Don’t pack your fears! – materiaal, gadgets & organisatie

Wanneer je dit leest is het waarschijnlijk gesloten tijd. Voor de één een vervelende periode, omdat je niet op roofvis mag vissen. Voor de ander een mooie tijd om ook eens met andere zaken bezig te kunnen zijn. Binnen de VisTD richten we ons op andere visserijen, maar we maken óók onze spullen voor het nieuwe roofvisseizoen in orde. Wij zijn namelijk altijd bezig om zo goed mogelijk voorbereid aan de waterkant te verschijnen. In de loop van de jaren hebben we veel geleerd en ontdekt. Niks kan je vertrouwen in je visserij namelijk zo schaden als twijfel, keuzestress en chaos met betrekking tot je materialen en technieken.

Tekst & foto’s VisTD

Laten we beginnen met een uitspraak die met name in serieuzere outdoor-scene als een belangrijke regel wordt aangehouden ‘Don’t pack your fears’. Het betekent zoveel als: pak je spullen niet in op basis van een worstcase-scenario. Neem mee wat je nodig hebt, maar laat je angst/onzekerheid niet leidend zijn in deze keuze. Dit geldt zeker ook voor het vissen. Want bedenk: wat was de laatste keer dat je over je volgepakte kunstaasdoos gebogen stond en twijfelde wat je er nou weer eens aan moest knopen? Of dat je zoveel keuze had dat je om de vijf minuten een ander ‘topaasje’ in de speld hing. Te veel keuze kan je behoorlijk in de weg zitten als visser. Zeker wanneer de visserij taai is, je een nieuwe techniek wilt proberen of als je aan een nieuw water staat. Wanneer je constant aan het wisselen en twijfelen bent, heb je dan wel volledig de aandacht bij het vissen of vooral bij de keuzes die je hebt? Dus de belangrijkste tip die we meegeven in dit artikel: neem niet te veel mee. En dat geldt niet alleen voor het kunstaas…

WAT NEEM JE WEL MEE?

Door je te beperken in het aantal aasjes en materiaal dat je meeneemt op basis van je plan en het weer, heb je dus simpelweg minder keuzestress en vis je scherper, beter en met meer vertrouwen. En zo zeul je je geen ongeluk, ook belangrijk. Hoe doe je dat? Meestal heb je al een plan in je hoofd welke stekken je wilt bevissen en welke technieken je daar in wilt gebruiken. Houd hier rekening mee wanneer je je spullen pakt. Laten we eens een voorbeeld nemen.
We gaan streetfishen in Amsterdam. Dan gebruik je doorgaans technieken als jiggen met shads, dropshot, Ned rig, Carolina rig, twitch- en spinbaits. Wanneer je van al deze technieken drie tot vijf aasjes/rigs meeneemt (verschillende kleuren, groottes en gewichten), dan heb je aan een bescheiden doosje genoeg, toch? Want wees eens eerlijk, wanneer jij terugkijkt op een gemiddelde dag, waar je met vertrouwen hebt gevist, hoeveel verschillende aasjes gebruik je dan? Wij niet zo veel hoor, een stuk of vijf gemiddeld. Houd ook rekening met het weer en de waterstand. Als er windkracht 6 voorspeld is op de rivierplas waar je op baars gaat vissen, weet je op voorhand dat je er met een 2 grams Ned rig weinig te zoeken hebt. Thuislaten dus.
En welk kleinmateriaal nemen we mee? Ook hierbij geldt alleen ‘neem mee wat je écht nodig hebt’. Voor ons is dat een rol 38/00 nylon voor de voorslag en een rol 28/00 en 40/00 fluorocarbon voor onderlijnmateriaal. Verder een zakje speldjes in één of twee maten (in ons geval bijna altijd Mustad Fastach maatje 0 en 1), een drietal staaldraadjes en eventueel een klein zakje met reservemateriaal als bulletweights, wartels, kraaltjes, reservehaken, dropshotloodjes en een paar loodkopjes.

Meer hoeft echt niet.
Meer hoeft echt niet.

CREËER OVERZICHT

Wat ons ook enorme rust geeft aan de waterkant, is dat je precies weet waar welke aasjes en rigs zijn opgeborgen, waar je tangetjes en schaartjes zijn en waar je kleinmateriaal is. Het is belangrijk deze op een goede, georganiseerde manier op te bergen. Creëer overzicht. Zorg dat je een systeem maakt wat overzichtelijk is zodat je in een oogopslag weet waar je moet zoeken. Moesten we het vroeger alleen nog doen met de aloude Albatros viskoffer (wie kent hem nog?), tegenwoordig zijn er ongelofelijk veel verschillende opbergsystemen op de markt.
Ten eerste een paar tips over, wat ons betreft, optimale kunstaasdozen voor in je tas. Het grootste deel van de bestaande kunstaasdozen is naar onze mening te diep. Zeker voor de kleinere aasjes. Bij teveel aasjes in een te diepe doos, krijg je snel een ‘kerstboom’ aan in elkaar gehaakte aasjes. Fijn als je snel wilt wisselen… Wat ook snel gebeurt, is dat de aasjes smoezelig worden: kleuren van shads lopen over, metaal wordt dof, haken worden roestig en zelfs bot. Geen goede zaak…

Ondiepe kunstaasdozen hebben bij ons de absolute voorkeur.
Ondiepe kunstaasdozen hebben bij ons de absolute voorkeur.
Een goed georganiseerde ondiepe kunstaasbox; je favoriete kunstaasjes in één oogopslag en alles blijft netjes.
Een goed georganiseerde ondiepe kunstaasbox; je favoriete kunstaasjes in één oogopslag en alles blijft netjes.

KUNSTAASDOZEN

Een goede kunstaasdoos is dus niet te diep. Dozen met een geringe diepte en veel mogelijkheden om zelf de grootte van je vakken te creëren zijn ideaal! Doe niet meer dan een paar tot maximaal vijf aasjes in een vakje. Op die manier behoud je het overzicht en wordt het geen chaos. Je kunt beter een paar doosjes meenemen op deze manier dan alles in één doos te stoppen. Favoriete kunstaasdozen voor ons zijn de Molix Pro Slim Tackle Box, Dream Master Ring Star en diverse boxen van Plano. Voor twitchbaits zijn de zogenaamde ‘reversibles’ perfect. Per ‘slot’ past er één twitchbait in en de box heeft zowel onder als boven een deksel. Superoverzichtelijk. Onze favoriete hiervan is de Meiho Reversible.

De zogenaamde ‘reversibles’ zijn helemaal top voor hardbaits, met name de wat slankere twitchbaits.
De zogenaamde ‘reversibles’ zijn helemaal top voor hardbaits, met name de wat slankere twitchbaits.

Waar wij ook gebruik van maken, zijn zogenaamde rig wallets: kunststof mapjes met daarin kleine plastic ziplocks waarin je voorgeknoopte rigs, zakjes met haken, kleinmateriaal en kleine tools kunt opbergen. Wij hebben zo’n rig wallet standaard gevuld en altijd bij ons. We mikken hem bij elke sessie zonder omkijken in de tas en weten precies in welk vakje de speldjes, onze favoriete haken en waar de 14 grams C-rig zit. Check hem wel één keer per maand of alle voorraden nog voldoende zijn en organiseer hem opnieuw als het toch een rommeltje is geworden. Wij zijn erg tevreden met de Spro Wire Leader Wallet, die wij al sinds de oprichting van de VisTD in ons bezit hebben.

Een oud shadzakje is ideaal om één onderlijn in mee te nemen in je jaszak, een rig wallet gebruik je voor het opbergen van meerdere onderlijnen en haken, en een klein mapje met karabijnhaak klik je aan je jas om snel te kunnen wisselen.
Een oud shadzakje is ideaal om één onderlijn in mee te nemen in je jaszak, een rig wallet gebruik je voor het opbergen van meerdere onderlijnen en haken, en een klein mapje met karabijnhaak klik je aan je jas om snel te kunnen wisselen.

DE TAS!

Al je spullen moet je natuurlijk kwijt kunnen in een goede tas. Je kunt tassen grofweg in drie categorieën indelen, afhankelijk van je eigen voorkeur en visserij. Namelijk: rugzak, schoudertas/slingbag en heuptas.
Het grote voordeel van een rugzak is dat deze van alle opties veruit het meeste ruimte heeft en ook het beste geschikt is voor langere vissessies. Je kunt er namelijk gemakkelijk extra zaken in kwijt als een lunchpakket, drinken, extra kleding en (voor ons erg belangrijk) cameraspullen. Maar er bestaat ook het gevaar dat je te veel meeneemt en dat de tas té zwaar wordt. Wat dat betreft verbazen we ons erover dat Tim de enige is met rugproblemen binnen de VisTD. Als je af en toe ziet wat Willem aan zware cameraspullen meezeult… Een ander nadeel is dat je elke keer je tas af moet doen om te wisselen van aas. Maar daar hebben we wat op gevonden (dat lees je verderop).

Ga je voor een heuptas bij een korte sessie, een rugtas of wil je toch liever de slingbag mee?
Ga je voor een heuptas bij een korte sessie, een rugtas of wil je toch liever de slingbag mee?

De tas moet voor ons wel echt hufterproof zijn. Wij willen ons tijdens het vissen niet druk maken waar we deze neerleggen: modder, zand of een plas water. Hij moet er allemaal tegen kunnen, net als tegen regen. Wij zweren al jaren bij de tassen van Overboard. Sterke, dikke PVC-tassen met voldoende ruimte. We gebruiken de 20 en 30 liter. Let op dat je niet voor de Ultra Light versie gaat, het PVC is hierbij veel dunner en gaat snel lekken.
Wanneer je een kortere sessie gaat vissen, dan is een schoudertas of slingbag (bijvoorbeeld die van Rapala) een goede optie. Je kunt de tas zo draaien dat je bij je spullen kunt zonder de tas af te doen. Wel ben je enigszins beperkt in wat je mee kunt nemen door het formaat van de tas. Ook heb je bij deze modellen snel minder draagcomfort wanneer je zware dingen mee wilt nemen. Deze tassen gebruiken wij graag als we vanuit de boot vissen.

Een sling bag is ideaal wanneer je in één oogopslag al je kunstaasdozen wil bekijken, als je toch wat meer kunstaas mee wilt nemen naar de waterkant.
Een sling bag is ideaal wanneer je in één oogopslag al je kunstaasdozen wil bekijken, als je toch wat meer kunstaas mee wilt nemen naar de waterkant.

De heuptas heeft het grote voordeel dat je deze niet over je schouders draagt zodat deze niet belast worden. Dit zorgt voor meer bewegingsvrijheid waardoor je wat prettiger kunt vissen. Ook kun je deze tas gemakkelijk draaien, zodat je snel bij je spullen kunt om bijvoorbeeld van aasje te kunnen wisselen. Wel heb je bij dit type tas vaak een stuk minder ruimte, waardoor je maar relatief weinig spullen mee kunt nemen. De heuptas is perfect voor korte vissessies.

GADGETS EN KLEINE HANDIGHEIDJES

Onderstaande gadgets en handigheidjes hebben allemaal een vaste plaats verworven in onze standaarduitrusting.
Nagelknipper: Vergeet alle scharen die je tot nu toe met je mee draagt. Deze zijn meestal groot en onhandig. Investeer liever in een nagelknipper, voor een euro te scoren bij de drogist. Een nagelknipper knipt door alle lijnen heen, is goedkoop én je kunt er heel nauwkeurig mee werken. Wanneer je dan toch bezig bent, koop er dan gelijk vijf, want deze dingen lijken soms spontaan te verdwijnen, bij ons dan… Mocht je toch heel fancy willen doen, dan kun je ook op een vliegvisafdeling kijken naar zogenaamde nippers. Dit is hetzelfde concept, alleen dan wat mooier gemaakt. Vaak zitten deze aan een handig rolspeldje dat je aan je tas of jas kunt doen waardoor je hem nooit meer kwijtraakt.

Onmisbaar bij een visdag op baars: een nagelknipper, arterietang, allround tang met knipper en magneetje voor aan het schepnet.
Onmisbaar bij een visdag op baars: een nagelknipper, arterietang, allround tang met knipper en magneetje voor aan het schepnet.

Haarelastiekjes: Ja, haarelastiekjes. Tim heeft ze niet meer nodig zou je zeggen, maar schijn bedriegt! Elke hengelaar met en zonder haar zou minstens een zakje van deze stoffen, vaak kek gekleurde haarbandjes bij zich moeten hebben. Niet alleen om je tweedelige hengels bij elkaar te houden, ze zijn met name handig om over je klosjes lijn te spannen. Niets zo ergerlijk als je fluorocarbon of nylon lijn in je tas van de rol is gekruld. Door er een haarelastiekje omheen te doen gebeurt dat niet meer. Voordeel is dat deze haarelastiekjes veel duurzamer en prettiger zijn om mee te werken dan de rubberen varianten. Daarnaast kun je een lijndikte snel herkennen aan de kleur van het elastiekje dat je er omheen doet. Dus: gluur een keer in ladekast van je vrouw/vriendin of pik er stiekem een paar van je dochter.

Haarelastiekjes zijn ideaal om hengeldelen bij elkaar te houden, maar ook op spoelen onderlijnmateriaal mogen ze niet ontbreken.
Haarelastiekjes zijn ideaal om hengeldelen bij elkaar te houden, maar ook op spoelen onderlijnmateriaal mogen ze niet ontbreken.

Oude kunstaaszakjes: Wanneer er één tak van sport is die veel plastic produceert, is het de hengelsport wel. We blijven ons er over verbazen. Zó véél zakjes! Wij gooien echter lang niet alle zakjes zomaar klakkeloos weg, als we de inhoud hebben ‘opgevist’. Steeds vaker bewaren we er voorgeknoopte rigs in. Carolina rigs, dropshot en Ned rigs en andere technieken kun je op deze manier kant en klaar bij je dragen. Wanneer je aan het eind van zo’n voorgeknoopte rig dan een klein ringetje of een tonnetje monteert, kun je ze ook nog eens razendsnel wisselen aan de waterkant. Echt handig!
Minidoosje: Tijdens het wadend vissen, zetten we onze rugzak vaak op de kant. Je vist dus vaak op enige afstand van je tas en je materiaal. Wat doe je dan wanneer je toch wilt wisselen van aas? Elke keer teruglopen is geen doen. Daarom hebben we tijdens het kantvissen altijd een klein doosje, samen met het eerder genoemde zakje, in onze binnenzak. Met daarin een handvol aasjes: een twitchbait, een tube, een shadje; noem het maar. Zo kunnen we snel wisselen. Veel merken hebben van dit soort kleine doosjes. De Compact Storage Box Small van Fox Rage vinden wij een erg fijne.

Gemakkelijk zo’n klein doosje wanneer je wadend gaat vissen.
Gemakkelijk zo’n klein doosje wanneer je wadend gaat vissen.

Wat nóg fijner werkt is een klein mapje met daarin foam, waar je de aasjes in kunt prikken. Molix heeft hiervan een super fijne variant, met aan het mapje een lichte karabijnhaak. Hierdoor klik je hem zo aan de buitenkant van je jas en heb je altijd een paar aasjes binnen handbereik!

Camerastatief: Aan camera’s valt doorgaans weinig te veranderen aan gewicht of afmeting, wanneer je net als wij graag gebruik maakt van (fullframe) spiegelreflex camera’s. Waar je wel winst mee kunt halen, is het statief. Een standaard statief weegt al gauw 1,5 tot 2 kg en past ingeklapt niet zo gemakkelijk in een tas. Ze zijn vaak ook vrij lang. Kortom: het neemt veel ruimte in en is lastig om mee te nemen. Je kunt investeren in een reisstatief om de grootte te beperken. Deze hebben een transportlengte van ongeveer 35 cm. Neem je hem ook van carbon, dan wegen ze nog geen kilogram. Perfect dus. Een andere optie is een zogeheten Gorillapod, die je om palen of hekjes kunt ‘vouwen’. Perfect voor de streetfisher, die doorgaans een compactcamera of telefoon gebruikt voor de foto’s. Nadeel is dat ze klein en laag zijn, zodat een foto vanaf de grond genomen niet zo mooi wordt.

Een zogeheten Gorillapod kan heel handig zijn.
Een zogeheten Gorillapod kan heel handig zijn.
Een compact reisstatief (rechts) is wel zo handig.
Een compact reisstatief (rechts) is wel zo handig.

ONMISBAAR: HET SCHEPNET

Het landingsnet is wat ons betreft onmisbaar in onze visserijen. Zeker wanneer je alleen vist. De belangrijkste eigenschappen van het net: het moet drijven en het moet van rubber of rubber gecoat zijn zodat je haken niet in je net blijven hangen. Een drijvend net heeft de voorkeur, omdat je hierin je vis kunt bewaren wanneer je in je eentje je camera klaar gaat maken. En zeker ook als je wadend gaat vissen; mocht je het net onverhoopt ‘verliezen’, dan zinkt het niet naar de bodem.

Een drijvend landingsnet is ideaal wanneer je rustig je onthaakgereedschap of camera wilt pakken.
Een drijvend landingsnet is ideaal wanneer je rustig je onthaakgereedschap of camera wilt pakken.
Maak je magneetje vast aan de bovenkant van je landingsnet, door middel van een tierap of touwtje.
Maak je magneetje vast aan de bovenkant van je landingsnet, door middel van een tierap of touwtje.

We gebruiken de netten van Spro (Kayak Floating Net) en Rapala (Float Tube Karbon Net). Dat zijn netten met een relatief korte steel, perfect voor het vissen uit de (belly)boot, wadend en vanaf een lage kant. Een schepnet kan wel een ‘pain in the ass’ zijn om mee te nemen. Hij ligt vaak net te ver weg, net wanneer je hem nodig hebt… Of je bent hem bij je vorige stek vergeten. Daar hebben we wat op bedacht. Rapala en MacFishing hebben super handige magneetsystemen. Een van de magneetjes hebben we met een tierap (kabelbinder) aan de bovenkant (!) van het net vastgemaakt, de ander hebben we met een karabijn aan een van de D-ringen van onze jas, waadpak of tas gehangen. Met een simpele ‘klik’ hang je het schepnet op je rug of aan je tas, waarbij de steel dus naar onderen hangt. Zo kun je het net gemakkelijk vastklikken en ook weer loshalen bij het landen van een vis, een aanrader!

Goed voorbereid, goed georganiseerd; dat maakt het leven van een (kunstaas)visser een stuk plezieriger!
Goed voorbereid, goed georganiseerd; dat maakt het leven van een (kunstaas)visser een stuk plezieriger!

 

Dit artikel is afkomstig uit Beet 3 van 2021. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste technieken en materialen voor het kunstaasvissen op roofvis, neem dan een abonnement op Beet. Een abonnement op Beet vind je hier: shop.beet.nl/category/abonnementen/.

gerelateerde artikelen

Instagram