MIKE DE ROOVER – Graskarper is een geweldige sportvis, maar blijft voor de meeste vissers een bijvangst. Toch is een gerichte visserij zeker mogelijk en heus niet alleen maar struinend met een korstje brood! Ook op de gebruikelijke karpertoer kun je graskarpers uitstekend gericht belagen. Statisch, met steunen dus!
Niet zelden azen graskarpers in groepen en dat maakt, als je weet waar en wanneer ze azen, dat je best wel een goede kans hebt om in een hele korte periode (enkele uurtjes) toch uiterst succesvol te zijn. Ik vis graag selectief op graskarpers, omdat deze vissen vrij voorspelbaar zijn omtrent aastijden. Veruit de meeste vissen vang ik in de vroege ochtenduurtjes. Een vuistregel is dat de stek stil en rustig moet zijn; geen herrie maken, opnieuw werpen of bijvoeren.
Hotspots voor graskarper zijn lelievelden en rietkragen. In de zomer liggen ze vaak in de bovenste waterlaag en kun je ze mede daarom ook verleiden met een korst of een hondenbrokje. Zo kun je soms binnen amper een uurtje tijd een aantal vissen vangen. Als je dan weet wat een explosieve vechtlust zo’n graskarper in zich heeft, dan kun je jezelf letterlijk ‘in het zweet’ vangen.
Onlangs had ik met mijn vismaat Johannes tegelijkertijd een aanbeet. En dat gebeurt ons best regelmatig. Sterker nog, de aanbeten volgen vaak echt vlak na elkaar op. Of dat toeval is? Nee, want een enkele aanbeet is echt zeldzaam; wanneer de hengels op een voerstek liggen en er volgt maar één beet, dan is dat vaak zelfs het signaal dat er iets mis is.
Klein aas
Tijdens een sessie van een jaar geleden, volgde ik live azende graskarpers via camerabeelden op mijn voerplek. Na een kwartier had ik een aantal mislukte haakaasopnames gezien. Ik besloot om mijn rig op te halen en te vervangen terwijl de vissen nog aanwezig waren. De rig met maatje 6 verdween in mijn tackle box; ik pakte een rig van 30 lb armadillo met een Fox SSC haakje maatje 8. De snowman combi van een 20 mm boilie en een 12 mm pop-up verving ik door een 12 mm pop-up op een korte hair, met vlak daaronder een kleine loodhagel. Net voldoende om de pop-up op de bodem te houden.
Ik legde de rig voorzichtig weer in positie. De vissen schrokken, maar verschenen 10 minuten later gelukkig weer ten tonele. Het bleek een gouden greep, want de tweede vis die passeerde, pakte gelijk mijn haakaas, dit keer was het wel een voltreffer! Graskarpers hebben niet zo’n grote bek in vergelijking met gewone karpers. Hierdoor verloopt de inhaking, zeker in combinatie met groter haakaas, wat stroever.
Tijgermix
Mijn voorkeur gaat uit naar een statische visserij op de bodem en geen boilies als haakaas. Niet dat je aan boilies geen graskarper vangt, maar mijn favoriete aas is zonder twijfel tijgernoten. Wellicht is de geur, de smaak en ook de grootte van de tijgernoot wat maakt dat het de geliefde prooi is van een graskarper. Het is ook nog eens een prima afweermiddel tegen brasem en dwergmeerval.
Mijn voermix is meestal gebaseerd op een mengeling van grof lokvoer, kleine pellets, hennep, boilies en altijd minstens 30% tijgernoten. Wat betreft de voerhoeveelheden en het voerpatroon kun je alle kanten op. Dit is natuurlijk afhankelijk van het type water.
Je kunt een klein voerplekje maken van 4 tot 6 m² met minimaal 2 tot circa 5 kg voermix, op grote wateren echter maak ik soms een strook van 25 bij 4 meter met wel 25 kg voer. Op die manier kan ik mijn hengels verspreiden over mijn voerstek en kan ik mijn kansen spreiden.
Tijgernoten en PVA
Tijgernoten en pva; hoe doe je dat? Belangrijk is dat je tijgernoten goed laat uitlekken en desnoods laat drogen in een ovenschaal of de zon. Vervolgens laat je ze 24 uur in olie liggen en voeg je per liter olie nog 200 gram zout toe.
Op die manier is het geen enkel probleem om tijgernoten in een pva-netje te gebruiken. Je kunt ook een pva-vriendelijk mengsel kopen. Ik gebruik graag olie, als er namelijk vis actief op de stek is, komen er oliekringen naar de oppervlakte. Een goede indicator dat er vis op de stek aanwezig is!
Maïs lusten graskarpers overigens ook graag, maar dan hebben we vaak al snel ook met brasem te maken. Niet erg op zich om brasem te vangen, maar een school brasem laat niet al te veel voedsel over. Hetzelfde geldt voor karper. Ja, die zul je ook als bijvangst noteren. Tja, het is een beetje de omgekeerde wereld.
Schepnet explosie
Wat typerend is aan graskarper is het contrast tussen de kalme rustige vis die meezwemt en de krachtpatser die jou en je uitrusting eindeloos op de proef weet te stellen. Iedereen die ooit een graskarper heeft gevangen, weet dat je de slip aan het ‘einde’ van de dril niet helemaal dicht moet zetten. Dat gaat gegarandeerd fout!
Zelfs als een graskarper in het landingsnet zit is hij nooit helemaal uitgeteld. Met zijn acrobatische en gestroomlijnde krachtige vissenlijf kan een graskarper met gemak weer uit het landingsnet springen… Of erger, dwars erdoorheen!
Stresskippen
Graskarpers zijn gevoelig voor stress. Ze kunnen dus niet tegen bewaarzakken of recovery slings. Laatstgenoemde is voor een hele korte periode wel een optie, maar beter is het om met de vis eventjes het water in te gaan. Als deze eenmaal bekomen is van zijn strijd zal hij wel weer wegzwemmen. Wanneer je een graskarper vangt in het donker, is het het best om meteen foto’s te maken en de vis weer te laten zwemmen. Een graskarper in een bewaarzak is feitelijk ten dode opgeschreven.
Graskarper is een sportvis in optima forma; er zijn in de Benelux weinig sterkere vissoorten aan te wijzen. Op dit moment is graskarper misschien een beetje een ondergewaardeerde vissoort, maar ik heb het gevoel dat dit aan het veranderen is. En dat is helemaal terecht! Wat een kracht en schoonheid, wie wil er nu niet zo’n schitterende torpedo aan de haak slaan?