MARTIJN DEKKERS – De boel staat op scherp, alle records kunnen vandaag nog gebroken worden. We hebben de tijd tot 18 uur, dan moeten de boten aan de steiger liggen. Schoongemaakt en wel. Om 20 uur volgt de prijsuitreiking en vervolgens inpakken en het huisje op orde brengen.

Het prachtige bergmeer.

Iedere dag heb ik een andere boot begeleid, vandaag is de reserve dag voor als er een dag zou “verwaaien”. Dat is niet gebeurd, de dag staat dus open om zelf in te vullen. Stiekem had ik hier op gehoopt. Ik wil namelijk heel graag een Arctische char vangen, een bijzonder mooie forelsoort met een iets of wat roze buik.

Andere kleuren, maar dezelfde vissoort.

Samen met Jaap en Jan-Jaap trek ik er met het bootje van Cor er op uit. Binnen twee minuten heeft Jan de eerste Arctische char al binnen, wat een start zeg. Na een aantal uren trollen hebben we verschillende forellen en diverse soorten binnen kunnen halen, maar geen char meer.

Jan met een Arctic Char

We vissen met drie hengels, maar echt hard loopt het nog niet. Ik besluit de kanten uit te gaan werpen. Het diep duikend plugje wordt zo strak mogelijk tegen de oever geworpen en met een felle ruk binnen gevist, boem. Vanuit de diepte duikt er een mooie forel op de plug. Twee worpen later, boem, nog een flinke zilveren forel. Jan-Jaap krijgt het op zijn zenuwen en begint ook de kanten uit te werpen. Zijn plugje, speciaal gekocht voor deze dag, blijkt een ware killer.

Jan Jaap met een Atlantische forel

We zien de ene na de andere forel zijn plugje volgen. Regelmatig gaan ze over tot een aanbeet, de dag vliegt voorbij. We zouden uren door kunnen gaan, maar dat gaat helaas niet, we hebben nog veel te doen voor vertrek.

Paul, Rob, Rich en Theo besluiten de laatste dag eerst een poging te gaan wagen op de heilbot. Zoals gewoonlijk begint de dag weer met het vangen van aasvissen. De dieptemeter loopt helemaal vol, wat een berg koolvis zit er toch in deze hoek van het fjord, ongelofelijk. Uiteraard gaan ze wat langer door dan nodig is, volop koolvis actie.

John met zijn heilbot uit de derde helft

Op de bodem lijken wat minder koolvisjes te zitten, maar wel de grotere. Snel je aas laten zakken is het devies, dan pak je ze net een slag groter. Leuke sport op het lichte materiaal. De heilbot is helaas niet thuis vandaag. Na veel zoeken en proberen valt de conclusie dat ze er geen zin in hebben. Aangezien het de laatste visdag is willen ze toch graag iets vangen, liefst iets wat ze nog niet hebben gevangen. Gericht op roodbaars zou super leuk zijn.

Rich met zijn roodbaarzen.

Daarvoor wachten ze tot het tij er uit gaat zodat ze op een flinke diepte het aas kunnen presenteren. Dat lukt en er komen snel wat roodbaarzen boven. Niet overdreven veel, niet overdreven groot, maar wel de beoogde soort. Die grote komen een andere keer wel. Ze worden nog getrakteerd op een prachtig schouwspel van drie zeearenden dansend op de thermiek. Is dat geen mooie afsluiter van een mooie vakantie dan?

Tummes, Hans, Paul en Gerard doen de laatste dag rustig aan. Ze zoeken nog wat kabeljauw om de koelboxen te vullen. Die is moeilijk te vinden in de fjorden. Met dit goede weer zijn ze gewoon passief. Ze zitten er wel, maar staan niet aan.

In de korte periode dat ze wel aanstaan worden er dan ook een mooi aantal gevangen. Daarna komt de klad er in en vangen ze niets meer. Naar huis varen twijfelen de mannen niet over, nog even genieten van de mooie omgeving en met een shad of aasvis in het water is er altijd kans om iets leuks te vangen. Duidelijk hebben ze genoten van heel de trip, vissen, gezelligheid samen zijn, noem het maar op, ze genoten. Een speciaal compliment voor Tummes: Tummes vist nooit, maar hoorde altijd de mooiste verhalen van zijn vrienden. Om die nog beter te beleven wilde hij het eens live meemaken, geweldig toch!

Ook bij Jan, John, Pim en Bart loopt het gewoon niet lekker vandaag. Zelfs met zo veel ervaring lukt het niet om een vis te strikken. Met hier en daar een kleine gul is de visserij niet echt best te noemen. Jan en Bart besluiten de handdoek in de ring te gooien. Ze worden afgezet op de steiger. John en Pim varen voor de laatste uurtjes naar de baai voor Sandland.

De laatste uurtjes wordt hier gedrift in de hoop op een laatste aanbeet en die komt er. Eerst bij John, die weet de laatste heilbot van de trip te vangen. De aanbeet bij Pim zet helaas niet door en de vis wordt niet gehaakt. Dan moeten ze echt terug keren, de prijsuitreiking staat om 20 uur in de agenda en Brabanders zijn altijd op tijd, toch?

De Lissi bedankt de gehele groep voor de prachtige vissen die ze aan boord mocht krijgen, voor de gezelligheid, voor de gedrevenheid van de vier topvissers, voor de zin en onzin die over het dek rolde, voor de fijne ritten die ze mocht maken en vooral voor de hoeveelheid drankjes die ze in haar grote tank mocht ontvangen! Heren, bedankt voor alles en we zien elkaar snel weer.

Dan rest niets anders dan het verdelen van de prijzen op de prijsuitreiking die vanavond om 20.00 uur op het programma staat. Heel spannend is het niet meer, wie goed in de groepsapp kijkt weet welke vissen er gevangen zijn en wie er met de prijzen vandoor gaan.

De trotse prijswinnaars

De te verdelen prijzen zijn waardebonnen respectievelijk €100, €200 en €300 van Savage Gear. Prachtige prijzen die naar eigen wensen kunnen worden besteed. Daarnaast staan er nog drie prijzen klaar in de vorm van zelf gebrouwen speciaal biertjes gesponsord én gebrouwen door John Swaanen, helemaal top John! Vergeet vooral niet eens een kijkje te nemen op de Instagram pagina van John: de dronken vis!

De 3e plaats is voor Hansdijkmans met een koolvis van 95 cm.

De 2e plaats is voor Bart Faes met een kabeljauw van 115 cm.

De 1e plaats is voor Jaap Braad met een heilbot van 125 cm.

De Chicken of the sea gaat naar Rich Breedveld, voor zijn super mooie foto i.c.m. het zwemmen in zee en in het bergmeer.

De Zwarte Piet (r) gaat naar Paul de Schutter, onze sympathieke Belgische visser heeft zich goed staande gehouden tussen al zijn Nederlandse deelnemers.

De Mac kerel gaat naar de heren Braad, ondanks dat ze de kleinste boot met het minste bereik hadden hebben ze alle vooraf gestelde doelen behaald én productieve stekken en technieken meteen op de app gedeeld zodat we er allemaal van konden mee profiteren, super!

Namens Joris en mij wil ik iedereen bedanken voor het vertrouwen, de deelname, het bijdragen aan de fantastische week en we hopen jullie snel weer te zien, grote dank aan iedereen!