Leer wat het beste aas voor voorn is en hoe je dit gebruikt. Hoe vis je met maden? Hoe vis je met casters? Hoe vis je met hennep, muggenlarven, pinkies, noem maar op!
1. Hoe vis je met maden op voorn?
Probeer de maden goed koel te bewaren in een koelkast, zo blijven ze lang vers. Maak de maden eerst goed schoon. Hiervoor zijn verschillende madenreinigers te koop. Wanneer ze een tijdje hebben rondgekropen in dit product, kunnen ze worden afgezeefd, waarna ze overgoten kunnen worden met een kleine hoeveelheid madenmix, polentabloem of gewoon fijn maïsmeel.
Lees het hele artikel NU online
2. Hoe vis je met drijvende maden op voorn?
Wanneer de bodem vuil is of obstakels onder water liggen, kunnen drijvende maden de oplossing bieden. Het is simpel om maden drijvend maken. Hiertoe dienen de maden wel al niet te oud te zijn. Verse maden zijn altijd te herkennen aan hun ‘maag’, oftewel het stipje dat in hun lichaam zit.
Wanneer je maden een tijdje half in en half uit het water laat kruipen, nemen ze lucht op om te blijven drijven. Daarna simpelweg enkele maden in het water werpen en je ziet onmiddellijk het resultaat, ze blijven drijven op het wateroppervlak. Prik een of twee van die maden aan de haak, het haakgewicht en het drijfvermogen van de maden zijn zowat in evenwicht. Je kunt de vochtige, drijvende maden alleen bewaren in een madenbak met een deksel.
3. Hoe vis je met pinkies op voorn?
Pinkies zijn ook maden, alleen veel kleiner van formaat. Ze kunnen op dezelfde manier worden behandeld en bewaard als maden. Bij pinkies is dit aspect misschien nog wel belangrijker. Pinkies zijn namelijk ware Houdini’s, echte ontsnappingsspecialisten die absoluut nooit iets te vochtig moeten worden bewaard. Gebeurt dat toch, dan ontsnappen ze gegarandeerd!
Pinkies zijn een uitstekend aas voor voorn. Zeker wanneer de voorns niet zo groot zijn of het een iets moeilijkere visserij betreft, staat bij mij dit aas op nummer één.
4. Hoe vis je met muggenlarven op voorn?
Muggenlarven is het meest natuurlijke aas dat bestaat. Iedere vis kent dit aas, waar hij of zij op onze aardbol ook rondzwemt.
Voor het vissen zijn er twee soorten muggenlarven te onderscheiden. Hele kleine muggenlarven die door lokaas of grond worden vermengd, zogenaamde voer-muggenlarven, en grotere larven, de zogenaamde haak-muggenlarven. Het zijn tere beestjes die vooral bestaan uit vocht. Dunne, fijne haakjes zijn een must. De haak-larven kunnen het best worden bewaard in water, zodat ze geen vocht verliezen. Dit aas zorgt voor enkele voorns wanneer al het andere aas geen enkel resultaat geeft. Wil je in detail alles over muggenlarven weten? Lees dan het artikel ‘hoe gebruik je muggenlarven?’
5. Hoe vis je met casters op voorn?
Casters zijn een fantastisch aas voor grotere voorns. Met dit aas selecteer je, als ze aanwezig zijn, altijd weer de grotere vissen. Casters kunnen het best in een luchtdichte plastic zak, waar zoveel mogelijk lucht uit is gedrukt, op een koele plaats worden bewaard. Let op! De zak wel minstens één keer per dag, enkele minuten laten luchten. Een caster is, hoewel ze niet bewegen, gewoon een levend beest.
6. Hoe vis je met drijvende casters op voorn?
Evenals drijvende maden kan dit een fantastisch haakaas zijn. De donkere casters blijven drijven. Het is altijd handig om een kleine hoeveelheid casters door te laten kleuren totdat ze blijven drijven. De rest van de omschrijving is identiek aan die bij de maden. Houd deze drijfcasters altijd vochtig om hun maximale grootte te behouden. Meer weten? Lees in de video vissen met casters alles over deze aassoort!
7. Hoe vis je met hennepzaad op voorn?
Voorns kunnen bijna verslaafd raken aan gekiemd hennepzaad. Het gaat daarbij vooral om de witte kiemen, die tevoorschijn komen wanneer je de hennep eerst aan de kook brengt en daarna zacht laat pruttelen. Wanneer de voorns eenmaal hierop beginnen te azen, is een flink net voorns bijna een zekerheid. Vaak werkt het regelmatig enkele hennepkorrels bijvoeren erg goed.
8. Hoe vis je met hennepzaad voor op de haak op voorn?
Veel vissers zijn bekend met het voeren en vissen met hennepzaad. Je zoekt als haakaas altijd naar de grootste korrels. Het is echter een feit dat de grotere korrels het minst goed kiemen. Het is bovendien belangrijk dat de kiemen van het hennepzaad zo sterk mogelijk is. Een goede manier voor het verkrijgen van goede, sterke hennep voor op de haak, is door deze te laten kiemen in een vochtige doek. Dit duurt langer dan koken, maar resulteert onmiskenbaar in grotere en sterkere kiemen.
9. Hoe vis je met tarwe op voorn?
Tarwe is misschien wat minder bekend dan hennepzaad, maar met name voor heel grote voorns is dit soms een geweldige aassoort. Het is zaak om de tarwe goed en behoorlijk lang door te laten koken, zodat deze iets opzwelt en zachter wordt.
10. Hoe vis je met maïs op voorn?
Maïs uit blik is een erg onderschat aas voor voorn. Ze zijn vooral geschikt wanneer je de grote exemplaren wilt selecteren, terwijl er ook veel kleine voorns aanwezig zijn. Soms is een hele maïskorrel te groot voor op de haak of te hard. Door een portie maïs enkele malen te bevriezen en weer te ontdooien worden de maïskorrels zachter. Ook een afgeknipt gedeelte van de korrel is soms een prima oplossing.
11. Hoe vis je met wormen op voorn?
Wormen, veel vissers zullen misschien hun wenkbrauwen fronsen. Maar geloof me, soms zijn wormen het enige aas waarmee grote voorns te vangen zijn. Kleine stukjes worm op een klein haakje werken dan vaak het best.
Vooral wanneer die kleine stukjes worm ook in kleine hoeveelheden worden bijgecupt op de visplaats. Met name in de zomertijd is dit een fantastische manier om op ‘halve diepte’ te vissen in erg diep water.
12. Hoe vis je met Rubiver op voorn?
Rubiver is een kunstmatig aas wat eigenlijk is bedoeld als imitatie van muggenlarven. Het is een soort lijm dat je enkele malen om de haakpunt draait.
Een andere manier is om eerst enkele stukjes aan bijvoorbeeld je madendoos te plakken. Hierna stolt de Rubiver iets waardoor deze gemakkelijker op de haak kan worden gezet. Voorns zijn vaak verzot op Rubiver. Het is zowel puur op de haak, als in combinatie met een of enkele maden te gebruiken.
13. Hoe vis je met Spaghetti op voorn?
Ook dit is een type kunstmatig aas dat in allerlei kleuren verkrijgbaar is. De populairste kleur is bloedrood.
Met name wanneer er veel vis aanwezig is, kan de spaghetti puur op de haak worden gebruikt. Ook in combinatie met een pinkie of made voldoet deze prima. Een must bij de jachthavenvisserij in de winter.
14. Hoe vis je met brood op voorn?
Op ondiepe en heldere wateren kan de breadpunch soms de enige manier van voeren en vissen zijn om voorns te lokken en ook te vangen. Het principe is super simpel. Om te voeren heb je uitsluitend wat gemalen wit broodmeel nodig dat maar net genoeg is bevochtigd om er bolletjes van te kunnen knijpen.
Constant bijvoeren is een must. De voorns worden onweerstaanbaar aangetrokken door het continu naar beneden dwarrelende wolkje. Als haakaas wordt simpelweg een samengeperst stukje wit brood gebruikt dat opzwelt in het water. Dat samenpersen doe je middels een breadpunch. In het artikel broodpunch voor voorns lees je alles over het gebruik van brood voor voorn. Tot zover welk aas voor vissen op voorn
ALTIJD ALS EERST OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE HENGELSPORTNIEUWS EN WINACTIES?
| LEES OOK : Voorn met de feederhengel
|Â LEES OOK : Voorn met de Matchhengel
|Â LEES OOK: Voorn met de Vaste hengel