Kabbelende kronieken (6)

NICK BEUVINK – Kaders, regels, beperkingen en geboden. Borden, wetten, uniformen en verboden. Ellendig hoge hekken met stroken prikkeldraad, scherp en roestig als een oud scheermes. Het niet-vissenregime regeert hier met harde hand, zwaait de scepter met gele bonnen en duizelingwekkende bedragen. En toch, toch kruipt het bloed waar het niet gaan mag. ‘Niet mogen’ is in mijn vocabulaire een vies woord, ik zie het liever als ‘moeilijk kunnen’.

Ik denk dat iedere lezer van dit hersenspinsel van mij wel een dergelijk water kent. Vaak schuilgaand achter hekwerk en prikkeltroep, flink begroeid en gruwelijk mooi. Van dat kaliber water dat erom schreeuwt om bevist te worden. Het verhaal van Adam en Eva vertelt ons over een verboden vrucht, onze voorouders waren zondaars die van deze vrucht snoepten. Soms verzin ik een plannetje om ook even aan een dergelijke vrucht te snoepen. Soms moet het gewoon even, het bekoelt de lust om rebels te zijn en geeft adrenaline voor andere avonturen. Zo was het ook met een 30 hectare grote zandwinput als vrucht.

Niet mogen is een vies woord, ik zie het liever als moeilijk kunnen.

100.000 B.C.

Ongeveer 100.000 jaar geleden is het belangrijkste element van deze plas gevormd. Klinkt best gek, 100.000 jaar geleden. Gedurende dit tijdperk liepen er nog beesten in Twente rond die we er nu nooit meer kunnen vinden. Karpers waren er toen waarschijnlijk nog niet, wel voorvaderen van onze heilige graal, dat ongetwijfeld! Afijn, terug naar de ijstijd. Dat was het namelijk 100.000 jaar geleden, de laatste ijstijd. Het belangrijkste onderdeel van deze plas is zand en dat werd destijds in Twente neergelegd. Ik ben de ijstijd uiterst dankbaar voor alle mooie wateren die wij dankzij haar bestaan hebben gegraven.

Het witte zand heeft zijn voor- en nadelen. De plassen zijn vaak diep en bevatten over het algemeen redelijk wat vis. Toch zijn ze lang niet allemaal even voedzaam. “Mijn” plas behoort tot de categorie niet zo voedzaam. Dit heeft een negatief effect op de groei van de vissen, je ruikt hem al, geen kiloknallers in dit stuk! De vissen zijn door de jaren heen overal vandaan gekomen. Vijvers die afgevist werden, eigen paai (?), erin gegooid door mensen die de vissen niet meer wilden, enz. Een bont gezelschap dus.

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram