Mijn visserij speelt zich voor het overgrote deel af in Frankrijk en op de openbare wateren die in veelvoud aanwezig zijn in het land van wijn en stokbrood. In veruit de meeste gevallen vis ik solo, echter een aantal sessies per jaar ga ik samen met mijn vismaat Jork er op uit. Vooral de jaarlijks terugkerende tweeweekse najaarssessie is er eentje waar ik gedurende het seizoen enorm naar uitkijk. Avontuur staat voorop en het vangen van een respectabele vis komt voor het vangen van aantallen. 

Door in een jaar vaker terug te gaan naar hetzelfde departement vergroot je de kennis over dat departement enorm. 

Tekst & foto’s: Dave van der Woude

De aanpak verschilt eigenlijk niet zo heel veel van mijn visserij in Nederland buiten het feit dat de regels in Frankrijk vaak ondoorgrondelijk zijn. Tussen de departementen is er zoveel differentiatie in regels dat je vaak door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet. Persoonlijk vind ik één departement per seizoen kiezen en deze volledig uitkammen het prettigst. Door in een jaar vaker terug te gaan naar hetzelfde departement vergroot je de kennis over dat departement enorm.

Eerder behaalde resultaten geven vertrouwen voor de toekomst.

HAASTIG GESPOED?

Op Google Earth bekijk ik vooraf aan de reis welke wateren op het eerste oog interessant zijn en bekijk ook de onderlinge afstanden tussen deze wateren om een uitwijkmogelijkheid te vinden voor wanneer het startpunt tegen blijkt te vallen, om wat voor reden dan ook. Mijn ervaring is dat de werkelijkheid toch vaak anders is dan hetgeen op Google Earth zichtbaar is, denk hierbij aan hekken rond wateren met bordjes ‘interdite’ (verboden toegang), enduro’s welke gaande of aanstaande zijn en uiteraard concurrentie in de vorm van andere vissers.

Drone is bijna onmisbaar geworden… 

De drone is een onmisbaar hulpmiddel geworden voor deze vorm van visserij; snel een water afvliegen om een beeld te krijgen over zaken zoals wier, ondieptes en cruisende vis maken mijn vissersleven een stuk aangenamer. Al deze informatie noteer ik nauwkeurig om deze later eventueel nog eens te kunnen gebruiken.

Mijn trouwe maatje Nash genoot met volle teugen van ons avontuur.

HEERLIJK RELAXED

Dit najaar stond er een sessie gepland voor de laatste week van september en de eerste week van oktober in een voor mij volledig nieuw departement. De eerste paar dagen zou ik goed gezelschap hebben in de persoon van mijn vast vismaat Jork, daarna zou ik solo verder gaan. Normaal gesproken ben ik eerder in Frankrijk en sluit mijn maat aan, dit najaar waren de rollen omgedraaid en dit voelde als luxe. Doordat Jork al een aantal dagen de tijd had om wateren te bekijken en aan te voeren kwam ik in een gespreid bedje terecht. Mijn hond Nash die tijdens de trip haar eerste verjaardag vierde, was voor het eerst mee tijdens een lange sessie in het buitenland. In het voorjaar van 2021 had Nash me al een aantal keer vergezeld en het was tijd om haar te laten wennen aan het echte buitenleven…

Tot zover een deel van het artikel van Dave van der Woude, dat je kunt lezen in Karperwereld nummer 142 die nu in de winkels ligt. Ben je nog geen abonnee, dan loont het de moeite om het te worden. Voor een aanbieding: klik hier.