Wat een griezel! Dat is zo’n beetje de gedachte die veel mensen bekruipt als ze voor de eerste keer in hun leven een levende zeewolf zien in Noorwegen of IJsland. Nee, dit beest heeft zijn uiterlijk niet mee. Het ziet er wratterig uit, zijn imposante tanden staan schots en scheef. En hij heeft rimpels rond zijn ogen… Ook de dril is nagenoeg altijd een grote teleurstelling: ze verweren zich zo’n beetje zoals een plastic zak zou doen, en dan niet een grote vuilniszak, maar zo’n klein zielig supermarktzakje…
Door: Thomas Sinbotin
En toch vind ik de zeewolf een van de meest fascinerende vissoorten die je in IJsland kunt vangen, misschien juist omdat hij zo lelijk is dat hij op een manier toch weer een soort van mooi wordt. Maar voor je er een kunt ‘bewonderen’, moet je er een weten te haken natuurlijk. Gelukkig is dat niet al te moeilijk als je weet hoe het moet.
ZEEWOLF STEKKEN
Eerst en vooral moet je een goede stek vinden. Deze wolven houden van prooien die tussen rotsen en stenen wonen: krabben, zeesterren, zee-egels. Ook houden ze van wat dieper water… Het komt er dus op aan om een stenige ondergrond te vinden waar het minstens 25 meter diep is, en liever nog een heel stuk meer. Een goede zeekaart kan je helpen, alsmede een babbeltje met de gids of met Joris (van Visreis.nl) want die weten heel goed waar deze vissen graag huizen. Nabij kliffen hebben wij altijd goeie zaken gedaan…
ZEEWOLF MONTAGE
Ten tweede moet je montage goed zijn. Voor het vissen op zeewolf heb je een afhoudersysteem nodig. Onderaan hang je een bonk lood (of een pilker) dat je middels een breeklijntje vastmaakt zodat je enkel je loodje kwijt bent als je vastloopt tussen de stenen. Aan de afhouder zelf monteer je een korte onderlijn in minstens 60/00 nylon, waarop je een plastic octopusje schuift en waaraan je een stevige haak 3/0 of groter knoopt. Als het hard stroomt is het verstandig om een wartel te monteren op de onderlijn zodat de in de stroming ronddraaiende zeewolf de onderlijn niet zozeer kinkt dat hij breekt.
ZEEWOLF AAS
Ten derde heb je aas nodig – dat is the easy part want eender welk stuk vis will do. Een lap koolvis, lom of kabeljauw of wat dan ook is prima – en prik het uiteinde een of twee keer op de haak zodat de lap zelf verleidelijk wappert.
ZEEWOLF- TECHNIEK
Last but not least: de techniek. Zeewolven hebben een territorium dat zij beschermen. Het komt er dus op aan om hen zo erg op de zenuwen te werken dat ze je montage aanvallen om de indringer te verdrijven. Dat doe je door tijdens de drift met je lood op de bodem te bonken: bonk, bonk, bonk, en dan even de hengeltop omhoog om wat verder te driften. Dan weer bodemcontact zoeken, bonk, bonk, bonk, en dan weer optillen… Vroeg of laat komt je montage voorbij het Hol van de Wolf en heb je er een te pakken.
VOORZICHTIG!
Ten slotte: wees voorzichtig als je dit beest aan boord tilt want ook al verzet hij zich amper tijdens het bovenhalen, toch beschikt hij over zowat de sterkste kaakspieren van het noordelijke halfrond want hij is gewend hard gespuis te vermorzelen.
Nog een allerlaatste ding: behalve de gewone, grijze zeewolf bestaat er ook nog een gevlekte zeewolf. Deze luipaardvariant wordt veel groter en is waanzinnig mooi, maar helaas ook erg zeldzaam. Wij hebben hem zelf nog niet kunnen vangen, maar in IJsland is je kans op zo’n ‘beauty’ groter dan waar dan ook ter wereld. De truuk schijnt te zijn op zeer diep water te vissen… Succes!
IJSLAND FESTIVAL 2020
Wil jij volgend jaar (alleen , met je vismaat of met een groepje vrienden) ook eens ervaren hoe ongelooflijk goed de zeewolf- én kabeljauwvisserij is op IJsland – onder deskundige begeleiding? Kijk dan eens op: https://www.visreis.nl/bestemmingen/groepsreizen/beet-ijsland-festival/
Wil jij meer weten over de ongekend goede kabeljauwvisserij op IJsland en hoe je die 10 kg+ moet vangen?
https://beet.nl/gericht-op-grote-kabeljauw-ijsland/