Wanneer er één zoute vissoort is die een heel legertje sportvissers in de ban houdt, dan is het Dicentrarchus labrax wel, oftewel: de Europese zeebaars. Al decennialang vormen deze zilveren krachtpatsers een zeer gegeerde buit en hun populariteit lijkt de laatste jaren alleen maar toe te nemen! Dat hoeft ook niet te verwonderen, want zeebaarzen zijn niet alleen erg mooie en sluwe vissen, maar ze kunnen dan ook nog eens op heel verschillende manieren met succes worden bevist: zowel vanuit de boot als vanaf de kant, overdag en in het donker, statisch met de dobber of bodemmontage of actief rondstruinend met kunstaas. In deze bijdrage legt René de Boer uit hoe hij de zeebaarzen in het begin van het seizoen belaagt.

Tekst René de Boer, foto’s René de Boer & Tom Sintobin

Dit artikel schrijf ik in februari en ondanks dat het zeebaarsseizoen pas in april weer van start gaat, ben ik toch al klaar met mijn voorbereidingen. Ik begin daar namelijk altijd mee begin december, wanneer de laatste zeebaarzen onze wateren weer voor een poosje verlaten voor de paai. Als eerste stuur ik mijn werpmolens op naar de leverancier voor een onderhoudsbeurt – iets wat ik trouwens twee keer per seizoen doe. Volgens de ongeschreven regels zou één onderhoud per seizoen voldoende moeten zijn, maar ik gebruik mijn materiaal nu eenmaal een stuk intensiever dan de gemiddelde visser en ik wil niets aan het toeval overlaten. Het zal niet voor het eerst zijn dat er bijvoorbeeld een lijnrolletje hapert wanneer er net zo’n dikke baars aan de andere kant van je lijn druk bezig is met een geweldig gevecht, waardoor de lijn breekt… Nee, dat gaat mij niet meer overkomen. Natuurlijk kun je altijd pech hebben, maar de gulden regel die ik hanteer luidt: alles wat je kunt ondernemen om tegenslagen tegen te gaan, moet je altijd doen.

René de Boer weet dat zijn materiaal tiptop in orde moet zijn om zulke zeebaarzen te kunnen landen.

René de Boer weet dat zijn materiaal tiptop in orde moet zijn om zulke zeebaarzen te kunnen landen.

SHOPPEN

In afwachting van de terugkomst van mijn werpmolens begin ik aan het leukste gedeelte van de voorbereidingen op het nieuwe seizoen: shoppen! En de mazzel is dat heel veel Nederlandse winkels juist in december met diverse leuke aanbiedingen en hoge kortingen komen, zeker op het gebied van zeevisspullen. Onze zuiderburen moeten iets meer geduld hebben, want Belgische winkels doen dat pas in februari. Aangezien het grootste gedeelte van mijn voorraadje kunstaas helaas uiteindelijk op de bodem van de zee belandt, sla ik dan maar meteen een voorraadje in voor het hele seizoen. Misschien herkennen sommigen van de lezers wat ik nu ga schrijven: als ik ergens een hengelsportzaak binnenloop, dan groet het personeel mij bij naam. Ik probeer mezelf wijs te maken dat dit normaal is, maar diep binnenin fluistert een stemmetje soms dat het een bewijs is van mijn hengelsportverslaving. Maar voorlopig weet ik dat nog vlotjes te negeren en wentel ik me volop in de ontkenningsfase. Ik wil ook altijd van alles uitproberen: hengels, werpmolens en vooral al dat kunstaas!

Zoals elke kunstaasvisser ben ik eeuwig op zoek naar die ene nieuwe, onbekende, allesverslindende plug, shad, topwater, streamer, enzovoort enzovoort…

Zoals elke kunstaasvisser ben ik eeuwig op zoek naar die ene nieuwe, onbekende, allesverslindende plug, shad, topwater, streamer, enzovoort enzovoort…

Verzamelen is voor mij als het ware een hobby in een hobby geworden. Letterlijk terwijl ik dit schrijf, krijg ik alweer zin om een winkel te bezoeken. Ooit schrijf ik er een lijvig boek over, zeker weten. Dat ga ik nu echter niet doen; wat ik wel wil proberen, is een klein stukje van mijn zeebaarsvisserij uitlichten door twee relatief eenvoudige technieken te beschrijven waarmee ik met succes op voorjaarsbaarzen vis. Hopelijk hebben zowel beginnende als meer geroutineerde zeebaarsvissers er iets aan.

In Beet 3 van 2023 lees je de rest van het artikel, dit nummer verschijnt in de tweede week van april. Voor een abonnement op Beet, met de informatie over de nieuwste technieken en materialen voor het vissen aan en op zee, ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.