DAVE LEWIS – De zwaardvis is een tot de verbeelding sprekende vissoort die meer dan 4,5 meter lang kan worden, bij een gewicht van ver boven de 500 kilogram. Hij kan tot 97 kilometer per uur halen en is daarmee een van de allersnelste vissen van de planeet. Zwaardvis heeft een groot verspreidingsgebied in de grote wereldzeeën en komt ook in Europese wateren voor. Er zullen maar weinig mensen zijn in de lage landen die al een keer een zwaardvis hebben gevangen. De bekende Engelse globetrotter Dave Lewis wist er onlangs een te vangen in de Middellandse Zee… aan een vliegenhengel! We maken graag plaats vrij voor zijn verhaal over deze unieke prestatie.

Toen ik in de jaren ’70 als jonkie begon met zeevissen, was een belletje een essentieel onderdeel van je hengelsportuitrusting. Geen enkele zeevisser trok er toen op uit zonder er een bij te hebben. Ik herinner me nog als de dag van gisteren hoe ik in koude vriesnachten onder de sterrenhemel stond te vissen, volop genietend van de enorme scholen wijting die langs de kusten van Zuid-Wales zwommen. Het waren destijds geen magere minivisjes zoals die van vandaag de dag, maar stevige wijtingen, die gemiddeld een halve kilogram wogen, met meerdere uitschieters die zelfs twee keer zo zwaar waren. Het gebeurde maar zelden dat ik weer naar huis moest gaan zonder genoeg wijtingen voor twee stevige maaltijden.

Als de wijting onder de kust kwam, zaten de stranden, pieren en golfbrekers stampvol vissers. Het hele tafereel werd verlicht door de warme gloed van ontelbare brandertjes, waarbij de zoete, weeë geur van de verbrande paraffinebrandstof zich vermengde met die van de zoute zeelucht. Op de top van nagenoeg elke hengel prijkte een belletje, en vaak kon je precies horen welk traject de volgende school wijting volgde door goed te luisteren.

Diepzeevissen

Vandaag de dag zijn belletjes totaal uit de mode en geen respectabele zeevisser wil er nog mee gezien worden. Ik kan me zelfs niet meer herinneren wanneer ik er voor het laatst eentje heb gebruikt. Tenminste: tot begin 2024, want toen zat ik plots weer in het holst van de nacht aan zee, vol spanning te wachten op het getingel van een belletje bij een aanbeet. Deze keer viste ik echter niet op wijting maar op een heel andere tegenstander: zwaardvis, ‘broadbill swordfish’ meer bepaald, de machtige gladiatoren van de zee.

Zo heel af en toe wordt er wel eens een zwaardvis gevangen overdag nabij de oppervlakte, maar dat zijn echte uitzonderingen. Als je echt een kans wil maken om een van deze ontzettend sterke vissen te foppen bij daglicht, dan kan je veel beter een aasje laten zakken in de peilloze diepten van de oceaan, tot wel honderden meters onder de boot.

Het vissen op dergelijke dieptes is behoorlijk saai en vanwege de zware hengels en reels, ook zeer lastig. Veel vissers gebruiken er elektrische reels voor, maar het is nu eenmaal de meest effectieve manier om zo’n beest te haken. Behalve zijn ongelofelijk imposante zwaard heeft een zwaardvis nog een opvallend kenmerk: zijn enorme oog. Dat heeft hij nodig om in de duistere afgronden van de oceaan op inktvis te kunnen jagen, zijn voornaamste voedselbron. Wanneer de zon echter onder gaat, dan trekken enorme hoeveelheden krill, zoöplankton en andere microscopische organismen vanuit de diepten naar de oppervlakte toe. Deze organismen zijn het voedsel voor inktvissen, en die gaan hun prooi in de donkere uren dus achterna – op hun beurt gevolgd door zwaardvissen. Zo komt het dat je ’s nachts de kans krijgt om met veel lichter en sportief materiaal de zwaardvis te belagen.

|> Verder Lezen? “Zwaardvis met de vlieg” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet mei NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement op Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.