Tijdens het voornvissen is brood een erg goed alternatief voor de gebruikelijke maden en casters. Vlokjes brood zijn naast bewezen vangers ook nog eens erg goedkoop! Maar hoe zet je dit gebakken deeg het best in en hoe bevestig je het op de haak?
Welk aas voor vissen op voorn? – bekijk hier de top 14 aassoorten!
Voor het vissen met brood met de zogenaamde ‘bread punch’ ben ik met een aantal vismaten neergestreken langs een kanaal. Dit kanaal verbindt een industriële haven met een groter kanaal. Over het algemeen zwemt op dit type water veel voorn en biedt het de visser daarom een leuke sport.
Om tijdens het vissen nog enigszins flexibel te kunnen zijn leggen we twee voerplekjes aan. Op deze plekken zullen we gaan voeren met het zogenaamde ‘liquidised bread’, wat niet meer is dan fijngemalen boterhammen met een beetje water. Omdat grote voerballen in de stroming snel af zullen drijven maken we gebruik van wat kleinere voerballetjes, deze gaan dan met een wat grotere regelmaat te water.
Precisie
In het begin brengen we, met een pole cup, op iedere voerplek een voerbal ter grootte van een walnoot. Hierbij is voorzichtigheid wel belangrijk. Door het lichte gewicht van de voerbal kan deze zomaar uit je cup veren. Neem daarom de tijd en rust bij het aanvoeren van de stekken. Wat de montage betreft is het vooral belangrijk om je dobber niet op het scherpst van de snede uit te loden. De reden hiervoor is dat brood in het water vocht opneemt. Dit kan dan net genoeg zijn om de dobber onder te trekken.
Om de vlokjes uit het brood te halen maken we gebruik van een bread punch. Hiermee steek je vlokjes uit het brood die 5-7 millimeter groot zijn. Kleinere vlokjes van 2-4 millimeter zijn in de winter of bij erg kleine voorns aan te bevelen. Als ik mijn montage voor de tweede keer inleg duikt mijn dobber resoluut onder, gelukkig zet ik direct met succes de haak en glijdt niet veel later de eerste voorn in het net. In de volgende minuten is het op deze plaats achter elkaar raak, voorn na voorn belandt in mijn net en de vlokjes brood doen hun werk meer dan prima!
Ook op de tweede voerplek wordt goed geaasd. Na circa 45 minuten hebben we al 20 voorns gevangen. Omdat voorns soms erg goed reageren op geluiden besluiten we om hennep bij te voeren. Elke drie tot vijf minuten gaan er naast een voerballetje ook vijftien korreltjes hennep te water. Om de een of andere reden lijkt dit altijd voor extra vis op de voerplek te zorgen.
Verandering van spijs
Als de zon hoog aan de hemel staat duurt het iets langer voor we aanbeten krijgen. Nu is het de hoogste tijd om de trukendoos open te gooien zodat we toch nog een aantal voorns kunnen strikken. Om de lokkende werking van het ‘liquidised bread’ en de broodvlokken nog te verhogen kun je gebruik maken van lok- en kleurstoffen. Om een aasorgie te bewerkstelligen besproeien we de vlokjes met een vanille lokspray van Sensas.
Na het inleggen van deze lekkernij wordt duidelijk dat dit goed werkt. Al snel vangen we er twee voorns bij. Wanneer de werking van dit goedje uitgewerkt lijkt te zijn kun je nog meer dingen doen. We besluiten de grootte van de broodvlok te veranderen; van 7 schakelen we over op 3 millimeter grote vlokjes. Het gevolg laat niet lang op zich wachten, al snel zijn wederom enkele voorns de klos. Ook de tweede voerplaats werd hoe langer we hem bevisten des te minder succesvol. Daarom besloten we om na tweeënhalfuur vissen te stoppen, een domper? Welnee! Zeker niet als je bedenkt dat deze sessie hooguit 90 cent heeft gekost!
Bekijk ook:
Welk aas voor vissen op voorn? – bekijk hier de top 14 aassoorten!