Muggenlarven zijn een fantastisch aas voor witvis. Het gebruik van deze minuscule larven, ook wel het ‘rode goud’ genoemd, vraagt echter wel enige voorbereiding en een goede behandeling. Aan de oevers van het internationaal befaamde en heel visrijke Silokanaal in Duitsland, laat Claus Müller je zien hoe je deze larven gebruikt.

muggenlarven
In de voorbereiding mengt Claus twee soorten aarde om een goede binding te bereiken. Een deel Terre de Somme, een vochtige soort leem, wordt met zelf gezochte bosgrond vermengd. De Terre de Somme dient bovendien als wolkenmaker onder water. De muggenlarven zijn in krantenpapier vervoerd naar het water.

muggenlarven
Nu moeten de kleine larven, die nog als een compacte bal in het krantenpapier liggen, gescheiden worden. Claus gebruikt daarvoor gedroogde aarde omdat de larven zich sneller in die grond verspreiden, dan wanneer je daarvoor aardappelmeel of kurkbloem gebruikt.

muggenlarven
De larven zijn nu van elkaar gescheiden…

muggenlarven
…en worden in de emmer met de gemengde aarde gedaan.

muggenlarven
Met deze mix zijn compacte voerballen te vormen, die ook in de stroming niet uit elkaar vallen.

muggenlarven

Zo zien de topsets  eruit

Drie topsets heeft Claus tot zijn beschikking. Twee zijn voorzien van stroomdobbers met 5 en 6 gram draagvermogen.

muggenlarven
En één is er voorzien van een Lollipopdobber (van Eco-Fishing) die ook 6 gram draagt.

muggenlarven
Met deze Lollipop kan hij de montage met tijdintervallen over de voerstek leiden, terwijl de stroomdobbers snellere driften mogelijk maken.

Aan de slag met muggenlarven

muggenlarven
Claus maakt eerst een voerplek met elf ballen. Zes ballen larven met voer en vijf ballen larven met aarde. De ballen komen licht stroomafwaarts van de hengeltop neer.

muggenlarven
De grote larven gaan door een zeef. Zo haal je de zwakke of dode exemplaren er uit.

muggenlarven
Omdat in het Silokanaal grote vis zwemt, beaast Claus zijn haak 16 niet met 1, maar met 3 larven. Hij prikt de haak nét onder het kopje.

muggenlarven
Al bij de eerste drift is het raak met een wonderschone blankvoorn.

muggenlarven
De beoogde maaltijd hangt nog uit z’n bek.

muggenlarven
Met de hengel op de knie zoekt Claus nu met de lollipopdobber op de centimeter het voerspoor af. De vissen kunnen bijna overal rond het spoor staan.

muggenlarven
Een volgende vis hangt. Claus steekt de hengel af tot het tweede deel en schuift hem naar achteren. Aan de topset drilt hij de vis uit.

muggenlarven
Even later glijdt een volgende blankvoorn in het net.

muggenlarven
Al snel volgt ook de eerste brasem van de dag, die de aantrekkingskracht van de kleine rode muggenlarven in de aarde en de grotere larven aan de haak niet kon weerstaan.

muggenlarven
Na drie uur vissen met muggenlarven is het net goed gevuld.

 

Bekijk ook

Broodpunch voorn sport Met de brood punch op voorn

 Alternatief aas: met erwten op Blankvoorn