Tijdens het vissen op witvis kan lokvoer echt essentieel zijn. Het brengt meer vis naar jouw stek en kan daardoor resulteren in meer vangsten. Maar zomaar klakkeloos voeren door het lukraak in het water te smijten brengt je zelden dat gehoopte succes. Hoe dat dan wel moet? Daar geven we je hier 6 tips voor!

 

Grote voorn dankzij voeren tips

Grote voorns als deze zijn vaak het resultaat van een goed doordachte voer aanpak.

 

TIP 1. KATAPULT

De voerkatapult wordt al vele jaren gebruikt. Hoewel deze in Nederland bij wet gezien wordt als een wapen, tref je ze toch nog vaak genoeg langs het water aan. Ze worden vooral gebruikt om stevige voerballen richting de beoogde plaats te slingeren. Met een klein beetje oefening kun je kleine voerballetjes erg nauwkeurig richting je stek schieten. Het is belangrijk dat je naar een exemplaar zoekt waarvan de siliconen banden robuust aanvoelen. Katapulten slijten over het algemeen vrij snel en dit elastiek is eigenlijk altijd het onderdeel dat als eerst kapot gaat.

“Hou de consistentie van je voerballen goed in de gaten om splijten te voorkomen.”

Gelukkig kun je deze rubberen slangetjes vaak prima nabestellen en hoef je een ‘kapotte’ katapult dus niet meteen in de vuilnisbak te mikken. Wanneer je aan de slag gaat met een katapult is het handig om het voer net wat vochtiger te maken dan je normaal zou doen. Hierdoor is de binding iets groter en zullen de ballen in de lucht heel blijven. Ook is het beter om er niet al te veel losse bestanddelen aan toe te voegen. Hierdoor zullen de voerballen brosser worden en makkelijker open splijten tijdens de vlucht.

Katapult voertips

Als je graag met een katapult voert is het handig om de kwaliteit van de siliconen slangetjes goed te checken.

 

TIP 2. DE VOERSCHEP

De voerschep, ook wel groundbaiter genoemd. Is zeer geschikt om grotere voerballen weg te zetten. Deze is uitgerust met een schroefdraad die precies op een schepnetsteel past. De ballen vliegen in de regel minder ver dan de ballen die vanuit een katapult worden gelanceerd. Daarom is de voerschep ook meer geschikt om te gebruiken wanneer je wat dichter onder de eigen kant vist. Ook kun je met de schep in een kort tijdbestek een grotere hoeveelheid voer brengen. Wanneer je relatief rustig werpt, met niet al teveel kracht. Dan kun je met de voerschep zelfs voerballen wegzetten die veel losse deeltjes bevatten. Bij het aanschaffen van een voerschep is het goed om te letten op de overgang naar het schroefdraad. Dit is het punt waar de meeste krachten op komen te staan tijdens een worp. Daarom moet het erg stevig zijn.

Voerschep, voeren tips witvis

Het grootste voordeel van een voerschep? Je kunt er vrij veel ineens mee voeren!

 

TIP 3. POLE CUP

De pole cup wordt vooral gebruikt bij het vissen met de vaste stok. Een pole cup is een beker die je op de top van de vaste hengel kunt monteren. Nadat je het bekertje gevuld hebt met voer schuif je de hengel naar voren tot de lengte waar je wilt gaan vissen. Daar kieper je het bekertje leeg. Recht onder de hengeltop. Als er stroming staat moet je daar rekening mee houden en iets stroomopwaarts voeren. Op die manier zal het voer na het afzinken ongeveer op de beoogde plek terechtkomen. Met de pole cup voer je het liefst niet te grote voerballen. Het risico bestaat dat je hengel onder het gewicht van een grote voerbal breekt. Aas zoals pellets, casters, wormen en maden zijn met deze cup perfect op de stek te brengen.

Polecup voeren tips witvis

Veel nauwkeuriger voeren dan met een polecup gaat bijna niet.

 

TIP 4. VOERKORF

Voerkorven worden door feedervissers in stromend, maar ook in stilstaand water ingezet. Er zijn veel verschillende modellen: de voerkorf met gaas, ook wel ‘cagefeeder’ of ‘gaaskorf’ genoemd is het meest gebruikte model. Het voer wordt met de hand in de korf geduwd en weekt er op de waterbodem vanzelf uit. Hoe vochtiger je het voer maakt en hoe harder je het aanduwt, des te langer het duurt voor het uit de korf is verdwenen. De laatste tijd is de visserij met een methodfeeder steeds populairder geworden. Bij het vissen met de methodfeeder wordt gebruik gemaakt van een speciale voerkorf. Het voer kneed je om of op de methodfeeder. Als haakaas wordt vaak gebruik gemaakt van een pellet of een boilie aan een kort onderlijntje.

Voerkorf gaas witvissen tips voeren

De voerkorf is niet meer weg te denken uit de (wit)visserij!

 

TIP 5. SPOD & SPOMB

Deze voerraketten zijn een hulpmiddel waarmee je het lokvoer en losse deeltjes erg precies over een langere afstand kunt voeren.  Het grote voordeel van een voerraket tegenover een katapult is dat je met een raket wel erg vochtig voer weg kunt brengen. Je hoeft er immers geen ballen van te maken. Je schept gewoon wat voer in je spod en je bent klaar om te werpen! Zo’n volle raket weegt behoorlijk wat, om die reden is het vrij essentieel om een stevige karperhengel in je bezit te hebben wanneer je wilt gaan spodden. Een feederhengel zou je namelijk ogenblikkelijk in drieën gooien.

Spod en spomb voeren witvis

Spods (links) en spombs (rechts) vragen om zwaardere hengels, maar stellen je wel in staat om veel voer erg nauwkeurig te brengen.

Een karperhengel met een testcurve van 5 lb is niet gek voor dit werk, een molen gevuld met gevlochten lijn maakt het geheel af. Om de klappen van de worp op te vangen wordt gebruik gemaakt van een nylon voorslag die twee keer de lengte is van de hengel. Wanneer je de spod werpt, moet je vlak voor deze in het water valt even tegenhouden zodat je hem volledig leeg kunt schudden.

“Een Spomb vliegt als een raket door de lucht en lijkt daar met wat fantasie ook wel op. Daardoor is iemand al eens in de penarie terechtgekomen op een vliegveld (echt waar!)”

De Spomb is nog een ander hulpmiddel, maar wel een erg handige! Deze beschikt over een hol lichaam dat je met voer kunt vullen. Dan kun je de raket dichtklikken en werpen. Omdat de Spomb in tegenstelling tot de spod geen gaatjes bevat heeft hij minder weerstand en zal hij tijdens de worp geen voer lekken. Op de voorkant van de Spomb zit een knopje, als de Spomb het wateroppervlak raakt wordt dit knopje ingedrukt en springt de Spomb open.

voeren witvis tips beet

Wie bovenstaand rijtje materialen bezit weet een ding zeker; goed voeren is geen probleem!

 

TIP 6. PVA

Pva is een wateroplosbaar goedje dat vooral bij het karpervissen veel wordt ingezet om boilies, pellets of particles in de nabijheid van de haak aan te bieden. Binnen het pva zijn verschillende varianten, zoals draad, tape en zakjes verkrijgbaar. Voor het voeren van grondvoer is het pva in de net/kous-variant het meest geschikt. Met dit type kun je zogenaamde voersticks maken.

witvissen, voeren, pva tips

PVA wordt met name veel in de karpervisserij gebruikt, maar wie zegt dat het ook niet van meerwaarde kan zijn tijdens het witvissen?

Je stopt wat licht bevochtigd grondvoer in het net, stampt het aan met het stampertje en knoopt het netje strak dicht. Het is belangrijk dat je het voer niet te vochtig maakt, anders lost het netzakje al op voor het in het water beland! Deze voersticks kun je zo groot of klein maken als je zelf wilt. Vervolgens kun je de stick aan de haak hangen of je onderlijn door de stick heenrijgen. Zodra de montage in het water ligt lost de pva op en ligt er een aanlokkelijk hoopje voer bij je haak.

[irp posts=”13140″ name=”Witvissen: hoe, waar , wanneer en waarmee?”]

[irp posts=”5185″ name=”Zo maak je een voer met duivenmest”]

[irp posts=”4084″ name=”Feederen als een pro: twee professionele montages”]