Voor sommige diehards is de winter een nog mooier jaargetijde dan de zomer. Dat geldt in ieder geval voor JanWillem Nijkamp. Secuur feedervissen staat garant voor schitterende, winterse visdagen. Niet alleen de havens langs de rivieren en randmeren vormen goede stekken om in de winter te vissen, ook sommige kanalen kennen juist in de koudere periode de mooiste visstand, zoals het Amsterdam Rijnkanaal bij Tiel.

Kunststof voerkorven met gewicht aan de voorkant.

Tekst: Jan Willem Nijkamp, foto’s: Ade Kiddell & JanWillem Nijkamp

 Het Amsterdam Rijnkanaal is één van de grootste en langste kanalen van ons land. Over de gehele lengte tussen de Waal bij Tiel en eindpunt Amsterdam liggen voldoende plaatsen waar je het gehele jaar door fantastisch kunt vissen. Het kanaal is breed en diep en vissen lijken zich er prettig te voelen. De intensieve scheepvaart houdt het water regelmatig in beweging en daarmee ook de vissen actief, zelfs in de wintermaanden. Het waarschijnlijk bekendste wedstrijdparcours van het kanaal ligt bij Tiel, slechts een grote sluis vormt de afscheiding tussen het kanaal en de Waal.

Baksteendikke voorns!

NIET TE VER!

Wanneer je op een vroege ochtend je hoofd over de dijk steekt, is het misschien wel even schrikken als je die enorme bak water voor je ziet. Waar moet je beginnen? Neem altijd even de tijd een nieuw water te verkennen. Met een serie worpen op steeds verder oplopende afstanden kom je al snel tot de ontdekking hoe het bodemverloop van het kanaal er uitziet. Tijdens wedstrijden worden de meeste goede resultaten behaald door tussen de circa 28 en ruim 40 meter te vissen.

AANPAK

Aangezien je in de regel niet heel ver hoeft te vissen, volstaat een middelzware feederhengel, zelf ben ik voor deze visserij groot fan van de Preston Supera 11.6 ft en de Dutch Master Sentient 12.2 ft. Hierop komt een dunne top aangezien blieken en voorn de target vormen. Op de molen uiteraard een gevlochten lijn in combinatie met een 23/00 nylon voorslag van 7-8 meter voor een zo direct mogelijk contact. Wil je op safe starten dan kun je het beste je lijn clippen op 35-40 meter en checken of de bodem op die afstand vrij van mossels is. Blijkt dat zo te zijn dan kun je hier gerust een voerplekje aanleggen.

Zoek jet aasje van de dag!

Ik start de dag doorgaans door drie korven aan te voeren, in de korf komt naast voer een mix van geknipte wormen, casters en wat dode pinkies. Een kleine of middelgrote korf van 30 gram is voldoende, hieronder komt een 11/00 onderlijn van 80 cm met een haak 16 of 18, model N-20. Maden, casters, mestpieren en pinkies moet je voorhanden hebben om te kunnen combineren in je zoektocht naar het beste aasje van de dag. Onderschat ook het gebruik van drijvend aas niet. Met drijvende maden of ‘zwarte’ casters kun je een ideale combinatie maken met bijvoorbeeld gewone maden of pinkies.

Tot zover een deel van het artikel over Winters feederen op het ‘ARK’ dat je kunt lezen in de Beet magazine die nu in de winkels ligt. En je weet het: met een abonnement hoef je niet meer naar de winkel en lees je hem voortaan als eerste: klik hier voor een aanbieding.