomst.

Voorjaar karpervissen in Frankrijk

Meer rust | meer vangen!

Dit jaar kunnen er geen weekends of mid-weeks meer geboekt worden. Bij elke wissel gaat er telkens weer een hele hoop voer het water in, wat nog versterkt wordt als de vangsten even uitblijven. Dat wordt zo sterk beperkt en bovendien blijft het zo rustiger aan de waterkant wat de vangsten ten goed zal komen. Dit is een beslissing die Fisherman Holidays heeft genomen in het belang van de waterkwaliteit en de gezondheid van de vissen.

Kijk voor meer info, prijzen en beschikbare weken op: www.fishermanholidays.com/nl/lac-de-grosley

Voorjaar karpervissen in Frankrijk

Op Lac de Grosley maak je een goede kans op zo’n schitterende voorjaarsspiegel!