Nieuwe records zeevissen

Joel Luyts, Pieter Beelen en redactie – Records zijn er om gebroken te worden… Elk jaar opnieuw worden de nieuwe recordclaims nauwkeurig gewikt en gewogen, zowel in Nederland als in België. Als een record gehomologeerd wordt – een duur woord voor aanvaard – wordt je naam vereeuwigd in de vaak geraadpleegde en gerespecteerde recordlijsten van respectievelijk de Belgian Confederation of Sea Anglers – Boat Angling, de BCSA-BA vzw en in de recordlijsten van de Nederlandse Commissie Record Zeevissen, die beide al sinds vele jaren worden bijgehouden. In deze bijdrage bespreken we de records die in 2023 werden gevangen en goedgekeurd…

We beginnen maar even met de Belgische records, die worden bijgehouden door Joël Luyts. Hij vist al zijn hele leven op alles wat beweegt, maar is sinds het einde van de jaren ’90 intensief met bootvissen bezig.

In recente jaren trok hij er regelmatig op uit om het grotere wild uit de wereldzeeën te vangen: tonijn, amberjack, wahoo,…. Begin dit jaar nam Joël de recordlijsten over van wijlen Paul Phlips. Paul had die lijsten meer dan 40 jaar vol overtuiging bijgehouden, en Joël zet nu zijn werk voort, met evenveel zin en ambitie.

Het Belgische record Kleine Pieterman

Voor 2023 kreeg Joël vier recordclaims binnen, en het waren niet de minste. We zullen met de kleinste beginnen: het nieuwe record voor Kleine Pieterman dat Joël zelf op zijn naam wist te zetten: ‘Vanuit Oostende vertrokken we op 6 mei om eerst wat wrakjes aan te doen tijdens de Penn Lowland League en daarna nog even de banken voor Nieuwpoort onveilig te maken.

We vissen deze wedstrijden met een puntensysteem dat catch and release mogelijk maakt. Na al een mooi aantal vissen gevangen te hebben, waarvan ook al enkele Kleine Pietermannen, kwam er eentje boven die wel heel erg dik was. Hij, of beter gezegd zij, zat nog vol met kuit en ik vermoedde meteen dat ik een mogelijk record had gevangen.

Ik besloot om de dame mee naar huis te nemen en eens op de weegschaal te leggen. Met een gewicht van 79 gram en een lengte van 17 centimeter is het allesbehalve een grote vis, maar voor de soort toch best wel een dikkertje. Het vorige record stond al sinds 1992 op 60 gram en 18 centimeter lang…’

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!
Vorig artikel
Volgend artikel

gerelateerde artikelen

Instagram