Karpers kunnen ontzettend voorzichtige vissen zijn. Zo voorzichtig zelfs dat ze aan ‘standaard’ aas aanbiedingen nauwelijks nog vangbaar lijken. Dan is het dus tijd voor wat anders! Balans, dat is het toverwoord. Uitbalanceren van het haakaas kan die haast onvangbare karpers plots tot gewillige slachtoffers maken. En dat is wat je wil natuurlijk!

 

Karperdril eindfase

Karpers kunnen lastige klanten zijn! Lees hier hoe je die slimme jongens toch een stapje voor kunt blijven.

 

SCHEEPSRECHT

Voor de derde keer al deze morgen grijp ik naar mijn hengel die rechts op de rodpod ligt. Na het zetten van de haak en een korte dril dirigeer ik een mooie schubkarper van twintig pond tussen de armen van mijn schepnet. Op mijn andere hengel heb ik deze sessie geen enkele aanbeet gehad. Natuurlijk vraag ik mezelf af waarom dit zo is, waarom staat het nu 3-0 voor rechts? Ik vermoed dat het iets te maken heeft met het gekozen haakaas. Natuurlijk heb ik het hier niet over de een of andere wonderboilie, ik geloof er niet in dat die bestaan namelijk. De presentatie is gewoon net even anders dan de linkerhengel.

Schubkarper derde snowman

Voor de derde keer deze ochtend loopt dezelfde hengel af… Heus geen toeval!

 

AAS OP DE PRUTBODEM

In het water drijft de pop up boilie direct bovenop de zinkende boilie waardoor het geheel eruit ziet als een heen en weer schommelend sneeuwmannetje. Vandaar de naam snowman dus. Een snowman ziet er niet alleen goed en opvallend uit, maar hij heeft nog enkele voordelen ten opzichte van een normale bodempresentatie. Het gewicht van de zinkende boilie wordt min of meer opgeheven door de pop-up boilie. Daardoor kunnen karpers het haak aas heel gemakkelijk naar binnen zuigen. Een zo goed als gewichtsloze presentatie dus! In karperjargon wordt dit een ‘perfect uitgebalanceerde presentatie’ genoemd. Doordat het geheel in het water bijna geen gewicht heeft zal het niet wegzakken in een zachte prutbodem. Iets dat met een normale boilie wel kan gebeuren. Op die manier is een visloze sessie bijna gegarandeerd. Met een snowman presentatie zal dit onheil je bespaard blijven. De presentatie zal altijd netjes bovenop de bodem blijven liggen.

Snowman karper presentatie

Deze presentatie zal altijd netjes bovenop de prut blijven liggen!

Maar dit is slechts één voordeel, er zijn er nog meer! Omdat de snowman zoals gezegd haast geen gewicht heeft onder water zuigt een karper hem moeiteloos naar binnen. Wanneer een vis op je voerstek komt hoeft hij praktisch alleen zijn bek open te doen en het aas glijdt al naar binnen. Nog voordat de karper het goed en wel doorheeft zit de haak al in zijn onderlip geprikt en krijst de beetmelder het uit. Zo’n uitgebalanceerde presentatie is vooral geschikt in water met een hoge hengeldruk. Hier hebben karpers vaak al negatieve ervaring(en) gehad met boilies. Vaak nemen ze elke boilie afzonderlijk tussen de lippen om te beoordelen of deze veilig is of niet.

LEES OOK  Win een Crafty Catcher pakket!

“Voor de karper het in de gaten heeft hangt de haakboilie dan al in zijn strot!”

In principe is je haakaas altijd zwaarder voor de karper om op te pakken dan de gevoerde boilies. Dit vanwege de haak die aan het balletje vast zit. Door de drijvende boilie wordt het gewicht van de haak teniet gedaan en zuigt de karper het geheel moeiteloos naar binnen. Maar je hebt dan natuurlijk wel twee boilies aan de hair hangen, wanneer je gebruik wilt maken van slechts 1 boilie kun je dezelfde presentatie verkrijgen door een zinkende en een popup boilie door midden te snijden en van beiden een helftje aan de hair te rijgen. Je rijgt dan eerst het drijvende aas op je naald en dan het zinkende. Hierdoor komt het op de juiste manier aan de hair te hangen.

 

UITGEBALANCEERD MET KURK EN LOOD

Ook wie niet met twee verschillende soorten boilies wil vissen kan toch met uitgebalanceerd aas vissen! Met wat hulpmiddelen kun je een drijvende boilie iets zwaarder maken en een zinkende boilie wat lichter. Een zinkende boilie kun je opvullen met een klein beetje kurk. Hierbij kun je handig gebruik maken van een aasboortje en kurksticks. Je doorboort de boilie met het boortje. Dan schuif je een kurkstick in het ontstane gat en knipt de stick op maat af. Hierdoor krijg je hetzelfde effect als  een snowman. Alleen dan zonder gebruik te maken van een andere boilie.

Lichtgewicht boilie voor karper

Het voordeel van een snowman presentatie, zonder dat er twee verschillende typen aas aan de hair hangen.

Uitbalanceren boilie benodigdheden

Alle benodigdheden voor het uitbalanceren van boilies op een rijtje!

Ook een pop-up boilie kun je uitbalanceren. In tegenstelling tot de bodemboilie zul je een pop up iets moeten verzwaren om hem te laten zinken. Dit kun je doen met behulp van een loodhagel. Eerst boor je een klein holletje in de pop up. Vervolgens rijg je de pop up op de hair. Laat het holletje richting de haak wijzen. Vervolgens knijp je het loodhageltje op de hair en schuif je hem in de pop up. Nu is je montage klaar om vis te vangen!

Pop up boilie uitbalanceren karper

Ook pop up boilies kun je uitbalanceren.

Pop up uitbalanceren karper beet knijplood

Door een loodhageltje in de pop up te verstoppen is deze pop up boilie nu heel langzaam zinkend.

 

LEES OOK  Lelievelden - karpermagneten

EXTRA TIP

Wie geen waardevolle vistijd wil verkwanselen met het in elkaar knutselen van aasjes kan ook voor de snelle, gemakkelijke manier kiezen. In jouw lokale viswinkel kun je potjes met zogenaamde 50/50 hookbaits van (bijvoorbeeld) Dynamite Baits kopen. Deze zitten perfect uitgebalanceerd verpakt in een potje. Klaar om te vissen!

kant-en-klaar uitgebalanceerd haak aas karper

Wie geen zin heeft om te knutselen kan ook naar de hengelsportzaak om kant-en-klaar uitgebalanceerd haak aas te kopen.

Lees ook:

 Karpervissen in de winter