Pellets oefenen niet alleen op karper een magische aantrekkingskracht uit. Ook brasem, kopvoorn, blankvoorn en barbeel prikken graag een vorkje mee. Toch is het mogelijk om dit, van zichzelf al goede aasje, extra aantrekkelijk te maken! Wij geven 5 tips om je pellets te boosten.

 

TIP 1: pellets dippen

Karpervissers zijn over het algemeen wel bekend met het fenomeen dippen. Zij dippen hun boilies vaak om ze aantrekkelijker te maken. Met pellets kan dit ook! Met behulp van een dip kun je de smaak van de pellet net wat veranderen. Zo zijn in kaasdip gedoopte maïspellets uitermate geschikt voor het vangen van barbeel en kopvoorn. Diezelfde pellet maar dan gedoopt in een scopex sausje zal hoofdzakelijk dikke brasem op de kant brengen; ook zoete smaken zoals tuttifrutti en aardbei zijn erg goede brasemverleiders.

5 tips om je pellets te boosten

Net als boilies kun je pellets ook prima dippen.

 

TIP 2: pellets sprayen

Behalve dippen kun je pellets ook erg goed behandelen met loksprays. Een spraytje over de pellet geeft direct het gewenste effect. Met dips worden vaak alleen de haakaasjes aangepakt, maar sprayen is ook ideaal om direct een grotere hoeveelheid aas te behandelen met een welriekend laagje. Net als de dips zijn de sprays ook verkrijgbaar bij de betere hengelsportzaken. Vaak staat op het flesje wel voor welke vissoort het bedoeld is, dit klopt natuurlijk lang niet altijd. Wel is het zo dat bepaalde vissoorten een voorkeur hebben voor bepaalde smaken. Wie het op grote voorn gemunt heeft moet bijvoorbeeld honing maar eens uitproberen.

5 tips om je pellets te boosten

Met een spray kun je een pellet een bijzonder geurtje meegeven.

 

TIP 3: pellets en liquids

Liquids als de Aromix van Sensas of de Liquids van Mondial zijn erg geschikt om grotere hoeveelheden aas mee op te smukken. Hierdoor nemen je vangkansen zienderogen toe. Wel is het belangrijk dat wanneer je dit met grote hoeveelheden aas doet, je deze ook snel voert. Anders lossen de pellets namelijk al een beetje op. Sommige      brasemvissers doen dit bewust, zij maken een deegje waarmee ze gaan vissen. Ze kneden een hompje deeg om hun lood en hangen een zachte pellet aan de haak. Deze pellet maken ze zacht met behulp van een vacuümpomp. Deze zorgt ervoor dat de structuur van de pellet veel meer open wordt waardoor alle lokstoffen sneller met het water meegevoerd worden.

5 tips om je pellets te boosten

Deze brasem ging voor de bijl. Een pellet met een scopex lokstof was de boosdoener.

 

TIP 4: pellets poederen

Ook lokstoffen in poedervorm kunnen ingezet worden om de pellets geheel naar eigen inzicht te personaliseren. Alleen heb je hiervoor een hulpmiddel nodig, namelijk een beetje olie. De behandeling gaat dan als volgt: giet een eetlepel olie (bijvoorbeeld maïs- of zonnebloemolie) over 100 gram pellets en strooi een goedgevulde lepel met poederlokstof over de pellets. Door de olie trekt het poeder in de pellets, op die manier kun je niet alleen de smaak, maar ook de kleur van de pellets veranderen. Wel moet ik erbij vertellen dat het aanpassen van de kleur alleen werkt bij pellets die van zichzelf een lichte kleur hebben.

5 tips om je pellets te boosten

Stap 1. Om pellets te kleuren giet je een eetlepeltje olie over je pellets, laat dat eventjes intrekken en bestrooit ze dan met de lokstof naar keuze. Nu trekt de lokstof goed in de pellets.

5 tips om je pellets te boosten

Stap 2. Met gekleurde poederlokstoffen kun je vooral de lichtgekleurde maïspellets goed kleuren.

 

TIP 5: combinaties

Een andere goede tuningtip is het combineren van verschillende soorten haakaas. Naast de pellet die in een elastiekje hangt, een ander aasje op de haak te prikken. Dat kan bijvoorbeeld een maïskorrel, made of een worm zijn. Deze tip is goud waard, hij heeft mij vele vissen opgeleverd.

5 tips om je pellets te boosten

Een gouden combinatie: een pellet-maïskorrel combi.

 

Lees ook:

Witvis voer maken Een witvis voer maken: spelen met melen

 Anders met brood: een instant super aas