FRANS VOGELS – Met de huidige technologie kan er anders gezocht worden naar nieuwe visstekken. Het internet biedt de mogelijkheid om virtueel langs een rivier te wandelen. Natuurlijk kan er niets op tegenop om in het echt te gaan struinen, maar niet alle rivieren stromen bij mij in de buurt. Dus is dit een fantastische uitkomst. Met een paar klikken in Google Maps ben je een paar honderd kilometer van huis en start mijn nieuwe barbeelavontuur.
Met voetbal op tv of een lekker rockconcert op de achtergrond kan ik zo uren zoeken naar een geschikte plek. De laatste jaren verplaats ik me in een camper en moet ik wel met meer omstandigheden rekening houden dan normaal. Ik heb meer parkeerruimte nodig en ik kan niet overal komen met dit vervoersmiddel. Nadat ik virtueel eerst de ene kant van de rivier heb verkend, wandel ik via de andere kant rustig terug. Zoekend naar een plaats met een mooie stroming en overnachtingsmogelijkheden voor de camper.
Dat is het plezier van Google Maps, je kunt met de camera 360 graden draaien en ook nog eens inzoomen. Alle eventuele geschikte plekken markeer ik en noteer de straatnaam om deze daarna in het echt te gaan bezoeken.
VOOR HET ‘ECHIE’
Via Street View is veel te zien van de omgeving, toch word ik vaak verrast bij aankomst op de stek. Deze is dan onbereikbaar door een hek, een flinke braamstruik in het water, of steile oevers. Het is vaak maar goed dat ik een tiental potentiële plekken heb gevonden, vaak op meerdere rivieren die bij elkaar liggen. Met één hengel voorzien van voldoende gewicht maak ik eerst een paar proefworpen om de bodemstructuur te achterhalen. Het lood trek ik over de bodem. Komt het steeds terug met kleine schokjes op de top, dan zit ik op een grindbodem. Soms zit ik ook meteen muurvast bij de eerste twee worpen; dan is het meteen inpakken en wegwezen.
Als de plek wel geschikt is, begin ik met mijn voorbereidingen. Afhankelijk van de stroming, diepte en bereikbaarheid van de stroomnaad, voer ik eerst wat hennep en kleinere voerpellets tot 8 mm. Tot maximaal 1,5 meter diepte doe ik dat met een katapult. Bij dieper water of een felle stroming maak ik gebruik van een spomb. Deze laatste is dan wel effectiever om te voeren, maar ondiep niet altijd geschikt. Schietend met een katapult moet je meer rekening houden met de diepte en afvoersnelheid. Via de beelden van mijn onderwatercamera weet ik dat het lang kan duren voordat de korrels de bodem bereiken. Vaak is dat 10-15 meter bij een meter diepte. Onderschat dat niet op stromend water!
Met de spomb voer je effectiever, wat meestal ook mijn voorkeur heeft. Ook die korrels gaan rollen, maar minder ver. Daarna prepareer ik mijn voer om in de korven te doen. Een mix van pellets in diameter en kleur heeft mijn voorkeur tot 8 mm. Voor echte grote en diepe rivieren gebruik ik een mix van 8-10-12 mm. Per keer maak ik ca. 500 gram aan, die ik extra soak met olie en knoflook en chorizobooster. Daarbij gaat nog water en het geheel schud ik om de paar minuten wat op zodat het vocht zich goed kan mengen. Ondertussen geniet ik van de koffie
en de stroomnaad en installeer ik mijn spullen. De eerste 30-45 minuten laat ik de stek volledig met rust zodat de eventuele aanwezige barbelen het aangeboden voer kunnen inspecteren en pakken. Je laat de vis op die manier vertrouwd raken met het gevonden eten.
|> Verder Lezen? Het hele artikel kun je lezen in de nieuwe Beet, te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?
Met een abonnement op Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.