In deze 4-delige reeks ‘Tips & Tricks’ neemt wedstrijdvisser Eric van Otterloo je mee in de wereld van het wedstrijdvissen. Hoe pakken hij en zijn teamleden dit aan, in de breedste zin van het woord? In deel 1: hoe win je wedstrijden?

 

Goede en slechte stekken

Sensas trainen Wedstrijden

Je hebt nu eenmaal te maken met de loting en daar moet je soms een beetje geluk mee hebben.

Hoe win je wedstrijden? Dat is een vraag die vaak aan mij gesteld wordt; hoe komt het dat jij zoveel wedstrijden wint? Een eerste antwoord daarop is: veel wedstrijden vissen. Hoe meer je er vist, des te meer je er kunt winnen. Om een wedstrijd te winnen moet ten eerste de loting goed zijn, of dit nu op een natuurlijk water is of op een commercial, er zijn altijd goede en minder goede stekken en op een mindere stek is het erg lastig een wedstrijd te winnen, daar dien je het beste ervan te maken.

 

Meer vistijd

Een tweede antwoord op die vraag is: je spullen moeten in orde zijn, en dat bedoel ik op verschillende manieren. Uiteraard moet je in het bezit zijn van de juiste spullen, maar ook deze juiste spullen op de goede manier gebruiken. Dit klink allemaal heel logisch, en dat is het natuurlijk ook, maar toch zit hier heel erg veel in. Als je je spullen op de juiste manier gebruikt levert dit namelijk erg veel tijdswinst op en zul je meer effectieve vistijd hebben en daardoor meer vis vangen.

 

Trainen voor wedstrijden

Een derde antwoord op de vraag is: trainen. Ook dit is een erg belangrijk aspect bij het winnen van wedstrijden. Zo kun je in de periode voor de wedstrijd uitvinden wat de vis het liefste heeft, het juiste voer samenstellen, het juiste haakaas, de goede afstanden etc.

Wedstrijden vis

Het komt niet vanzelf aanwaaien: trainen, trainen en nog eens trainen!

 

Leren van een ander

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken en te leren van betere vissers. Ga eens kijken bij een wedstrijd en ga dan eens achter een goede wedstrijdvisser zitten. Vraag hem tijdens de wedstrijd zelf niks, laat deze persoon vissen, maar kijk wat hij doet en probeer dat te begrijpen. Vraag vervolgens na de wedstrijd wat hij nou precies gedaan heeft.

Sensas drillen Wedstrijden

Ga eens een tijdje achter een visser staan en vraag hem na afloop over de keuzes die hij maakte!

 

Filmpjes kijken

Het is tegenwoordig erg gemakkelijk om overal informatie vandaan te krijgen, met name door internet. Het is goed naar dit soort filmpjes te kijken, maar nog belangrijker is om dit aan de waterkant te gaan toepassen.

Hoe meer je zelf vist, des te beter je zult gaan worden. Ervaring opdoen en deze ervaringen weer toe te passen in de volgende wedstrijden die je vist!

 

In de volgende tips en tricks gaan we dieper in op de spullen welke je nodig hebt en vooral hoe je deze op de juiste manier gebruikt.

 

Eric van Otterloo