Afgelopen voorjaar bleef de natuur achter door de lage temperaturen. Ook de watertemperatuur was hier logischerwijs aan onderhevig en zodoende was het lang moeizaam en vooral zoeken om een barbeel op de mat te krijgen, met name op de grote rivieren. Nico Breevaart ging dus op zoek naar  een alternatief.

Tekst en foto’s:  Nico Breevaart

We mochten in mei gelukkig weer naar Duitsland…

 

Kleinere rivieren

Dit is dan hét moment om het jachtterrein te verleggen naar de kleinere en ondiepere rivieren. De watertemperaturen op dit soort rivieren is veel gevoeliger voor de eerste zonnestralen en kruipen dan al snel richting de gewenste 10 graden of hoger.

Nu waren we na alle corona-ellende eind mei gelukkig weer welkom aan de Duitse rivieren en zodoende gaan de twaalfvoets Korum Barbel Rods en een paar liter maden de kofferbak in. Fanatiek deponeren we om de 10 minuten de madenkorven op de stek om een aantrekkelijk voerspoor te creëren – in de hoop een mooie kopvoorn of krachtpatser van een barbeel te verleiden. Al snel krijgen we een eerste teken van leven. Korte maar keiharde tikken verraden de aanwezigheid van kopvoorn. Ook al zit je bovenop je hengel, deze aanbeten zijn moeilijk te verzilveren. Eindelijk zet een aanbeet door en gaat de hengel in de parabool die we graag zien en niet veel later geeft een pracht kopvoorn zich gewonnen.

Maden of pellets in de korven…

 

Dieper stuk

Daarna wordt het lang stil en besluiten we om het 50 meter stroomafwaarts op een dieper stuk te proberen. Op deze stek spreiden we de kansen en vissen we één hengel actief met de maden en voorzien we de andere hengel van een Code Red boilie en de voerkorf van goed geurende Cheesy-Garlic pellets. Deze hengel droppen we iets stroomafwaarts maar wel in dezelfde lijn van de maden hengel zodat deze wellicht nog optimaal profiteert van het madenspoor.

Het duurt niet lang voordat deze stek ons al beloont met een niet te missen barbeel-aanbeet. De stroming maakt de vis nog sterker, maar niet veel later is onze targetvis binnen! Dit ritueel herhaalt zich die middag nog een paar keer op de hengel met de maden. Altijd fijn als je merkt dat de gekozen strategie werkt. Last but not least meldt zich zoals gehoopt eind van de middag nog een bonusvis in de vorm van een zwaargewicht barbeel op de meer passievere hengel. We hadden dus de juiste keus gemaakt om in de frisse maand mei voor de wat kleinere rivier te gaan, want deze vangsten hadden we in deze koudere tijd van het jaar op zeker niet op de grote rivieren gehad.

Verkijk je niet op het materiaal; barbelen zijn sterke vissen. Dunne haken is not done!

 

Juni en juli

Zo blijft het keer op keer bekijken wat onder de omstandigheden de beste keus is. Inmiddels waren de barbeelvangsten in juni, en nu in juli, op de grote rivieren weer goed te noemen en is het ook weer mogelijk om Frankrijk te bezoeken om achter de barbeel aan te gaan. Je zou er bijna keuzestress van krijgen!

Keuzestress!