Zeevisser Albert Corporaal reisde al 30 jaar naar Denemarken op vakantie met een gezelschap vrienden. Zijn ervaringen over de trips rondde hij steevast af met een verslag. Nu heeft hij deze verslagen gebundeld en in een e-Book van 472 pagina’s verzameld, die door iedereen gedownload kan worden.
De kabeljauwstand in Denemarken is een veelbesproken onderwerp.
“Van ieder jaar maakte ik een verslag in de vorm van een hoofdstuk. Dat vond ik gewoon een mooie afronding van elke vakantie. Dit verslag deelde ik met mijn mede-reizigers en vismaten. Er wordt me wel eens gevraagd: waarom Denemarken? Ik denk dat de grote aantrekkingskracht van Denemarken haar oorsprong vindt in mijn kinderjaren. We gingen met onze ouders en goede vrienden van hen sinds 1958, jarenlang kamperen op Texel: van uit Den Helder staken we met een vrij kleine boot vol fietsen over naar Oudeschild en dan fietsend naar Den Hoorn. We kwamen dan al fietsend dwars over het eiland met haar tuunwallen en schapeboeten heen en die herinnering van toen doet me nu heel sterk aan Denemarken denken: een golvend en afwisselend landschap met haast overal merkbaar de wind, wadden of zee.
De mooiste huizen konden worden gehuurd met de fraaiste uitzichten over zee…
De behoefte om elke trip af te sluiten met een verslag, is ook wel een soort beroepsdeformatie. Ik heb in mijn loopbaan (in advies-beheer-beleid bij LNV heb ik 20 jaar als ecoloog-wetenschappelijk onderzoeker gewerkt aan twee universiteiten – RUN en WUR Wageningen) geleerd dat je belangrijke gebeurtenissen goed moet afsluiten (‘afhechten’). En dat deed ik wat betreft het vissen in de vorm van een jaarlijks visverslag dat ik zo in de loop van december naar de deelnemers toezond. Eerst was het een vrij summier verslag, maar gaandeweg werden dat behoorlijk omvangrijke verhalen met veel aandacht voor hetgeen Denemarken meer te bieden heeft dan het succesvol vissen op zee. En de laatste 20 jaar, wat versterkt door mijn beroepsdeformatie, heb ik zowat alles opgetekend wat we jaarlijks al vissend beleefden.
Met eigen boot, huurboot of charterboot – het kan allemaal.
Bagenkop in het zuiden van Langeland…
We begonnen 30 jaar geleden met vissen op de Kleine Belt en visten jaren achtereen steeds medio september. Regelmatig werden we in september overvallen door guur winters weer met harde wind en buien van natte sneeuw. De vangsten waren prima, grote aantallen en bij de kabeljauw vielen ook de grote exemplaren (70 cm-plus) op die er dagelijks gevangen werden. Vanaf de kant werd er toen veel haring gevangen. Een jaar of vijf geleden besloten we de Kleine Belt qua viswater te verlaten: de gevangen aantallen lieten te wensen over en wát er gevangen werd was onder of nog maar nét aan de maat; er werd in het begin streng op gecontroleerd, weten we uit ervaring. Al weer een jaar of wat vissen we op de Langelands Belt (oost van het eiland Langeland): qua platvis (schol, bot en schar) gaat dat uitstekend met echt mooie vis, met de rondvis gaat het ronduit slecht: kabeljauw vang je er in die periode nauwelijks, evenmin wijting van betekenis. In die 30 jaar zagen we trouwens het winterse weer vervangen worden door regrelmatig optredens ‘Indian summers’. We zagen lipvissen en pietermannen komen, en koolvis en schelvis gaan.
De oude brug bij Middelfart; een zekerheid op mooie gul in vroegere jaren.
Natuurlijk lonkten ook andere vislanden ons wel. We overwogen ruim 10 jaar geleden om maar eens naar een ander gebied te gaan en verkozen Noorwegen. Het was, zo bleek achteraf, een warm en rustig najaar in wording en alle vooruitzichten kwamen totaal anders uit. Misschien dat het te warm was, maar er werd nauwelijks kabeljauw gevonden, wel een nieuwkomer (voor ons althans) met de leng van heel goede lengte. Veel gevlekte lipvis en koekoekslipvis, beide met mooie kleuren. Reisjes naar andere landen werden wel geopperd, maar we gingen er als groep nooit naar toe: enkelen van ons gingen wel vissen naar de Canarische eilanden, weer met een heel ander visbestand, waar grote ‘roggen’ toe behoren en veel andere soorten.
Opkomst van lipvissen zoals de kliplipvis.
Vroeger gingen veel Denemarkengangers voor de kabeljauw naar DK. Maar op wat stekken in Langeland en de Øresund na is dat natuurlijk iets wat in 30 jaar tijd wel verminderd is. Toen we 30 jaar geleden begonnen vingen we tamelijk veel kabeljauw met grote aantallen maatse vissen en altijd in die week wel diverse vissen van 70 centimeter of meer. En eigenlijk kon je op allerlei manieren wel aan kabeljauw komen: door geankerd te vissen, door te driften, op allerlei dieptes, variërend van 15 tot 80 meter (de variatie in de Kleine Belt) en onze ervaring sloot naadloos aan bij ervaringen van vissers die in de jaren daarvoor hier gevist hadden. Een jaar of vijf geleden was het tij al helemaal gekeerd.
De auteur tijdens een Deense power-nap…
Ik krijg veel vragen over het vissen in Denemarken. Ik kan natuurlijk vooral spreken over de regio’s waar ik geweest ben, maar voor alles geldt dit: bereid je steeds goed voor, lees je van tevoren in, bekijk via internet de viservaringen van anderen of bevraag mensen met ervaring. Zorg dat je ‘alles’ goed in orde hebt: eten, drinken en drank (hoewel in Denemarken eigenlijk alles te koop is, namen we vrijwel alles mee), zorg voor een zeewaardige boot met toebehoren en reddingsvesten, draag ze ook, zorg voor een zeewaardige boot of huur die (zoek de betreffende sites op, er zijn er genoeg en betaalbaar), zorg voor goed aas (levend, pieren, zagers of witjes, schelpaas, wulkenvlees, imitaties, dood aas kan ook, ingezouten gaat prima), huur een huisje nabij de kust (een paar kilometer rijden is geen punt) of aan de kust (vaak wat duurder). Zowel in Kolding, Middelfart als in Spodsbjerg kun je overigens prima aas (zeepieren, zagers) vers kopen. Gelet op de prijs moet je het aas een beetje kleiner maken en zo mogelijk over de dag verdelen en we visten wel met relatief goedkope alternatieven als Noordse garnalen of Noordzee-garnalen. Als regio’s kunnen we aan de oostzijde van Denemarken vooral de Kleine Belt en Langeland aanbevelen: er zijn daar ook veel openbare hellingen.”
Het e-Book, met een omvang van 472 pagina’s, is gratis te downloaden op https://issuu.com/anniekco/docs/dk-ebook2021
Langeland als bestemming in de afgelopen jaren…