Nieuwe techniek voor zeeforel

Søren Skarby & Sven R. Hougaard – Elk voorjaar opnieuw trekken er duizenden vissers vanuit de Lage Landen naar Denemarken om er een van de mooiste vissen van Europa te belagen: de zeeforel. Met wat doorzettingsvermogen lukt het vaak wel om de vis van de duizend worpen te haken. Zodra de watertemperaturen echter oplopen, zo vanaf mei tot een stuk in de herfst, wordt het steeds lastiger om er een te foppen. De oplossing is dan om er in de nachten op uit te trekken. In deze bijdrage vertelt Søren Skarby over zijn avonturen bij nacht op Funen… met drijvende vliegen!

Vraag vliegvissers wat ze het allemooiste vinden aan hun hobby en de kans is heel groot dat het antwoord luidt: vissen met de droge vlieg. Het gevoel dat je krijgt als je je vlieg heel elegant in het oppervlak ziet voorbij driften en de adrenalinestoot in je aderen wanneer een grote vis hem binnenzuigt – er bestaat voor veel mensen niets mooiers dan dat.

Het internet staat dan ook vol van dit soort hartslagversnellende filmpjes! En ook al vissen de meeste mensen je aan de kusten van Funen en de andere Deense eilanden met zinkend kunstaas of zinkende vliegen, toch kan kan je ook daar oppervlakteplezier beleven. Het enige wat je ervoor moet doen, is er in de zomerse nacht op uittrekken… Ik hou erg van dat nachtvissen, maar toch kan het al net zo frustrerend zijn als zeeforelvissen overdag. Ik neem jullie mee op avontuur langs de kust van Funen…

Zen met een vliegenlat

Ik was al urenlang bezig. Worp na worp stripte ik de vlieg binnen. Ik had een intermediate lijn op mijn spoel waardoor ik mijn kunstaasje op verschillende dieptes doorheen de getijdenstroom kon laten zwemmen. Ik had echter nog geen stootje gezien. Dat ik wind op kop had, maakte de visserij er ook niet makkelijker op, en de spieren van mijn werparm begon langzaam maar zeker zeer verzuurd te raken. Nergens zag ik ook maar een teken van vissenactiviteit in de oppervlakte. En toch schoot er plots een gedachte door mijn hoofd: “misschien moet ik ze uit hun tent lokken door een vlieg door het oppervlak te trekken?”

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram