Bij de keuze van een molen worden nogal eens niet de juiste keuzes gemaakt. En dat kan grotere gevolgen hebben dan je wellicht denkt. Waar moet een molen voor het feedervissen aan voldoen?

Werpmolens onderscheiden zich op een aantal aspecten. Voor het feedervissen zetten we samen met Arnout van de Stadt enkele belangrijke eigenschappen op een rij.

Inhaalsnelheid molen voor het feedervissen

De zogenaamde overbrenging zegt iets over hoe vaak de beugel één slingerslag om de as draait. Hoe hoger de overbrenging, des te meer lijn je binnen haalt. Hoe lager de overbrenging, des te krachtiger je iets kunt binnen halen.

molen voor het feedervissen

In de meeste situaties is feedervissen is een techniek waarbij de molen een compromis moet zijn tussen kracht en een redelijke inhaalsnelheid.

Bij het feedervissen heb je toch enigszins kracht nodig om een korf binnen te draaien. Maar ook bij het vissen op grote afstand wil je ook je niet helemaal suf draaien. De Preston Magnitude molens hebben een 5,0:1 versnelling, hiermee heb je het perfecte compromis tussen kracht en snel ophalen.

Spoelformaat molen voor het feedervissen

Vaak wordt gedacht ‘hoe breder de spoel, des te verder je werpt’. Zo zwart-wit is het echter niet. Waar vaak niet rekening mee wordt gehouden is het formaat van de ogen op de hengel.

molen voor het feedervissen

Het startoog van de hengel is tevens bepalend voor het formaat (breedte) spoel.

Het heeft geen zin om een enorm brede spoel op een hengel met een klein startoog (16 mm of kleiner) te zetten. Sterker nog, de brede lussen kunnen alleen maar voor problemen zorgen en om de ogen slaan!

Extra handigheidjes molens feedervissen

Let ook op extra’s die wel of niet bij een feedermolen komen. Krijg je bijvoorbeeld een extra spoel meegeleverd? Bij deze Preston Magnitude molens hebben de molenspoel twee lijnclippen. Zo is het mogelijk om op een handige manier twee afstanden te clippen met één hengel!

molen voor het feedervissen

De Preston Magnitude molens hebben per molenspoel twee lijnclippen.

Lees ook:

Ga je voor een nylon of gevlochten hoofdlijn?