JORIS NIEUWENHOFF – En dan is het zomaar weer dag 6 hier in Hammerfest. En dat betekent de laatste visdag. Jammer maar helaas maar vaak gebeurt er nog wel eens wat op de laatste visdag met de stand.

De meeste groepen bleven vandaag binnen in het fjord en hebben zich vermaakt met de daar aanwezige gullen tot ongeveer 90 cm. Heerlijk met licht materiaal en mooie vangsten. Voor Henk is dat een perfect manier om lekker licht te vissen met 12/00 dyneema. Totdat je een heilbot haakt op 100 meter diepte. Hij wist hem na een drill van een uur uiteindelijk toch te vangen en ze konden 156 cm optekenen. En dat is al weer een verbetering van zijn PR.

Op deze laatste dag ben ik mee gegaan met Ed, Aad, Erik en Walter. Tot op heden zijn zij niet echt gelukkig geweest met de helbotten en het was het op deze laatste dag toch de bedoeling om daar verandering in te brengen. Dus extra vroeg vertrokken met een heerlijk zonnetje. De wind was oostelijk kracht 4 met stoten tot 5 dus dat was best behoorlijk. Maar met deze boten hier is dat geen enkel probleem en om de hoek van Noord Soroya lig je dan precies beschut voor de golven en kan je er prima vissen. We gaan er geen lang verhaal van maken maar de quote van Ed aan het einde van de dag: “Dit was mijn beste visdag ooit” zegt genoeg. En als je het gejuich hoorde en de glimlachen op de gezichten zag vandaag wordt je als organisator en begeleider ook erg blij. Dit is waar ik het voor doen! Onvergetelijke momenten creëren met en voor gasten. I love it!

We hebben een tiental driften gemaakt waarbij we telkens rond de 10 meter diepte begonnen en tot het moment dat we terug moesten hadden we 5 heilbotten gevangen. En nog 1 medium sized (rond de 140 cm) gelost naast de boot. Deze laatste was wel een hele bijzondere want die had de haak midden op zijn rug. En na een serieuze drill van bijna 30 minuten zagen we de haak naast de boot loskomen en de vis weer wegzwemmen. Het maakte op dat moment al niet veel meer uit. Erik had met de shad zijn PR op 117 cm gezet, Ed op 178 cm en Aad ook op 178 cm. De vis van 101 cm van Ed hebben we als een van de weinigen meegenomen om te consumeren.

Op zich zijn 5 heilbotten in 1 boot op een dag niet zo bijzonder maar wel het formaat van deze beesten.. De twee van 178 cm waren enorm indrukwekkend en die zie je niet zo vaak en al helemaal niet 2 op 1 dag. Kortom het was top en om 14.45 voeren we terug naar de haven waar de boten gepoetst moesten worden en ingeleverd.

Toen was het om 19 uur tijd voor de traditionele heilbot sprong in de haven. Als je namelijk een heilbot van 50 kilo of meer (153 + cm) vangt mag je aan het einde van de week de haven inspringen. En er is geen grotere eer voor een visser dan deze sprong te maken. Deze week heeft een nieuw record in de geschiedenis van Visreis.nl opgeleverd namelijk dat er 8 deelnemers tegelijkertijd de haven in gingen. Dat is ongekend om zoveel grote heilbotten te vangen. In totaal hebben we 34 heilbotten gevangen met een totale lengte van 41,96 meter wat neerkomt op een gemiddelde lengte van 123,4 cm per vis. Er waren slechts 8 vissen kleiner dan 1 meter. Dat zegt dus wel iets over de potentie van dit viscamp en de visserij hier.

En dan de uitslag. We hadden prijzen voor de grootste kabeljauw, koolvis en heilbot. Voor koolvis heeft niemand een foto ingediend van een serieus exemplaar. Voor de kabeljauw was het Allard die de derde prijs kreeg uitgereikt voor een tegoed van € 100,- aan Savage Gear materialen. Vervolgens hebben Aad en Ed vandaag allebei een 178 cm heilbot gevangen. En in plaats van 1 tweede prijs van € 200,- heb ik ter plekke besloten om elk een prijs van € 150,- uit te reiken. En de winnaar van de week is Frans met de recordvis van 198 cm.

En zo komt de week ten einde en reizen we morgen weer terug naar huis. We hopen jullie ook graag eens te zien bij een van onze gezellige groepsreizen.