WINTER PENNEN..

JEROEN VAN BAARS – Het vinden van de stekken kan wel een lastig klusje zijn. Als je het water al kent, heb je een stapje voor: niet zelden zijn de goede zomerstekken ook goede winterstekken, is mijn ervaring. Je moet niet raar opkijken als je de vissen dicht onder het eigen kantje kunt vinden in de luwte van de wind. Een stek achter een rietkraag waar de zon af en toe op schijnt, lekker uit de wind, kan al een prima verblijfplek voor de vis vormen.

Maar hoe kom je de goede plekken op het spoor in een voor jou nog geheel of gedeeltelijk onbekende omgeving? In zo’n geval gebruik ik de Visplanner van Sportvisserij Nederland in combinatie met Google Maps, en ik speur naar gemalen, duikers en beschutte hoekjes. Het zijn met name deze plekken die interessant zijn. De reden hiervoor is vrij eenvoudig. Het uitgesleten bodemprofiel geeft meer waterdiepte, en dieper water houdt iets meer warmte vast. Daarnaast heeft de koude wind ook minder impact op een beschutte omgeving. Luwte en diepte zijn dus beslist facetten waar je op moet letten. Als deze plekken dan ook nog eens (een deel van de dag) in de zon liggen, dan zit je vaak goed.

Beschutte plekken genieten de voorkeur omdat de vis daar van het net iets warmere water komt genieten.

In het ideale geval ga je in het voorjaar en najaar al een keer vissen op deze plekken, zodat je meer kennis hebt over de stekken en het bestand. Heb je er dan goed gevangen, dan is de kans erg groot dat de vis er ook in de winter te vinden is. Toch is er een belangrijk verschil: de zichtdiepte is in de winter vaak groter omdat het water minder troebel is. Als jij de vis ziet, dan is dat mooi, maar besef wel dat hij jou dan waarschijnlijk ook heeft gezien. Behoedzaamheid blijft dus nodig. In dit jaargetijde zetten de waterschappen het waterpeil vaak lager, wat ook impact heeft op de onderwaterwereld. Zelf blijf ik altijd minimaal één hengellengte van de oever, maar meer is natuurlijk beter. Let er zeker ook op dat je schaduw niet over je stek valt. Dit soort details zijn nu extra belangrijk.

TECHNIEK EN MATERIAAL

De vis is in deze periode niet erg hongerig omdat zijn stofwisseling op een zeer laag pitje staat. Het kan dus even duren voordat het aas genomen wordt. Om mijn kansen te vergroten voorzie ik verschillende duikers en luwe hoekjes van een klein beetje voer en vis ik die beurtelings af. Dit voer is erg eenvoudig en bestaat uit hennep met eventueel wat blikmaïs. Ik voer erg weinig, aangezien de stofwisseling nagenoeg…

 

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram