Op jacht naar najaarszeebaars

MARCO OREEL – Het is een schouwspel waar je hart sneller van gaat slaan: aan de oranjekleurige horizon vliegen een paar meeuwen zenuwachtig heen en weer. Met veel luid kabaal en geschreeuw duiken ze met hoge snelheid naar beneden richting het wateroppervlak. Ze proberen zich te goed te doen aan de panikerende scholen aasvis onder hen. De zeebaars is weer aan het jagen! Dát is het moment waarop elke rechtgeaarde zeebaarsvisser heeft gewacht – en het is een fenomeen dat zich vaker voordoet wat later in het seizoen… In deze bijdrage vertelt Marco Oreel over zijn zeebaarsvisserij in Zeeland.

September is de maand waarin bij veel zeevissers de zeebaarskoorts het hoogst oplaait. Het is de maand waarin het najaar begint. De bomen gaan hun bladeren verliezen, en de bekende en beruchte najaarsstormen komen eraan. Het is echter óók de periode dat de zeebaars gaat scholen. De temperatuur van het water gaat omlaag en de baars gaat zich daarom voorbereiden op de grote reis richting paaigronden. In dit artikel wil ik jullie wat uitleg geven over de drie technieken die meestal worden toegepast bij de zeebaarsvisserij in Zeeland, meer bepaald op de Oosterschelde en de Westerschelde.

Vissen met softbaits

Softbaits zijn er in alle soorten en formaten. In de herfst zet de auteur de grotere formaten in.

Zoals eigenlijk overal in Europa zijn allerhande rubberen imitaties van visjes of andere prooidieren niet meer weg te denken uit de Zeeuwse zeebaarsvisserij. In het najaar vissen we vaak met wat groter kunstaas dan in het voorjaar. Dit komt doordat de aasvissen ook wat grover zijn geworden.

We vissen dan met shads met een lengte tussen de 10 à 17 cm. De meest gebruikte kleuren kunstaas voor in het najaar zijn wit, wit/geel, blauw, groen, en als je in het donker wil gaan kunstaas vissen zijn de kleuren roze, zwart, paars en donkerblauw een “must-have”. Tot mijn favoriete shads behoren de Delalande Speedslim shads. Dit zijn dunne lange shads met een soepele staart, die zowel in een 12 cm als in een 14 cm uitvoering bestaan. Ze vormen een perfecte imitatie van zandaaltjes.

Ook de Delalande Sand Fat in 14 cm is een ware zeebaars-killer. Deze shad is wat breder en zakt daardoor iets langzamer naar de bodem. Verder worden er goede resultaten behaald met de overbekende Black Minnows van het merk Fiiiish. Deze zijn voorzien van een “offset haak”. De haak zit dan verstopt in het kunstaas, waardoor je minder snel komt vast te zitten. Behalve de genoemde merken, kun je natuurlijk ook prima vissen met spul van andere merken, zoals de Savage Gear sandeels en de Gutsbaits van Spro.

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!
Vorig artikel
Volgend artikel

gerelateerde artikelen

Instagram