Wijting in het vizier

DAAN WINTEIN – Wanneer stilaan de laatste zomerse dagen plaatsmaken voor de eerste natte, winderige herfstdagen, de nachten en de ochtenden frisser worden en velden en stranden zich in nevels hullen, dan komt de tijd dat de wintergasten de plek innemen van de zomergasten. Dan komt steevast de wijting onder de kusten van de Lage Landen om zich overmatig tegoed te doen aan voornamelijk grijze garnaal. Wijting wordt door de een verguisd als een vervelende allesvreter, door de ander verwelkomd als een mooie, goed te vangen panvis. Wat kunnen we dit jaar verwachten? Onze medewerker Daan Wintein zocht het voor ons uit. 

In onze wateren is de wijting een van de kleinste vertegenwoordigers van de grote familie van de kabeljauwachtigen. Net als zijn vele familieleden is de in drieën gedeelde rugvin het meest typerend, met als meest opvallende kenmerk een duidelijke, donkere vlek achter de borstvin. Alleen de nauw verwante schelvis heeft een identieke vlek, maar die heeft hem dan wel verder boven de borstvin. Opvallend zijn ook de puntige vlijmscherpe tanden waar vriend wijting over beschikt. Bij het onthaken van een paar gulzig happende wijtingen rijt je in no time je vingers open…

Verspreiding

De wijting komt in de gehele Noordzee voor, alsmede in de wateren rond Groot-Brittannië en Ierland. Ook in het zuid- en westelijke deel van de Oostzee kunnen we deze soort vinden, en nu de kabeljauw daar zo goed als uitgestorven lijkt, heeft de wijting er nog amper natuurlijke vijanden. Daardoor kan de populatie in dit biotoop werkelijk exploderen: de wijting neemt dan de plek in van de voormalige ‘top of the food chain’…

Kabeljauw was tot voor kort een heel courante vissoort in de Oostzee, maar de bestanden zijn in een mum van tijd gecrasht. Inmiddels geldt daar een totaal meeneemverbod voor de soort… Wie Duits begrijpt, zou kunnen overwegen om een keer naar de documentaire te kijken. LINK

Wijting geeft de voorkeur aan diepten tussen de 10 en de 100 meter. Hier verblijft hij het liefst in de nabijheid van een zanderige en/of modderige bodem, zeker als volwassen paairijp individu. Maar toch zoekt de wijting nog meer dan de andere kabeljauwachtigen soms ook de bovenste waterlagen op om voedsel te zoeken. Langs de grond op de kusten van Vlaanderen en Nederland vreet de wijting voornamelijk grijze garnaal en indien voorradig kleine vis – jonge haring, sprot, sardien – en krabbetjes. Hierbij ontziet hij steevast ook z’n eigen broed niet.

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram