Vissen met de vlagdobber op de Ijssel

JAN WILLEM NIJKAMP – Feedervissen op stromend water is volledig ingeburgerd in de hedendaagse visserij van de Lage Landen. Op een rivier als de IJssel wordt ook wel eens gevist met de vaste stok in combinatie met een voerkorf, maar voor Stijn Kersten gaat er niets boven het vissen met een dobber. We spraken met hem af in Deventer op een stuk van de rivier waar het serieus hard stroomt om te zien hoe je deze uitdagende visserij kunt benaderen zonder te ‘zinken’.

Stijn is een jonge en fanatieke wedstrijdvisser die het liefst alle facetten van het moderne vissen tot in de puntjes wil beheersen. Elke vrije dag is hij aan de waterkant te vinden: vijver, kanaal, rivier of commercial, in elke stijl van vissen ziet Stijn een uitdaging. Het ene weekend aan de slag met leem en muggenlarven tijdens een topcompetitiewedstrijd, de week erop met pellets vissen op karpers en dan nu weer met zwaar voer, vlagdobbers en geplakte maden op de stroming. Van alle markten thuis, die Stijn!

Van alle markten thuis, die Stijn!

IJssel

De Gelderse IJssel is een van de snelst stromende rivieren van Nederland. De rivier splitst zich bij Arnhem af van de Rijn en baant zich een weg door Oost-Nederland in noordelijke richting om uit te monden in het Ketelmeer voorbij Kampen.

Er zijn grote trajecten voorzien van kribben, maar ook stukken rivier waar je kunt vissen op zogenaamde strekdammen; hier heeft de stroming vrij spel. Juist dit soort stukken zijn vaak zeer interessant voor sportvissers die houden van vissen op de stroming. Zo ook het stuk IJssel bij Deventer, de gekozen stek ligt kort na een flauwe buitenbocht waardoor de stroming maximaal langs deze zijde van de rivier geduwd wordt.

De waterstand is na lange tijd van hoogwater eindelijk weer normaal. Zeker wanneer je met de vaste stok aan de slag wilt, moet je natuurlijk wel ver genoeg over het talud kunnen reiken, anders wordt het een aanslag op je materiaal met veel vastzitten. De stenen langs de oevers lopen immers nog een flink stuk door onder water.

Zeer rap stromend water, de IJssel bij Deventer staat zelden op standje kalm aan.

Vlagdobbers

Stromend water vraagt om zware dobbers, soms zelfs hele zware dobbers. Toen Stijn enkele jaren geleden de eerste pogingen waagde op de IJssel, bleek al snel dat alleen het zwaarste materiaal geschikt was. Standaardmodellen voldeden niet en moesten plaatsmaken voor vlagdobbers. De keuze is uiteindelijk gevallen op de Cralusso Torpedo; dit specialistische dobbermerk maakt perfecte dobbers voor het vissen op stromend water en zijn tevens verkrijgbaar met een hoog drijfvermogen. Schrik niet, de dobbers die Stijn gebruikt, hebben een drijfvermogen van 40 tot maar liefst 70 gram! 

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram