PASPOORT
Naam: André de Wit
Woonplaats: Utrecht
Werk/beroep: Treindienstleider

Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?

 Ik weet niet beter dan dat ik al van kleins af aan met mijn vader meeging naar de waterkant. Zoals ieder klein kind begonnen bij de basis, voorntjes vangen met de vaste stok. Maar we gingen ook regelmatig naar zee. In een later stadium kwam daar de snoek bij, toen nog met levend aas. En ik begon de karpers te belagen in de slootjes rondom huis.

Hoe het allemaal begon.

Kun je nog wat vertellen over je eerste roofvisvangst?

De herinnering die het verste terug gaat is dat we met aasvisjes op snoekbaars visten in het Amsterdamrijnkanaal. Als jochie van een jaar of 6. Simpel met een loodje op de bodem vingen we af en toe mooie snoekbaarzen. Maar mijn eerste metersnoek was echt een mijlpaal. Een snoek die stukken groter was dan ik ooit had gezien! Die eerste aanblik toen hij langs de kant zwom en het net veel te klein bleek te zijn. Een herinnering die ik nooit zal vergeten!

Welke vistrip is jou het meest bijgebleven?

Er zijn meerdere reizen geweest die een diepe indruk hebben gemaakt. Als ik er toch één moet kiezen zal dat Brits Guyana zijn. Samen met Adriaan, Michel en Herman op ontdekkingstocht over de rivieren en dwars door de jungle. Ver van de bewoonde wereld zagen we veel bijzondere diersoorten van dichtbij. Geen luxe voorzieningen, maar simpele bootjes om uit te vissen en slapen in een hangmat. Precies waar ik van hou, lekker primitief. De mooie en soms erg imposante vissen die we er vingen waren bonus!

Luxe is geen must, integendeel!

Wat is voor jou de charme van roofvissen?

Dat is een makkelijke, de jacht en de spanning, wat zal er boven komen? Ik hou van het onvoorspelbare, dat de kans op iets bijzonders altijd aanwezig is. Dus grote openbare wateren zijn hiervoor het meest geschikt. Maar ook als de omstandigheden erg moeilijk zijn en je alsnog vis weet te vangen, geeft dat erg veel voldoening. Het gaat niet altijd om het formaat van de vis.

Ook snoek staat hoog op het lijstje.

Wat is je favoriete soort en welke techniek vind je het leukst?

Momenteel is mijn favoriete soort de baars. Was dat eerst de snoek, de laatste jaren zit ik meer achter de dikke baarzen aan. Subtiel de taluds afvissen met een shadje en licht loodkopje. Schitterend gevoel als de shad, tijdens het zakken naar de bodem,”opgevangen” wordt! Die tik en het kenmerkende kopschudden van een forse baars is echt verslavend! Maar de snoeken blijven ook de aandacht houden. In Nederland of in Zweden. Heerlijk om de snoeken het kunstaas te zien volgen in het kraakheldere water. De Buster Jerk is dan mijn eerste keus, makkelijk te vissen en een dikke ratel, onweerstaanbaar!

Baars, de favoriet van André.

Wat is het gekste wat je ooit aan de waterkant hebt meegemaakt?

Dat was tijdens een vistrip naar Canada. De locals visten met spinhengels op zalm, wij met de vlieghengel. Komt er ineens een Japanner aangelopen die met de vaste stok op zalm gaat vissen! Ons ongeloof wordt nog groter als hij er één weet te haken. Al wadend en zwemmend langs de boomstammen moet hij achter de zalm aan. We liggen in een deuk om al dit gestuntel! De hengel staat in een onmogelijke buiging, maar wonderbaarlijk genoeg, breekt er niets. Hij weet de zalm zelfs te landen!

Met de vaste stok op zalm. Al eens gedaan Jan van Schendel?

Wat is jouw favoriete kunstaas?

Mijn favoriete kunstaas is de shad, multifunctioneel inzetbaar in alle waterlagen en op elke roofvis. Enkele van mijn toppers zijn de Sizmic Toads, kleinste maat voor baars en de grootste versie voor snoek. Voor de baars gebruik ik vaak Kopyto’s en op groot water voor snoek zijn de Fox Pro Shads, met de kantelende actie, erg goed.

Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?

Vanuit de bellyboot was ik aan het vissen op snoek. Ik haak een mooie snoek, zo rond de 90cm, maar bij het landen gaat het mis. De snoek slaat wild om zich heen en blijft met een dreg in een van de drijvers hangen! Snel grijp ik de snoek die nog steeds door het lint gaat. Ik onthaak de vis en zet hem snel terug. Of ik een dregpunt geraakt heb of wat snoektanden weet ik niet, maar mijn hand bloedt aardig. De drijver loopt ondertussen erg snel leeg en ik moet nog een meter of vijftig naar de kant peddelen! Ik probeer de leeglopende drijver bij elkaar te houden, om het proces wat te vertragen. Op maximaal tempo flipper ik naar de kant. Precies op tijd klim ik de kant op…

Soms gaat het mis.

Welke visdroom zou je nog willen verwezenlijken?

Mijn voorkeur ligt bij mooi gekleurde, sterke of extreme vissen, echte prehistorische monsters. Een aantal soorten heb ik al gevangen, zoals de alligator gar, roosterfish en peacock bass, maar de ultieme vis is toch wel de goliath tigerfish. Een vis die tot de verbeelding spreekt. De gespierde bouw en enorme tanden zorgen voor ontzag! Graag zou ik hier een keer op vissen. Helaas zwemt deze vis in een erg gevaarlijke en onstabiele regio, namelijk de Kongo. Buiten dat is de kans op succes erg klein en moet je er veel tijd in spenderen. Dus voorlopig blijft het bij dromen.

Wadend op haai? Check!

Met wie zou je nog wel eens willen vissen?

Deze ligt in lijn met de vorige vraag, Jeremy Wade! Een van de vissers die een goliath tigerfish wist te vangen. Iemand die de hele wereld rondreist op zoek naar bijzondere vissoorten, zou graag zijn bijzondere verhalen aanhoren!

Lees ook:

Robert-Paul Wolters

Marcel Pomp

Sjors Milder