Vastgeroest in je visserij en behoefte aan nieuwe input? Nieuwe aassoorten, technieken, producten, etc? Houd de Beetsite in de gaten. Wekelijks bij ons een tiptop toptip van een specialist uit de witvis-, karper, zee- of roofvisscene. Dit keer van Sjoerd Beljaars van Sportvissersmagazine Beet-Rovers.

Dit weekend stijgt het kwik naar heerlijke hoogten en zal zelfs de 20 graden grens bereikt worden. Lang leve de lent. De witvisssers en karpervissers wrijven likkebaardend in hun handen, plannen worden gesmeed. De onderwaterwereld wordt wakker en gaat eten, daar moet je als sportvisser van profiteren. Wat zielig voor ons roofvissers, wij hebben van doen met de gesloten tijd van 1 april tot de laatste zaterdag van mei, maar niet teveel getreurd!

Het mooist is een kayak, bellyboot of opblaasboot op het Oostvoornse Meer, maar je kunt er ook wadend terecht.

“Het Oostvoornse Meer, iets ten westen van Brielle. Bekend om haar forellenbestand, maar er is meer…”

Forellen en meer

Allerlei clichés voor alternatieven voor de roofvisser in nood. Dan maar een keer karper, zeelt of winde. Of? Naar Scandinavië! Geen gesloten tijd daaro en snoek te over. Snoekbaars? Jazeker, met name in Zweden. Waarom niet in eigenland op zeebaars, geloof maar dat ze weer snel langs onze kust zwemmen en langs de kust geldt geen gesloten tijd voor aassoorten. Een aanrader aldus. Zo kom ik langzaam bij de tip die ik mee wil geven. Het Oostvoornse Meer, iets ten westen van Brielle. Bekend om haar forellenbestand, maar er is meer…

botvissen op oostvoornse meer

Der Botmeister, Vincent Tobé.

Bot! Jawel, die gekke platvis. Ze zwemmen met massa’s in het Oostvoornse Meer. Gaat het hier om een visje die op het gemakkie de bodem afstruint naar piertjes en kleine krabbetjes? Nee hoor, we hebben hier te maken met een agressief rovertje die bereid is om actief vanaf de bodem visjes het leven zuur te maken. Feitelijk en heilbot, maar dan in het klein.

Zelf heb ik daar nog nooit echt bij stilgestaan, tot enkele jaren geleden toen ik hoorde dat slechte enkele vissers hier gericht op bot visten. Vorig jaar kreeg ik zelf het op de heupen toen ik in contact kwam met roofvisser Vincent Tobé van Fox Rage en Salmo. Gewapend met een kayak was hij al geruime tijd bezig op de platvis en had hij er zijn specialisme van gemaakt.

“Ondertussen ontpopte Vincent zich tot een crack en was hij niet meer bij te houden.”

Zodoende gingen wij vorig jaar in de gesloten tijd met hem op pad, samen met enkelen van onze lezers die we hadden uitgenodigd. Vincent had via Kayakwinkel.nl nog twee extra kayaks geregeld, wijzelf (collega Stef Jansens en ik) gingen met een opblaasboot het water op.

Het werd een superdag. Voor de lezers was het even wennen met die lichte loodkoppen van 7 gram, maar het duurde niet lang voordat ze het onder de knie kregen en hun eerste botten vingen. Ondertussen ontpopte Vincent zich tot een crack en was hij niet meer bij te houden. en jawel, wij vingen ook letterlijk bot vanuit onze boot.

Kleine shadsjes op dito loodkopjes.

 

Letterlijk bot vangen

De techniek is niet heel anders dan het werpend vissen op snoekbaars met shads, liefst met lekker lichte loodkopjes van 5 tot 7 gram ten behoeve van een mooie zweef/afzinkfase. Bij snoekbaars is het belangrijk om het kunstaas voortdurend dicht bij de bodem te houden. Bij botten maakt dat niet zoveel uit. 1 tot 2 meter erboven? Geen probleem. Bot komt de shad wel halen.

Vincent Tobé ging als een trein.

Hotspots zijn vooral de openingen tussen de vele strekdammen die aan de rand van het Oostvoornse Meer liggen. Met de kayak kun je prima je ding doen en dat geldt natuurlijk ook voor de bellyboot.

“Niet schikken als je zo’n lerp er op krijgt, die gillend door je slip heen trekt. Bonus!”

Dat sluit niet uit dat je vanaf de kant ook de bot kunt belagen, een goed waadpak is dan wel een must. Oh ja, vergeet niet dat er bizar dikke forel rondzwemt op het Oostvoornse Meer. Niet schikken als je zo’n lerp er op krijgt, die gillend door je slip heen trekt. Bonus!

Lees ook:

Tiptoptoptip zeelt-Gijs Kok

Tiptoptoptip karper-Richard Gans

Tiptoptoptip roofvis-Sander Paans