Illex is een high end, Frans roofvismerk dat staat voor kwaliteit. Onder de vlag van Illex zijn al talloze kwalitatief hoogstaande producten geproduceerd. Een daarvan was de Nitro shad. De Nitro shads waren eigenlijk shads ontworpen voor de zoutwater rovers, maar snel kwam Illex erachter dat de zoetwater rovers ze ook lusten!  Vandaar deze uitvoeringen van de Nitro shads in vangende kleuren. Tenminste vangend?  Dat moeten we nog testen natuurlijk!

Tekst en foto’s: Koen Sipma

Nitro Shad

Wat een kleurenpracht!

 

INFORMATIE

Merknaam:  Illex.

Productnaam:  Nitro shad .

Type product: softbait.

Lengte:  9 en 12 cm.

Gewicht: afhankelijk van de gebruikte loodkop.

Diepte: afhankelijk van de gebruikte loodkop .

Kleur:  atomic chicken, bangkok tiger, magical shad, perch, pike en rudd.

Winkeladviesprijs: 1,51 euro per stuk.

Materiaal waarop dit getest is:   Fox Rage terminator pro twitch & jig, als molen een prism-c1000 ook van Fox Rage met daarop spider wire stealth smooth 06/00.

 

EERSTE INDRUK

Mijn eerste indruk van de Illex Nitro shads is eigenlijk gelijk goed, beetje cliché misschien, maar zeker niet minder waar. Voor deze tackle test heb ik de Nitro shads in 9cm en 12cm in verschillende kleuren ontvangen. Maar wat een kleuren! Qua kleuren is het eigenlijk precies wat ik zoek in een shad, maar dan nog beter. De shads die ik mag testen hebben mijn favoriete kleurenpatronen.
Ook de vorm van de shad is erg mooi, wat mij wel iets tegenvalt is de stugheid van de shad dit kan juist heel goed zijn voor de actie of juist niet… Er is hoe dan ook maar een manier om daarachter te komen!

 

PRAKTIJKTEST

Aangezien ik de 12 cm versie net te groot vind voor het streetfishen ben ik met de 9 cm versie aan de slag gegaan (de grotere versie vind ik wel ideaal voor het verticalen). Ik was erg benieuwd naar de actie dus richting een erg helder meer gegaan om de actie eens te bekijken en daar heb ik maar een woord voor: geweldig!  Ze hebben een enorme bijna rollende, flankende actie met genoeg staart actie. Ik zelf was om, maar nu de snoekbaarzen nog. Om ze eens flink aan de tand te voelen ben ik meerdere keren richting onze hoofdstad gegaan. Al snel merkte ik dat als je ze optikte en wat rustmomenten gaf, de snoekbaarzen en ook de baarzen er niet vanaf konden blijven. Goedgekeurd dus! Qua kleuren waren de favorieten: de bangkok tiger, perch en rudd voor overdag. ’s Nachts of ’s avonds was de atomic chicken echt favoriet.

Nitro Shad

Op de atomic chicken, een van mijn favoriete kleuren!

 

DUURZAAMHEID

Duurzaamheid en shads gaat meestal niet erg goed samen, gelukig was dat in dit geval niet zo. Na een aantal vissen waren de shads nog steeds top. Natuurlijk krijg je er tand afdrukjes in, maar niks wat de actie verandert of verpest. Ook na een aantal staartbijters niet. Het patroon of kleur blijft ook goed op de shad zitten, wat er bij andere shads nog wel eens af wilt gaan.

Downtown Mokum actie met de Nitro shad!

Downtown Mokum actie met de Nitro shad!

 

VERKRIJGBAARHEID

Illex is niet erg goed verkrijgbaar in Nederland naar mijn mening. In de meeste hengelsport winkels hebben ze het niet of erg beperkt, online is het  hetzelfde het geval jammer genoeg .

Nitro Shad

Niet erg makkelijk te krijgen, maar wie zijn handen aan een paar Nitro’s kan krijgen die zit gebakken!

 

EINDOORDEEL

De Nitro shads zijn erg goed bestendig tegen onze zoetwater rovers en zal ook meerdere vissen ‘overleven’. De kleurstellingen die illex levert zijn te gebruiken in elk type water of het nou helder of zo bruin als koffie is, je hebt de juiste kleur er tussen zitten. Waar ik in mijn eerste indruk me afvroeg of de stugheid van de shads niet iets te was en het de actie negatief zou beïnvloede. Ik ben erachter dat dat juist niet het geval is. doordat ze wat stugger zijn krijgt de Nitro shad een prachtige flankende actie die je niet snel tegenkomt met dan ook nog eens genoeg staart actie. De Nitro shads zijn echte killers voor snoekbaars maar ook bij snoeken en baarzen van formaat vallen ze goed in de smaak. En dacht je dat ze alleen overdag werkte? Probeer eens de atomic chicken een echte aanrader voor in de schemer of ’s nachts!